Uitgelegd: de oorsprong en betekenis van de Pride Month

0
21

Deelnemers dansen donderdag aan de jaarlijkse Gay Pride-parade in Jeruzalem. (Foto: AP)

In veel delen van de wereld is juni de 'Gay Pride Month', gewijd aan het vieren van de LGBTQ-gemeenschap en hun strijd tegen discriminatie en sociale verbanning. Veel landen organiseren maandenlange activiteiten en initiatieven die uitmonden in een luid crescendo van de 'Gay Pride Parade', die meestal eind juni wordt gehouden.

Hoe is het allemaal begonnen?

In de VS heeft de 'Gay Pride Month' zijn wortels in de Stonewall-rellen van 1969. De Stonewall-rellen, of zoals velen het de 'Stonewall-opstand' noemen, was een reeks geïmproviseerde en sporadische demonstraties die werden gehouden door de LGBTQ-gemeenschap in en rond New York.

De demonstraties waren een directe reactie op een inval van de politie op de Stonewall Inn in het dorp Greenwich, op 28 juni 1969. De Inn had een nogal kleurrijk verleden, van eigendom van een Genovese Crime-familie tot het uiteindelijk een drinkplaats worden voor homomannen in New York. De herberg werd behoorlijk populair onder homomannen en het was een van de weinige plekken waar homo's konden dansen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De jaren zestig waren de tijd in de VS waarin het anti-Vietnam-oorlogsprotest in een stroomversnelling kwam en een hippie-tegencultuur borrelde. Tegelijkertijd werden homoseksuele en lesbische leden van de Amerikaanse samenleving voortdurend gemarginaliseerd. In feite was het vragen om homoseksuele relaties nog steeds een misdaad in New York City. In deze barre tijden bood de Stonewall Inn een veilige haven aan de LGBTQ-gemeenschap.

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Drag Queens, verwijfde mannen en homoseksuele mannen die deden alsof ze hetero waren, konden allemaal komen genieten aan de 'flessenbar' – de herberg had geen drankvergunning, omdat de klanten hun eigen vergunning kregen. De stad beschouwde het openbaar tonen van genegenheid door de homogemeenschap echter nog steeds als illegaal. Homobars werden routinematig overvallen en hun eigenaren en klanten lastiggevallen.

In de kleine uurtjes van 28 juni 1969 deed de politie een inval in Stonewall Inn en arresteerde 13 mensen. Sommigen waren werknemers, en sommigen waren beschermheren die het geslachtsgebonden kledingstatuut van de staat New York schonden – lees drag queens. De inval wakkerde de lang opgekropte frustratie van de LGBTQ-gemeenschap aan, en veel beschermheren en homoseksuele inwoners van het dorp Greenwich begonnen zich rond de herberg te verzamelen.

De situatie werd agressief en veel burgers werden mishandeld en een LGBTQ-vrouw werd aangereden door een politieagent toen hij haar in een politievoertuig bundelde. Onmiddellijk brak er een volwaardige rel uit. Het leidde tot nog vijf dagen strijdlustige protesten en activisme door de LGBTQ-bevolking van New York. De Stonewall-rellen markeren dus een belangrijke dag in de evolutie van de hedendaagse homorechten. In 2016 verklaarde president Obama de Stonewall Inn tot nationaal monument.

Coronavirus Explained

Klik hier voor meer

Rioting Legacy

Op 28 juni 1970 markeerden mensen de eerste verjaardag van de Stonewall-rellen, en de verjaardag luidde de allereerste 'gay pride-mars' in. Er werden gelijktijdig marsen gehouden in de steden New York, Los Angeles en Chicago. Het jaar daarop hadden de marsen zich verspreid naar Boston, Dallas, Milwaukee, Londen, Parijs en zelfs West-Berlijn. De pride-marsen opende een pad van acceptatie en assimilatie voor de LGBTQ-gemeenschap, die voor de langste tijd werd gemeden door de mainstream.

Officiële stempel van acceptatie

In de VS werd in juni 1999 de allereerste 'officiële' Gay Pride-maand uitgeroepen door president Bill Clinton, gevolgd door een maand in juni 2000.

De regering-Bush hield een stoïcijns stilzwijgen over de kwestie. President Obama heeft tijdens zijn twee termijnen van 2009-2016 juni elk jaar uitgeroepen tot de LGBT-trotsmaand. President Trump ging naar Twitter om aan te kondigen dat juni de LGBT-trotsmaand was, maar onthield zich van een officiële proclamatie. Ook president Biden heeft juni uitgeroepen tot de LGBTQ+ Pride Month van 2021.

Sinds 2012 versterkt ook Google zijn LGBTQ+-standpunt op zijn homepage. Elke zoekopdracht op Google die gerelateerd is aan LGBTQ-onderwerpen wordt gecompenseerd door het duidelijke regenboogkleurige patroon – het kenmerk van Gay Pride. In 2017 ging Google een tandje bijsteken, met Google maps waarop regenboogkleurige straten werden weergegeven om de pride-marsen aan te geven die over de hele wereld werden gehouden.

WORD NU LID 📣: The Express Explained Telegram Channel

Trots na juni

De vieringen van een maand zijn een bevestiging voor de lang gemeden LGBTQ-gemeenschap. Picknicks, marsen, openbare evenementen en initiatieven worden gehouden voor de gemeenschap en ook om bewustzijn hierover te creëren. Veel landen hebben hun eigen trotse maanden, die een belangrijke ontwikkeling voor de LGBTQ-gemeenschap benadrukken. Rusland viert hun trotsmaand in mei, want dat was de maand waarin het land homoseksualiteit in 1993 decriminaliseerde.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste koppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd