Förklarade: Varför hjärnskakningskompensation i NFL baserat på färg var skandalös

0
31

Pittsburgh Steelers & # 039; Najeh Davenport i Pittsburgh. (AP Photo/Gene J. Puskar, File)

Amerikansk fotbolls tältkonkurrens, National Football League (NFL) har beslutat att ta bort ett påstått raskriterium för att avgöra om en spelare ska beviljas ersättning enligt ligans hjärnskakning.

NFL har använt rasnorming för att avgöra om en spelares kognitiva färdigheter har minskat på grund av skada. Processen tar hänsyn till en spelares lopp för att avgöra om han är berättigad till kompensation – vilket i huvudsak minskar chansen för svarta spelare att tjäna uppgörelser jämfört med vita spelare.

Ligan meddelade sitt beslut att avsluta den kontroversiella praxis tidigare denna månad . Dessutom hävdade organet att den kommer att granska tidigare fall och korrigera beslut där rasnorming spelade en roll i spelare som fick mindre eller ingen ersättning.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png < p>“Alla är överens om att rasbaserade normer ska ersättas, men det finns inget hylla-alternativ, och det är därför dessa experter arbetar för att lösa detta årtionde gamla problem”, läser ett uttalande rapporterat av The New York Times.

“Ersättningsnormerna kommer att tillämpas framåt och i efterhand för de spelare som annars skulle ha kvalificerat sig för ett pris men för tillämpning av rasbaserade normer.”

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Vad är NFL: s hjärnskakning?

Tidigare spelare vars kognitiva färdigheter har minskat och/eller har drabbats av demens på grund av skador som uppstått när de spelade i NFL är berättigade att ansöka om programmet. Om det beviljas ger ligan ekonomisk ersättning till spelaren.

Spelarna som gör ett krav granskas av neuropsykologer.

Hittills har NFL enligt uppgift gjort betalningar för över 1200 av de 3100 anspråk som gjorts (enligt ABC News) och uppgår till cirka 800 miljoner dollar (NYT).

Vad är rasnormering?

Under en neuropsykologundersökning beräknas en spelares kognitiva testresultat. Race-norming träder i kraft när dessa poäng sedan jämförs med genomsnittliga poäng eller normer för en demografisk grupp som liknar den spelaren – som anser ras.

Till exempel antogs svarta spelare chockerande att de kommer från samhällen där kognitiva färdigheter är lägre än vita samhällen. Om en svart spelares testresultat är låga antas det därför att spelarens kognitiva färdigheter redan var låga i början av hans karriär. I grund och botten måste en svart spelare visa större kognitiva nedgångar än en vit spelare för att få kompensation.

Hur påverkade det spelare?

I I september inlämnade två tidigare spelare Kevin Henry och Najeh Davenport, som hade visat symtom på demens, en rättegång mot NFL för att ha använt denna metod efter att ha avvisats en rättvis lösning.

“Jag vill bara ses på samma sätt som en vit kille”, hade Henry sagt till ABC News. ”Vi byter kotletter tillsammans, bro. Vi gick ut tillsammans och vi spelade hårt tillsammans. Du vet vad jag menar? Det var inte en vit eller svart sak. Vi förlorade tillsammans. Vi vann tillsammans. “

Davenport gick längre för att kalla det rasism.

” Vad NFL gör mot oss just nu … när de använder en annan skala för afroamerikaner kontra alla annan ras? ” sa han till ABC News. “Det är bokstavligen definitionen av systematisk rasism.”

Nyhetsnätverket hade genomfört en egen studie för att mäta hur rasnormering kan förändra resultaten. Den fick tillgång till 85 olika poäng registrerade av cirka 40 medicinska experter mellan 2016 och 2020. Från de 85 skulle 34 spelare vara berättigade till ersättning, men när rasnormering träder i kraft sjunker antalet ner till 10.

Resultaten visade också att åtta tidigare spelare hade fått en neurokognitiv funktionsnedsättning “Nivå 2” – eller “måttlig demens.” Race-norming justerade poängen till “Nivå 0” – eller ingen försämring.

På samma sätt hade 13 spelare fått nivå 1,5 – eller tidig demens – som återigen reducerades till nivå 0 efter att rasnormering tillämpades.

Coronavirus förklarade

Klicka här för mer

Varför används programmet?

Dr Scott Millis, en neuropsykolog som kom fram till praxis, sa till ABC News att rasnormering var att “korrigera för det faktum att vissa rasgrupper konsekvent uppnådde oproportionerligt låga poäng vid kognitiv testning och därmed klassificerades felaktigt som kognitivt nedsatt . Missdiagnoser av kognitiva försämringar … kan vara mycket skadliga. En feldiagnostiserad pensionerad spelare kan genomgå onödig behandling eller planera sin framtid baserat på ett missförstånd om hans nuvarande förmågor och sannolikt progressiv nedgång. ”

Enligt ABC News rekommenderade NFL & # 8216; användningen av rasnormering under kognitiv poängsättning. En kliniker hävdade dock att om tävlingsnormer inte användes, skulle NFL då ha flera förfrågningar på dem. & # 8221;

Också i Explained | Varför Panghals förlust vid Asian Championships har tvingat en AIBA-sond

Varför ändrade NFL sin ståndpunkt?

Allmänt tryck hade börjat byggas upp mot ligan med hjälp av övningen. Lagstiftare i den amerikanska kongressen hade börjat ifrågasätta NFL: s metoder.

Och som rapporterats av NYT, medan Davenport och Henrys fall avvisades i domstolen i mars, organiserade över ett dussin fruar av svarta tidigare spelare och skickade en framställning till domaren med över 50 000 underskrifter i hopp om att få ett slut på rasnormering.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste förklarade nyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© The Indian Express (P ) Ltd