In Family Man 2, drie aspecten die ons doen denken aan Tamil-rebellen

0
60

Tamil Tigers (Express Archive Photo)

Het tweede seizoen van Amazon Prime's Family Man, eerder deze maand uitgebracht, heeft een gevoelige snaar geraakt in Tamil Nadu, omdat de deelstaatregering om internet vroeg serie te schrappen. Ze beweren dat de show Tamil-separatisten afschildert als terroristen, een karakterisering die de culturele gevoeligheden van een reeds verguisde en vervolgde groep ondermijnt. Critici hebben gewezen op de overeenkomsten tussen de weergave van Tamil-separatisten in de show en de echte acties van de Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE).

Hoewel de show nooit openlijk de LTTE of enige separatistische Tamil-leiders noemt, maakt de show verschillende verwijzingen naar mensen en instellingen die deel uitmaakten van de Tamil Eelam-beweging. Twee van de personages in de show zijn schijnbaar gebaseerd op echte mensen: separatistisch leider Bhaskaran, gemodelleerd naar Velupillai Prabhakaran, de oprichter van de LTTE en fictieve premier van Sri Lanka die eruitziet en zich kleedt als Mahinda Rajapaksa, de president van Sri Lanka van 2005 tot 2015. Parallellen tussen fictie en realiteit zijn prominent aanwezig in de show met drie real-life factoren die worden getoond die misschien onbekend zijn en van bijzonder belang zijn voor kijkers. Dit zijn de aanwezigheid van een Tamil-regering in ballingschap, het bestaan ​​van een luchtvleugel van de separatistische groep en het gebruik van vrouwen bij het uitvoeren van zelfmoordaanslagen.

Tamil regering in ballingschap

De Transnationale Regering van Tamil Elam (TGTE) is een Tamil-regering in ballingschap gevormd onder de Sri Lankaanse Tamil-diaspora's. Het werd opgericht na de nederlaag van de LTTE in 2009 en heeft tot doel een aparte staat Tamil Elam op te richten in de noordelijke en oostelijke provincies van Sri Lanka. De TGTE is door de regering van Sri Lanka een “truc om het terrorisme in stand te houden” genoemd, maar de groepering zelf houdt vol dat haar motieven en acties gebaseerd zijn op de principes van “vrede, geweldloosheid, tolerantie, transparantie en verantwoordingsplicht”. Als transnationale regering heeft de TGTE geen gaststaat en zijn 135 leden zijn democratisch gekozen uit de Sri Lankaanse diaspora in Amerika, Nieuw-Zeeland, Canada, Noorwegen, Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. De premier is Viswanathan Rudrakumaran, een voormalig internationaal juridisch adviseur van de LTTE in New York. Terwijl hij sprak over de doelstellingen van de groep in een mediaverklaring die eerder dit jaar via Presswire werd gepubliceerd, zei Rudrakumaran: “een strategie om het Eelam Tamil Homeland, de Diaspora Tamils, de mensen van Tamilnadu (sic) en de wereld Tamils ​​moet worden ontwikkeld en een gemeenschappelijk programma en een (sic) verenigd front om hetzelfde te implementeren, moeten tot stand komen.”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

In die zin heeft de TGTE een aantal activiteiten ondernomen om de Sri Lankaanse regering verantwoordelijk te houden voor vermeende oorlogsmisdaden tijdens het Tamil Eelam-conflict en heeft zij aangedrongen op de oprichting van een onafhankelijke Tamil-staat die is uitgesplitst in de Tamil-meerderheidsregio's in Sri Lanka. De TGTE heeft mensen aangemoedigd om gebruik te maken van gerechtelijke fora die beschikbaar zijn in de landen waar ze wonen om de Sri Lankaanse staat aan te klagen voor schadevergoeding en heeft opgeroepen tot verwijzing van Sri Lanka naar het Internationaal Strafhof. Het heeft ook tevergeefs een verzoekschrift ingediend bij de Britse rechtbanken om de LTTE van de nationale lijst van terroristische organisaties te verwijderen en, opnieuw zonder succes, gevraagd aan Canadese politici om te verklaren dat de acties van Sri Lanka tegen de Tamils ​​in 2009 een daad van genocide vormden.

