Wat is de privérelay van Apple en is een VPN beter?

0
49
Apple

“Privé relais” is een nieuwe VPN-achtige service gepland voor iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monteray in de herfst van 2021. Op WWDC 2021 kondigde Apple Private Relay aan naast enkele andere op privacy gerichte services. Deze zullen worden opgenomen in de betaalde abonnementen van iCloud, die worden hernoemd naar iCloud+.

Wat doet Private Relay?

< p>GERELATEERDWat is Apple iCloud+? Op het moment van de aankondiging ging Apple in op een paar details over hoe Private Relay zal werken. Ten eerste lijkt het erop dat het exclusief zal zijn voor de Safari-browser op iPhone, iPad en Mac. Indien ingeschakeld, versleutelt het alle gegevens die uw apparaat verlaten, inclusief het adres van alle sites die u wilt bezoeken. Vervolgens stuurt het uw gegevens via twee zogenaamde “relays.” De eerste zal u een willekeurig IP-adres in uw regio toewijzen, en de tweede zal de naam van de site ontsleutelen en u daarheen sturen.

Door op deze manier twee servers te gebruiken, beweert Apple dat het je identiteit zal beschermen “omdat geen enkele entiteit zowel kan identificeren wie een gebruiker is als welke sites ze bezoeken.” De hele propositie klinkt aanlokkelijk en lijkt een goede manier om Apple-klanten te versterken’ privacy tenminste, voor degenen die zich al hebben aangemeld voor de betaalde abonnementen van iCloud.

Is Private Relay een VPN ?

Natuurlijk was de eerste vraag waar we aan dachten of Private Relay een VPN is of niet. Volgens The Verge, Apple ontkent dat het een VPN is. Dat gezegd hebbende, klinkt het alsof het een deel van de functionaliteit van een virtueel particulier netwerk heeft, zoals hoe het je een nieuw IP-adres toewijst, maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen.

Een van de meest voorkomende belangrijk is dat Private Relay twee relais gebruikt in plaats van de enkele server van een VPN. Dit betekent dat Apple netjes de grootste achillespees van een VPN omzeilt. heel: de mogelijkheid dat een VPN-provider logboeken bijhoudt, wat een privacykwestie is bij het gebruik van VPN's.

Kortom, wanneer u verbinding maakt met een website, wordt van die verbinding een registratie bijgehouden door uw internetprovider (ISP). Wanneer u een VPN gebruikt, kan de ISP de sites die u bezoekt niet meer zien, maar de VPN wel. Dit is een groot probleem en een van de redenen waarom u er altijd voor moet zorgen dat u zaken doet met een VPN zonder logbestanden.

Door twee servers te gebruiken, maakt Apple dit probleem onbespreekbaar: vermoedelijk, terwijl Apple wel weet wat de eerste server doet, kan het niet weten wat de tweede aan het doen is, omdat alles gecodeerd is. Het is over het algemeen een vrij elegante oplossing. In feite doet het denken aan de Tor, die ook is ontworpen voor anonimiteit.

GERELATEERD: Anoniem browsen met Tor< /p>

Is Private Relay zoals Tor?

Het systeem van Private Relay om verkeer door meer dan één punt te leiden, lijkt veel op hoe Tor verkeer rondstuurt. Tor-gebruikers sturen hun verkeer naar de website die ze willen bezoeken door ze te hoppen via zogenaamde nodes, meestal kleine servers die worden beheerd door vrijwilligers, misschien zelfs op hun thuis-pc. Het verschil met Apple Relay naast het aanroepen van nodes is dat er maar twee zijn (Tor-netwerken kunnen in sommige gevallen tientallen keren springen).

Door het aantal hops op twee te houden en eigen servers te gebruiken, dat is een aanname van onze kant, maar Apple kennende, lost Apple het grootste probleem van Tor op, namelijk: die van snelheid. Zelfs een goed opgezet Tor-netwerk vertraagt ​​de verbindingssnelheden aanzienlijk, maar Private Relay lijkt dat te omzeilen. We zullen het pas zeker weten als we het zelf hebben uitgeprobeerd.

Hoe ziet de privérelay eruit?

Niemand kan iets anders doen dan aannames doen over Private Relay totdat we iCloud+ daadwerkelijk in handen krijgen. Op het moment van schrijven, kort na WWDC in juni 2021, is het onduidelijk wanneer het precies in bètavorm zal worden uitgerold, hoewel het in de herfst van 2021 deel zou moeten uitmaken van iOS 15.

< p>Wanneer het wordt uitgerold, zal het vanwege “regelgevingsredenen” niet in een aantal landen beschikbaar zijn. Dit zijn onder meer twee landen waar VPN's illegaal zijn, China en Wit-Rusland, maar ook andere plaatsen, zoals Saoedi-Arabië en Turkmenistan, waar de overheid graag een oogje in het zeil houdt.

Zoals het er nu uitziet, wordt Private Relay een Tor-achtig systeem dat waarschijnlijk een stuk sneller zal zijn dan het echte Tor dankzij een laag aantal hops en het gebruik van, hoogstwaarschijnlijk, geoptimaliseerde servers. In tegenstelling tot Tor of een VPN kunnen gebruikers echter geen server buiten hun regio selecteren, of zelfs een server naar keuze in hun eigen regio. Met andere woorden, u kunt Private Relay niet gebruiken om te lijken alsof u vanuit een andere regio of een specifiek gebied browst, zoals u kunt doen met een VPN.

Het ziet er ook naar uit dat Private Relay exclusief voor Safari zal zijn. Of het app-verkeer beschermd is, is onduidelijk. Als het alleen via Safari kan worden gebruikt 'uitsluitend tijdens het browsen', is het minder nuttig, vooral op mobiele apparaten waar de meeste activiteit via apps wordt uitgevoerd.

Kan Private Relay een VPN vervangen?

Over het algemeen lijkt het erop dat iCloud+ een mooie reeks extra beveiligings- en privacyfuncties zal zijn bovenop de toch al redelijk geprijsde iCloud-opslagplannen, maar we betwijfelen dat Private Relay vervangt VPN's en Tor.

Hoewel het duidelijk veilig en privé is, verwijdert het de keuzes die gebruikers hebben over hoe ze het gebruiken. Als Apple het mogelijk zou maken om regio's te kiezen en het ook leuk te laten spelen met andere browsers en apps, dan zou het een kracht zijn om rekening mee te houden.

VPN's zijn voorlopig nog krachtigere, flexibelere tools. Maar voor mensen die geen VPN gebruiken, zal Private Relay sommige privacyfuncties in VPN-stijl nog toegankelijker maken. Dat is geweldig nieuws.

Onze favoriete VPN

ExpressVPN

ExpressVPN is onze beste VPN-keuze. Het is snel, goedkoop en werkt op elk platform met al je apps. Velen van ons bij How-To Geek vertrouwen het al jaren en gebruiken het al jaren.

Download het nu LEES VOLGENDE

  • › Audio-opnamen delen van Google Recorder
  • › Een Word-document invoegen in OneNote-notities
  • › Een slimme stekker aansluiten op Alexa
  • › Hoe afbeeldingen uit PDF-bestanden te extraheren
  • › Pop-ups toestaan ​​in Microsoft Edge