3 FDA-adviseurs nemen ontslag na goedkeuring van het medicijn tegen Alzheimer

0
89

Het hoofdkantoor van Biogen in Cambridge, Massachusetts, 19 maart 2020. (Kayana Szymczak/The New York Times)

Geschreven door Pam Belluck en Rebecca Robbins

In een krachtige verklaring van onenigheid met de goedkeuring door de Food and Drug Administration van Biogen's controversiële Alzheimer-medicijndeze week hebben drie wetenschappers ontslag genomen uit de onafhankelijke commissie die het bureau adviseerde over de behandeling.

“Dit is misschien wel de slechtste goedkeuringsbeslissing die de FDA heeft genomen die ik me kan herinneren,” zei Dr. Aaron Kesselheim , een professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School en Brigham and Women's Hospital, die donderdag zijn ontslag indiende na zes jaar in de commissie.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Hij zei dat de goedkeuring van het agentschap voor het medicijn, aducanumab, dat op de markt wordt gebracht als Aduhelm, een maandelijks intraveneus infuus dat Biogen heeft geprijsd op $ 56.000 per jaar, had het bij het verkeerde eind “vanwege zoveel verschillende factoren, te beginnen met het feit dat er geen goed bewijs is dat het medicijn werkt.”

Twee andere leden van de commissie hebben eerder deze week ontslag genomen, uit ongenoegen over de goedkeuring van het medicijn, ondanks de overweldigende afwijzing door de commissie na beoordeling van klinische onderzoeksgegevens in november.

De commissie had vastgesteld dat het bewijs niet overtuigend aantoonde dat Aduhelm de cognitieve achteruitgang bij mensen in de vroege stadia van de ziekte kon vertragen – en dat het medicijn mogelijk ernstige bijwerkingen van hersenzwelling en hersenbloeding zou kunnen veroorzaken. Geen van de 11 leden van de commissie vond het medicijn klaar voor goedkeuring: tien stemden tegen en één was onzeker.

“De goedkeuring van een medicijn dat niet effectief is, heeft een serieus potentieel om toekomstig onderzoek naar nieuwe behandelingen die effectief kunnen zijn, te belemmeren”, zei Dr. Joel Perlmutter, een neuroloog aan de Washington University School of Medicine in St. Louis, die als eerste ontslag nam van de commissie.

“Bovendien zal de implementatie van aducanumab-therapie mogelijk miljarden dollars kosten, en deze dollars kunnen beter worden besteed aan het ontwikkelen van beter bewijs voor aducanumab of andere therapeutische interventies,” voegde Perlmutter eraan toe.

Shannon P. Hatch, een woordvoerder van de FDA, zei dat het bureau geen commentaar geeft op zaken die verband houden met individuele leden van adviescommissies.

Biogen is van plan het medicijn over ongeveer twee weken te gaan verzenden. Het verwacht dat meer dan 900 locaties in het hele land, meestal geheugenklinieken die patiënten met dementie zien, binnenkort klaar zullen zijn om het medicijn toe te dienen.

Het besluit van de FDA om Aduhelm groen licht te geven, markeerde de eerste goedkeuring van een Alzheimer-ziekte behandeling in 18 jaar. Patiëntenbelangengroepen hadden aangedrongen op goedkeuring omdat er slechts vijf andere medicijnen beschikbaar zijn voor de slopende aandoening en ze behandelen de symptomen van dementie slechts een kwestie van maanden.

Maar sinds in ieder geval afgelopen herfst hebben verschillende gerespecteerde experts, waaronder enkele Alzheimer-artsen die aan de klinische onderzoeken met aducanumab hebben gewerkt, gezegd dat het beschikbare bewijs aanzienlijke twijfels doet rijzen over de effectiviteit van het medicijn. Ze zeiden ook dat, zelfs als het de cognitieve achteruitgang bij sommige patiënten zou kunnen vertragen, het voorgestelde voordeel – een vertraging van de symptomen gedurende ongeveer vier maanden gedurende 18 maanden – voor patiënten nauwelijks merkbaar zou kunnen zijn en niet opweegt tegen de risico's van bijwerkingen van de hersenen.

