I Family Man 2, tre aspekter som minner oss om tamilske opprørere

0
31

Tamil Tigers (Express Archive Photo)

Den andre sesongen av Amazon Prime's Family Man, utgitt tidligere denne måneden, har berørt en rå nerve i Tamil Nadu med statens regjering som ba om nettet serie som skal trekkes ned. De hevder showet skildrer tamilske separatister som terrorister, en karakterisering som undergraver den kulturelle følsomheten til en allerede skadet og forfulgt gruppe. Kritikere har påpekt likhetene mellom forestillingens skildring av tamilske separatister og de virkelige handlingene til Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE).

Selv om showet aldri åpenbart nevner LTTE eller noen tamilske separatistledere, viser showet flere referanser til mennesker og institusjoner som var en del av Tamil Eelam-bevegelse. To av showets karakterer er tilsynelatende basert på faktiske mennesker – separatistsjef Bhaskaran, modellert av Velupillai Prabhakaran, grunnleggeren av LTTE og den fiktive Sri Lankas statsminister som ser ut og kler seg ut som Mahinda Rajapaksa, presidenten i Sri Lanka fra 2005 til 2015. Paralleller mellom fiksjon og virkelighet eksisterer tydelig gjennom hele showet med tre virkelige faktorer vist som kan være ukjente og av spesiell interesse for seerne. Dette er tilstedeværelsen av en tamilsk regjering i eksil, eksistensen av en luftfløy fra den separatistiske gruppen og bruken av kvinner i å gjennomføre selvmordsangrep.

Tamilsk regjering i eksil

Den transnasjonale regjeringen i Tamil Elam (TGTE) er en tamilsk regjering i eksil dannet blant de srilankiske tamilske diasporas. Den ble opprettet etter LTTE-nederlaget i 2009 og tar sikte på å etablere en egen Tamil Elam-stat i de nordlige og østlige provinsene Sri Lanka. TGTE har blitt kalt et “knep for å videreføre terrorisme” av regjeringen i Sri Lanka, men gruppen selv insisterer på at dens motiver og handlinger er basert på prinsippene om “fred, ikke-vold, toleranse, åpenhet og ansvarlighet”. Som en transnasjonal regjering har TGTE ingen vertsstat, og dens 135 medlemmer er demokratisk valgt blant den srilankanske diasporaen i Amerika, New Zealand, Canada, Norge, Tyskland, Italia, Frankrike og Sveits. Statsministeren er Viswanathan Rudrakumaran, en tidligere internasjonal juridisk rådgiver for LTTE med base i New York. Mens han snakket om gruppens mål i en medieuttalelse publisert gjennom Presswire tidligere i år, sa Rudrakumaran “en strategi for å samle Eelam Tamil Homeland, Diaspora Tamils, folket i Tamilnadu (sic) og verden Tamils ​​bør utvikles og en felles program og en (sic) enhetsfront for å implementere det samme bør bringes til eksistens. ”

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

I den retning har TGTE engasjert seg i en rekke aktiviteter for å holde den srilankanske regjeringen ansvarlig for påståtte krigsforbrytelser under Tamil Eelam-konflikten, og har presset på for å opprette en uavhengig tamilsk stat skåret ut av tamilske flertallsregioner i Sri Lanka. TGTE har oppfordret folk til å bruke rettsfora som er tilgjengelige i landene de bor i for å saksøke den srilankanske staten for erstatning, og har bedt om henvisning av Sri Lanka til Den internasjonale straffedomstolen. Den begjærte også uten hell de britiske domstolene om å fjerne LTTE fra sin nasjonale liste over terrororganisasjoner, og ba igjen kanadiske politikere uten hell om å erklære at Sri Lankas handlinger mot tamiler i 2009 utgjorde en handling av folkemord.

TGTE ble ansett å være en trussel mot den srilankanske staten, akkurat som sin motstykke, er den tibetanske eksilregjeringen mot Kina. Imidlertid har sistnevnte fordeler av flere strukturelle fordeler som gjør det betydelig mer effektivt enn førstnevnte. Den tibetanske eksilregjeringen har en universelt populær leder i Dalai Lama, en jevn base av operasjoner i Dharamsala og mottar støtte fra land som USA og India. TGTE derimot er mer sprukket og har ikke blitt anerkjent som representativt organ for srilankanske tamiler av en enkelt nasjon. Videre, mens den tamilske diasporaen var en viktig kilde til innsamling for LTTE mellom 1976 og 2009, fremmedgjorde gruppens handlinger mot slutten av den tamilske krigsførelsen mange støttespillere, og siden den gang eksisterer det ingen tilsvarende effektiv innsamlingsmekanisme i samfunnet for TGTE .

I en rapport som ble utgitt av International Crisis Group i 2010 ble det sammensatt problemet, at “de fleste tamiler i utlandet forblir dypt forpliktet til tamilske eelam” mens “de fleste i landet er utmattet av flere tiår med krig.” Dette har følgelig “utvidet gapet mellom diasporaen og tamilene på Sri Lanka” med den tidligere avskjedigede tamilske politikere på øya for å være “forrædere” eller for “redd for å stå opp for sitt folks rettigheter.” Selv innenfor TGTE er det mange konkurrerende fraksjoner, med forskjellige ideologier og tilnærminger til tamils ​​uavhengighet. For eksempel har kanadiske representanter for TGTE vist at de er villige til å godta en føderal ordning der Tamil Eelam vil forbli en del av Sri Lanka, men vil fungere som en selvstyrende region.

