Dingko Singh, goudwinnende bokser op de Asian Games, sterft na lang gevecht met kanker

0
67

Dingko's goud in de Bangkok Asiad was de eerste in 16 jaar voor Indiaas boksen na Kaur Singh's topfinish op het regionale paradepaardje editie 1982. (Twitter/KirenRijiju)

Voormalig bokser met een gouden medaille op de Aziatische Spelen Ngangom Dingko Singh is donderdagochtend vroeg overleden in zijn residentie Sekta Mayai Leikai, in het district Imphal East, na een langdurige ziekte. Hij was 47.

Dingko had een lange strijd tegen leverkanker waarvoor hij in 2017 werd behandeld. Hij testte vorig jaar ook positief op Covid-19, maar was hersteld.

Zodra toen het nieuws over Dingko's overlijden bekend werd, stroomden condoleanceberichten binnen uit alle hoeken, waaronder premier Narendra Modi, die de overleden bokser een “sportieve superster” noemde.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Lees | Ding'KO Singh: Het heetste bloed dat ooit is tegengekomen

“Shri Dingko Singh was een sportieve superster, een uitstekende bokser die verschillende lauweren verdiende en ook bijdroeg aan de populariteit van het boksen. Bedroefd door zijn heengaan. Gecondoleerd aan zijn familie en bewonderaars. Om Shanti”, tweette de premier.

Manipur Chief Minister Biren Singh ging ook naar Twitter om te zeggen dat Dingko een van de meest opvallende boksers was die Manipur ooit heeft geproduceerd. “Ik ben geschokt en diep bedroefd door het overlijden van Shri N Dingko Singh eerder op de ochtend van vandaag. Dingko Singh, een winnaar van Padma Shri, was een van de meest opvallende boksers die Manipur ooit heeft voortgebracht. Mijn oprechte deelneming aan de nabestaanden. Moge zijn ziel in vrede rusten,” hij tweette.

L. Ibomcha Singh, de voormalige coach van Dingko, zei: “Het leven is nooit gemakkelijk geweest voor de overleden bokser nadat hij de diagnose kanker had gekregen. De ziekte heeft geleidelijk een zware tol geëist van zijn gezondheid.”

“Het is een groot verlies, niet alleen voor Manipur maar ook voor het land. Dingko heeft de boksgeest in het land opnieuw aangewakkerd door na een onderbreking van 16 jaar een gouden medaille voor het land te winnen op de Aziatische Spelen”, voegde Ibomcha eraan toe.

Minister van sport Kiren Rijiju betuigde ook zijn medeleven met zijn overlijden, samen met de nationale federatie en een groot aantal Indiase boksers, van wie sommigen alleen maar verhalen hebben gehoord over Dingko's oogverblindende persona.

““Ik ben diep bedroefd door het overlijden van Shri Dingko Singh. Een van de beste boksers die India ooit heeft voortgebracht, de gouden medaille van Dinko op de Aziatische Spelen van Bangkok in 1998 leidde tot de bokskettingreactie in India. Rijiju heeft getweet.

Dingko won de gouden medaille in 1998 op de 13e Aziatische Spelen, waarmee Bangkok een einde maakte aan de 16-jarige medailledroogte van India tijdens de Aziatische Spelen. Hij was ook Manipurs eerste gouden medaillewinnaar op de Aziatische Spelen.

Dingko begon zijn bokscarrière onder L. Ibomcha Singh in 1990 bij de SAI, Khuman Lampak Sports Complex, Imphal. De grote doorbraak van de getalenteerde bokser kwam in 1991 nadat hij het Sub Juniors National Boxing Championship in Haryana's Ambala won en vele mijlpalen bereikte. In 1995 trad hij toe tot de Indiase marine.

Voor zijn uitstekende bijdrage ontving de Manipuri-bokser in 1998 de Arjuna-prijs en in 2013 samen met Padma Shri, de op drie na hoogste civiele onderscheiding van India.

Coaches en staf van SAI, Imphal organiseerde een bloemenhulde in eer van de overleden bokser in het Khuman Lampak-sportcomplex, Imphal.

Hier zijn enkele condoleanceberichten van andere sportpersoonlijkheden:

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor het laatste sportnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.