Förklarat: Hur Jitin Prasadas avhopp kan påverka BJP, kongressen och SP i Uttar Pradesh

0
38

Jitin Prasada under sin BJP-anslutningsceremoni vid BJP-huvudkontoret i New Delhi, onsdagen den 9 juni 2021. (PTI)

Jitin Prasada, den 47-åriga före detta kongressen MP och fd unionsminister, gick med i BJP på onsdagen (9 juni), mer än ett år efter att Jyotiraditya Scindia bytte lojalitet till saffranpartiet.

Precis som Scindia sågs Prasada, son till den sena kongressveteranen Jitendra Prasada, en gång som en & # 8216; Young Turk & # 8217; som skulle spela en nyckelroll i Rahul Gandhis team, när den senare blev kongressens ledare.

Prasadas drag hade förväntats – och mycket talat om i både BJP och kongressen. Men hans utnämning som ansvarig för kongressen i Västbengalen inför församlingsvalet hade lagt locket på ett sådant samtal, åtminstone ett tag.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Det förväntade har äntligen hänt – precis som BJP intensifierar sina förberedelser inför valet i Uttar Pradesh-församlingen som nu bara är månader kvar.

Nationella presidenten för BJP, JP Nadda hälsar Jitin Prasada efter att han gick med i BJP, vid sin bostad i New Delhi, onsdagen den 9 juni 2021. (PTI)

Enligt Prasada är “BJP det enda riktiga politiska partiet och det är det enda nationella partiet.” Han har hävdat att han kände att han “bara var omgiven av politik” i sitt tidigare parti, och att han inte hade kunnat “bidra och göra mitt arbete till förmån för folket”.

Också i Explained | Jitin Prasada och Brahmin-frågan inför valet i Uttar Pradesh

Hur vinner BJP av Prasadas inträde i partiet?

Prasada går in i UP: s regerande parti vid en tidpunkt då det står inför allmän kritik och intern oenighet i en skala som inte har sett sedan det kom till makten 2017 med en överväldigande majoritet på 312 i 403-ledamöterna och vann en slående 41,7 procent av rösterna.

Det inflytelserika Brahmin-samhället har varit upprörd ända sedan Yogi Adityanath, en Thakur från Uttarakhand, tog över som Indiens mest folkrika stat. För BJP är Brahmin-röstet på 12 procent viktigt, både valmässigt och socialt.

Förhöjningen av Adityanath och hans upplevda partiskhet gentemot Thakurs har skärpt felfrågorna bland de övre kastarna. Dödandet av Brahmin-gangstern Vikas Dubey i polisens förvar och den relaterade utvecklingen som följde, ledde till brahmins klagomål mot BJP och regeringen.

New Delhi: Kongressledare Jitin Prasada under sin BJP-anslutningsceremoni vid BJP-huvudkontoret i New Delhi, onsdagen den 9 juni 2021. (PTI Photo/Manvender Vashist)

BJP: s motgångar i Hindodva-bastionerna i Ayodhya och Varanasi i det senaste valet till lokala organ tillskrevs den ökande ilska bland icke-Thakurs mot BJP.

Även om det är sant att BJP redan har brahminledare i UP, såsom biträdande chefminister Dinesh Sharma, unionsminister Mahendra Nath Pandey och statsrådsministrarna Shrikant Sharma, Brajesh Pathak och Rita Bahuguna Joshi (som också gick över från kongressen) , sade ledande ledare för partiet att ett ungt, välkänt brahminansikte som Prasada skulle komma in kan “lindra trycket och köpa fred” med brahminer under en tid.

Prasada går också med kan hjälpa BJP att driva en “annan berättelse” – och stumpa några av rykten och spekulationerna om partiet i UP, sade en ledare.

”Detta (Prasadas bidrag) visar att BJP är det mest accepterade partiet. Gandhis kan inte ens behålla sina närmaste vänner med sig, medan BJP är ett hav som alla vill gå med i, säger ledaren.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Hur viktigt är Brahmin-stöd för BJP?