De TGTE werd beschouwd als een bedreiging voor de Sri Lankaanse staat, net zoals zijn tegenhanger, de Tibetaanse regering in ballingschap, is voor China. De laatste profiteert echter van verschillende structurele voordelen die hem aanzienlijk effectiever maken dan de eerste. De Tibetaanse regering in ballingschap heeft een algemeen populaire leider in de Dalai Lama, een vaste uitvalsbasis in Dharamsala en krijgt steun van landen als de VS en India. De TGTE daarentegen is meer gebroken en is door geen enkele natie erkend als de vertegenwoordigende instantie voor Sri Lankaanse Tamils. Bovendien, hoewel de Tamil-diaspora tussen 1976 en 2009 een essentiële bron van fondsenwerving was voor de LTTE, hebben de acties van de groep tegen het einde van de Tamil Eelam-oorlog veel supporters vervreemd en sindsdien bestaat er binnen de gemeenschap geen vergelijkbaar effectief fondsenwervend mechanisme voor de TGTE .

Om het probleem nog erger te maken, stelt een rapport dat in 2010 door de International Crisis Group werd gepubliceerd, dat “de meeste Tamils ​​in het buitenland diep toegewijd blijven aan Tamil Eelam”, terwijl “de meeste in het land uitgeput zijn door decennia van oorlog.” Dit heeft bijgevolg “de kloof tussen de diaspora en de Tamils ​​in Sri Lanka vergroot”, waarbij de voormalige Tamil-politici op het eiland hebben ontslagen omdat ze “verraders” waren of te “bang om op te komen voor de rechten van hun volk”. Zelfs binnen de TGTE zijn er veel concurrerende facties, met verschillende ideologieën en benaderingen van de onafhankelijkheid van Tamils. Canadese vertegenwoordigers bij de TGTE hebben bijvoorbeeld aangegeven bereid te zijn een federale regeling te aanvaarden waarin Tamil Eelam een ​​deel van Sri Lanka blijft, maar zou opereren als een regio met zelfbestuur.

Deze scheuren binnen de TGTE worden vertegenwoordigd in Family Man, waarbij de officiële regering in ballingschap een beroep doet op erkenning van Europese landen, terwijl een afgescheiden factie plannen beraamt om de fictieve Indiase premier te vermoorden.

The Air Tigers

In Family Man worden de Tamil-separatisten voor het grootste deel afgeschilderd als een formidabele militaire macht. Dit weerspiegelt de militaire capaciteit van de LTTE, die tot op heden de enige terroristische organisatie was en is die over een functionerende luchtmacht beschikte. De LTTE-luchtmacht, de Air Tigers genaamd, maakte deel uit van de militaire vleugel van de groep die ook een grond- en zeemacht omvatte en andere divisies. Het bestaan ​​van de Air Tigers was jarenlang onderwerp van speculatie, maar werd pas officieel onthuld nadat het in 2007 een aanval lanceerde op een Sri Lankaanse luchtmachtbasis. Tijdens de aanval kwamen drie regeringsmedewerkers om het leven en raakten 16 gewond, maar meer dan de toegebrachte schade, de aanval had een aanzienlijke invloed op de publieke perceptie.

Hoewel de Air Tigers een redelijke bedreiging vormden, werd na de nederlaag van de LTTE in 2009 onthuld dat de eenheid voornamelijk uit rook en spiegels bestond. Hun vloot bestond uit een paar gammele eenmotorige propellervliegtuigen die effectiever waren in psychologische oorlogsvoering dan daadwerkelijke gevechten. De vliegtuigen waren in de loop van vele maanden in delen naar Sri Lanka verscheept, meestal verborgen in de buitenlandse hulp die na de tsunami in de Indische Oceaan in 2005 naar de door de LTTE bezette gebieden werd gestuurd.

