Myanmarese autoriteiten openen nieuwe corruptiezaken tegen Suu Kyi

0
49

Er zijn nieuwe corruptiezaken geopend tegen Aung San Suu Kyi door de autoriteiten van Myanmar. (Bestandsfoto)

Er zijn nieuwe corruptiezaken geopend tegen de afgezette leider Aung San Suu Kyi en andere voormalige functionarissen van haar regering, zei het door de staat gerunde Global New Light of Myanmar donderdag.

De zaken zijn de laatste van een reeks die is aangespannen tegen de gekozen leider Suu Kyi, die op 1 februari door het leger werd afgezet in een staatsgreep die het Zuidoost-Aziatische land in chaos heeft gestort.

De staatskrant citeerde de Anti-Corruption Commission die de beschuldigingen zei met betrekking tot het misbruik van land voor de liefdadigheidsinstelling Daw Khin Kyi Foundation, waarvan zij voorzitter was, evenals eerdere beschuldigingen van het accepteren van geld en goud.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Er staat dat er woensdag op politiebureaus dossiers zijn geopend tegen Suu Kyi en verschillende andere functionarissen uit de hoofdstad Naypyidaw.

Lees | Myanmarese junta start volgende week rechtszaak tegen Suu Kyi

“Ze is schuldig bevonden aan corruptie met gebruikmaking van haar rang. Dus werd ze aangeklaagd op grond van sectie 55 van de anticorruptiewet,” aldus de krant.

Die wet voorziet in een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar voor degenen die schuldig worden bevonden.

Reuters was niet onmiddellijk in staat om de advocaten van Suu Kyi te bereiken voor commentaar.

De zaken waarmee Suu Kyi al te maken had, varieerden van het illegale bezit van portofoons tot het overtreden van de Official Secrets Act. Haar aanhangers zeggen dat de zaken politiek gemotiveerd zijn.

Lees |Ze noemen het 'krankzinnig': waar Myanmar politieke gevangenen stuurt

Het leger heeft Suu Kyi omvergeworpen omdat ze zei dat haar partij vals had gespeeld bij de verkiezingen van november, een beschuldiging die werd verworpen door de vorige verkiezingscommissie en internationale waarnemers.

Sindsdien heeft het leger geen controle gekregen.

Het wordt geconfronteerd met dagelijkse protesten, stakingen die de economie hebben lamgelegd door tegenstanders van de junta, een golf van moorden en bomaanslagen en een heropflakkering van conflicten in het grensgebied van Myanmar.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.