Afgezien van het hoge prijskaartje van het medicijn, kunnen extra kosten voor het screenen van patiënten vóór de behandeling en voor reguliere MRI's die nodig zijn om hun hersenen op problemen te controleren, tienduizenden dollars aan het tabblad toevoegen. Medicare zal naar verwachting een groot deel van de rekening op zich nemen.

“Patiënten een medicijn geven dat niet werkt en natuurlijk belangrijke risico's met zich meebrengt waarvoor meerdere MRI's nodig zijn voor een prijs van $ 56.000 per jaar, brengt patiënten in gevaar. in een zeer uitdagende positie en brengt artsen ook in een moeilijke positie,” zei Kesselheim.

< /p>

Behalve hun overtuiging dat het bestaande bewijs voor het voordeel van Aduhelm zwak is, maakten de aftredende leden van de adviescommissie – evenals verschillende vooraanstaande Alzheimer-experts – bezwaar tegen twee belangrijke aspecten van het goedkeuringsbesluit van de FDA.

< p>Een probleem is dat de FDA het medicijn heeft goedgekeurd voor een veel bredere groep patiënten – iedereen met de ziekte van Alzheimer – dan veel experts hadden verwacht. De klinische onderzoeken testten het medicijn alleen op patiënten met Alzheimer in een vroeg stadium of milde cognitieve stoornissen als gevolg van de ziekte.

Het andere probleem is dat een belangrijk deel van de reden van de FDA voor het verlenen van goedkeuring de bewering was dat het medicijn vermogen om het amyloïde-eiwit in de hersenen van patiënten aan te vallen, zou hun cognitieve symptomen helpen vertragen.

“Dit is een groot probleem”, zei Perlmutter.

Hoewel amyloïde wordt beschouwd als een biomarker van de ziekte van Alzheimer omdat de accumulatie ervan in de hersenen een belangrijk facet van de aandoening is, is er zeer weinig wetenschappelijk bewijs dat het verminderen van amyloïde patiënten daadwerkelijk kan helpen door hun geheugen- en denkproblemen te verlichten.

< p>In november vertelden FDA-functionarissen de leden van de adviescommissie dat het agentschap het vermogen van het medicijn om amyloïde te verminderen niet zou meetellen als een indicatie dat het effectief zou kunnen zijn. Maar in de beslissing van maandag kondigde de FDA aan dat het precies dat had gedaan.

“FDA heeft vastgesteld dat er substantieel bewijs is dat Aduhelm amyloïde bètaplaques in de hersenen vermindert en dat de vermindering van deze plaques redelijkerwijs belangrijke voordelen voor patiënten voorspelt”, zegt de directeur van het Center for Drug Evaluation and Research van de FDA, Dr. Patrizia Cavazzoni, schreef op de website van het agentschap over het besluit om het medicijn beschikbaar te stellen in het kader van een programma dat versnelde goedkeuring wordt genoemd.

Maar leden van de adviescommissie zeiden dat de commissie nooit was verteld dat het bureau van plan was goedkeuring te overwegen op basis van amyloïdreductie en dat er nooit om hun mening werd gevraagd over die significante verandering. Perlmutter zei dat de commissie “niet op de hoogte was gebracht van aanvullende informatie of statistische analyses die de goedkeuring zouden ondersteunen”.

Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer

Dr. David Knopman, een klinisch neuroloog bij de Mayo Clinic, schreef woensdag in een e-mail aan FDA-functionarissen waarin hij hen op de hoogte bracht van zijn ontslag uit de adviescommissie: “Biomarker rechtvaardiging voor goedkeuring bij gebrek aan consistent klinisch voordeel na 18 maanden behandeling is onverdedigbaar. ”

Dr. Peter Stein, die leiding geeft aan het FDA Center for Drug Evaluation and Research's Office of New Drugs, zei in een briefing met verslaggevers na de beslissing dat de reviewers van het bureau overtuigd waren door wat hij beschreef als een sterke relatie tussen plaquevermindering en potentieel klinisch voordeel met Aduhelm, die volgens hem niet was gezien in eerdere onderzoeken naar geneesmiddelen die zijn ontworpen om amyloïde te verwijderen.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in The New York Times.

< sterk>📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.