Hoewel ze nooit noemenswaardige schade aanrichtten, slaagden de Air Tigers erin om de regering van Sri Lanka scherp te houden. In een bijzonder opvallende aanval in 2009 probeerden de Air Tigers een zelfmoordmissie te lanceren tegen militaire bases in Columbo met behulp van twee bewapende lichte vliegtuigen. Beide vliegtuigen werden uiteindelijk neergeschoten en bij de crash kwamen slechts twee mensen om het leven.

Een soldaat controleert het vliegtuig dat werd neergeschoten door het leger in de buurt van de internationale luchthaven van Colombo. (Reuters)

Maar als gevolg van de aanval zag de Sri Lankaanse regering zich genoodzaakt de stroomvoorziening naar hun hoofdstad Colombo af te sluiten. De regering van Sri Lanka bagatelliseerde de aanval echter door het af te schilderen als een wanhopige poging van de LTTE om terrein te winnen in een oorlog die ze op het punt stonden te verliezen.

Vrouwelijke strijders

Een ander aspect van de show dat raakt aan het werkelijke conflict, is de weergave van vrouwen in de afscheidingsbeweging. Raji, gespeeld door Samantha Ruth Prabhu, is een vrouw die werd mishandeld door het Sri Lankaanse leger en zich vervolgens aanbiedt als zelfmoordterrorist voor de separatistische zaak.

Vrouwen speelden eigenlijk een belangrijke rol binnen de LTTE en vormden op een gegeven moment een derde van de leden van de groep. De LTTE had ook een specifieke divisie, het 'Vrouwenfront', die volledig uit vrouwen bestond. Een van de doelstellingen van het Vrouwenfront was het afschaffen van het bruidsschatsysteem en het uitbannen van alle discriminatie, een grondbeginsel van de beweging die een beroep deed op Tamil-vrouwen en hun verlangen naar een meer gelijkwaardige samenleving.

De LTTE-propaganda gericht op vrouwen met slogans als “vrouwen, jij steekt de vlammen van de bevrijding aan” werd ook prominent getoond in door Tamil Eelam gecontroleerde gebieden. Vrouwen werden verder naar de LTTE gedreven vanwege hun misbruik door het Sri Lankaanse leger, een thema dat in de show werd vertegenwoordigd door de ervaringen van Raji.

LTTE zelfmoordterrorist wacht op de komst van voormalig premier Rajiv Gandhi. Hoofdverdachte Nalini en Shivrasan in de rechterhoek. (Express Archief foto)

De eerste vrouwelijke martelaar van de LTTE was Sahayaseeli Pedhuruppillai, algemeen bekend als Malathi. Na haar dood in de strijd herdacht de LTTE de gebeurtenis door naar de dag te verwijzen als 'Women's Awakening Day' en haar te gebruiken als een symbool voor vrouwelijke empowerment binnen de LTTE. Een andere prominente vrouw binnen de beweging was Thenmozhi Rajaratnam, die in 1991 op beruchte wijze Rajiv Gandhi vermoordde bij een zelfmoordaanslag. Het gebruik van vrouwen en kinderen bij zelfmoordaanslagen werd een fundamenteel onderdeel van de LTTE-strategie en een die de Sri Lankaanse regering nooit had voorzien. Tussen 1980 en 2000 voerden de Back Tigers van de LTTE, een speciale operatieafdeling, 168 zelfmoordaanslagen uit, meer dan enige andere organisatie ter wereld. Ondanks deze veranderende omstandigheden voor vrouwen tijdens het conflict, keerden velen na het einde van de oorlog terug naar de traditionele huishoudelijke taken van het baren van kinderen en het zorgen voor het huishouden.

📣 The Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste krantenkoppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste onderzoeksnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.