Disse sprekker i TGTE er representert i Family Man, med den offisielle regjeringen i eksil som appellerer til anerkjennelse fra europeiske nasjoner, mens en utbrytende fraksjon planlegger å myrde den fiktive indiske statsministeren.

The Air Tigers

For det meste, i Family Man, blir de tamilske separatistene fremstilt som en formidabel militærstyrke. Dette speiler den militære kapasiteten til LTTE som var, og forblir til dags dato, den eneste terrororganisasjonen som har et fungerende luftforsvar. Kalt Air Tigers, var LTTE-luftforsvaret en del av gruppens militære fløy som også inkluderte en bakke- og marinestyrke blant andre divisjoner. Eksistensen av Air Tigers hadde vært gjenstand for spekulasjoner i mange år, men ble offisielt avslørt først etter at den startet et angrep mot en Sri Lankas flyvåpenbase i 2007. Under angrepet ble tre myndighetspersoner drept og 16 såret, men mer enn skaden påført, angrepet påvirket offentlig oppfatning betydelig.

Mens Air Tigers utgjorde en rimelig trussel, ble det etter LTTE-nederlaget i 2009 avslørt at enheten for det meste var røyk og speil. Flåten deres besto av noen få uhyrlige enmotors propellfly som var mer effektive i psykologisk krigføring enn faktisk kamp. Flyene ble sendt i deler til Sri Lanka i løpet av mange måneder, for det meste skjult innenfor utenrikshjelpen som ble sendt til LTTE-territoriene etter tsunamien i Det indiske hav i 2005.

Mens de aldri forårsaket noen betydelig skade, lyktes Air Tigers i sitt oppdrag å holde den srilankanske regjeringen på tærne. I et spesielt høyt profilert angrep i 2009 forsøkte Air Tigers å starte et selvmordsoppdrag mot militærbaser i Columbo ved hjelp av to våpenformede lette fly. Begge flyene ble til slutt skutt ned, og bare to mennesker ble drept i styrten.

En soldat sjekker flyet som ble skutt ned av militæret nær Colombo internasjonale lufthavn. (Reuters)

Men som et resultat av angrepet ble den srilankanske regjeringen tvunget til å kutte strømforsyningen til hovedstaden Colombo. Den srilankanske regjeringen undervurderte angrepet, men skildret det som et desperat forsøk fra LTTE for å gjenopprette bakken i en krig som de var på randen til å miste.Et annet aspekt av showet som berører den faktiske konflikten er dens skildring av kvinner i separatistbevegelsen. Raji, spilt av Samantha Ruth Prabhu, er en kvinne som ble brutalisert av det srilankanske militæret og deretter tilbyr seg selv som selvmordsbomber for den separatistiske saken.

Kvinner spilte faktisk en viktig rolle i LTTE, på et tidspunkt utgjorde en tredjedel av gruppens medlemmer. LTTE hadde også en spesifikk divisjon kalt 'Woman's Front' som besto utelukkende av kvinner. Et av målene med Kvinnefronten var å avskaffe medgiftssystemet og å eliminere all diskriminering, et prinsipp i bevegelsen som appellerte til tamilske kvinner og deres ønske om et mer likeverdig samfunn.

LTTE-propagandaen rettet mot kvinner med slagord som “kvinner du tenner frigjøringsflammene” ble også vist fremtredende i tamilske kontrollerte territorier. Kvinner ble videre kjørt mot LTTE på grunn av misbruk av det srilankanske militæret, et tema som ble representert i showet gjennom opplevelsene til Raji.

LTTE selvmordsbomber som venter på ankomsten av tidligere statsråd Rajiv Gandhi. Hovedtiltalte Nalini og Shivrasan i høyre hjørne. (Express arkivfoto)

Den første kvinnelige martyren fra LTTE var Sahayaseeli Pedhuruppillai, kjent som Malathi. Etter hennes død i kamp, ​​minnet LTTE hendelsen ved å referere til dagen som 'Women's Awakening Day' og bruke henne som et symbol for kvinnelig empowerment i LTTE. En annen fremtredende kvinne i bevegelsen var Thenmozhi Rajaratnam, som drap beryktet Rajiv Gandhi i et selvmordsangrep i 1991. Bruk av kvinner og barn i selvmordsangrep ble en grunnleggende del av LTTE-strategien og en som den srilankanske regjeringen aldri forventet. Mellom 1980 og 2000 gjennomførte LTTEs Back Tigers, en spesialoperasjonsfløye 168 selvmordsangrep, mer enn noen annen organisasjon i verden. Til tross for disse utviklende forholdene for kvinner under konflikten, etter at krigen var slutt, vendte mange tilbake til tradisjonelle hjemlige roller som å føde barn og ta seg av husstanden.

📣 The Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med på kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste forskningsnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har vært rangert GRØNT for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.