En veteran Brahmin BJP-ledare i UP sa på onsdag: ”Det finns mer än ett halvt dussin brahminministrar i UP-regeringen och flera brahmin-kontorsbärare i BJP-organisationen i staten – men ingen av dem gör brahminernas politik, och de har därför misslyckats med att framstå som ledare för Brahmin-samhället. Men Jitin och hans familj har en brahminidentitet. Den identiteten kommer att hjälpa BJP i församlingsvalet. ”

BJP: s nationella president JP Nadda med unionsminister Piyush Goyal, BJP-talesman Anil Baluni och nyligen ansluten till BJP-ledare Jitin Prasada vid hans bostad i New Delhi, onsdagen den 9 juni 2021. (PTI)

Enligt denna ledare är brahminer upprörda över Adityanaths regering, för medan de har fått representation i hans kabinett har de inga “befogenheter”. Bland brahminministrarna i Adityanath-ministeriet är endast biträdande CM Dinesh Sharma och regeringsministrarna Shrikant Sharma och Brajesh Pathak välkända. De andra, som Ram Naresh Agnihotri, Neelkanth Tiwari, Satish Chandra Dwivedi, Chandikra ​​Prasad Upadhyay och Anand Swaroop Shukla, låter BJP hävda att det värdesätter brahmaner, men de räknar inte så mycket när det gäller att utöva någon verklig makt, detta sade ledaren.

Enligt denna ledare finns det cirka 18 procent brahminer i staten, men de påverkar valvalen för cirka 28 procent av befolkningen. Även andra partier har försökt locka brahminröster.

I augusti 2020 sa BSP-chef Mayawati att om man röstade till makten i Uttar Pradesh 2022, skulle partiet bygga en stor staty av Lord Parashuram. Ett liknande tillkännagivande gjordes av Samajwadi-partiet tidigare. Innan dess, när gangster Dubey dödades i början av juli, hade Mayawati anklagat Adityanath-regeringen för att trakassera brahmaner.

Tidigare under 2018, efter dödandet av Apples verkställande direktör Vivek Tiwari påstås av två poliser i Lucknow, hade Mayawati sagt: ”Grymheter mot brahminer har ökat under BJP: s styre.” Sådana uttalanden påminde om BSP-chefens berömda socialtekniska formel för att bejakta brahmaner, som hade drivit henne till makten i UP med absolut majoritet 2007.

Prasada åtnjuter fortfarande kvarlevor av sin avlidnes farvilja . Förra året lanserade han T-20-team, uppenbarligen för att ge en röst till Brahmin-samhället, vilket han påstod hade “systematiskt riktats mot Adityanath-regimen”.

Coronavirus förklarade

  • Covid-19 och barn: En förklaring om vad man ska se upp för
  • Varför har USA: s FDA avböjt akutanvändning till Covaxin?
  • Fördelarna och farhågorna för att blanda Covid-19-vacciner

Klicka här för mer

Och vad betyder detta för kongressen?

Det är definitivt ett bakslag för kongressen, som har letat efter en gynnsam politisk atmosfär och självgjorda ledare som kan stärka organisationen i staten.

Prasada var en pålitlig löjtnant för Rahul Gandhi och Priyanka Gandhi Vadra, kongressens generalsekreterare med ansvar för UP. Han var känd för sin närhet till familjen Gandhi. Med Priyanka som angriper Adityanath-regeringen i en rad frågor, inklusive situationen för migrerande arbetare och ledningen för Covid-19, tjänar bortfallet av Prasada till att göra kongressen generad.

“Meddelandet är viktigare,” en BJP-ledare påpekade.

Och vad betyder det för UP-oppositionen inför valet till församlingen?

Det kan hävdas att Prasadas utgång har potential att sluta arbeta till fördel för oppositionen – i synnerhet för Samajwadi-partiets, som framträdde som den enskilt största enheten i medborgerliga val.

Med BSP: s inflytande krympt och med Prasadas utgång som signalerar den fortsatta försvagningen av kongressen, kan valet för muslimer – som tros vara inflytelserika i 40 procent av sätena – förväntas att ha ett snävare fokus.

En ledande kongressledare sade: ”Resultaten i Kerala (där LDF svepte valet) har visat att muslimer som röstar massor kan vara katastrofala för kongressen och hjälpa andra partier som inte är BJP. Om minoriteterna känner att Akhilesh Yadav skulle kunna besegra BJP kunde de kasta sin vikt helt bakom Samajwadi-partiet. ”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd