Deze zes gezondheidsfuncties komen naar de iPhone in iOS 15

0
50

Voor mentale gezondheid is er de nieuwe functie Focus en op de Apple Watch heeft de Ademhaling-app plaats moeten maken voor Mindfulness. Al het andere gebeurt voornamelijk in de Gezondheid-app op je iPhone. Daar vind je nu een paar nieuwe functies, namelijk deze:

  • #1 Wandelstabiliteit
  • #2 Gezondheidsdata delen met familie en vrienden
  • #3 Notificaties delen met anderen
  • #4 Gezondheidstrends bekijken
  • #5 Gezondheidstrends delen via Berichten
  • #6 COVID-19 vaccinaties en testresultaten

#1 Stabieler op je benen met Wandelstabiliteit

Voor deze functie heb je een iPhone 8 of nieuwer nodig. Met Wandelstabiliteit kun je zien hoe stabiel jij op je benen staat tijdens het lopen. Daarbij wordt gekeken naar je balans, staplengte en meer. Je kunt een notificatie krijgen als je wandelstabiliteit erg laag is, waardoor er een groter risico is dat je zult vallen. Ook zitten er in de app oefeningen waarmee je je wandelstabiliteit kunt verhogen. Tijdens de WWDC 2021-keynote was hier een filmpje over te zien. We hebben het nog niet kunnen testen, maar zijn benieuwd of het ook slingerend lopen detecteert als je te veel hebt gedronken.

#2 Gezondheidsdata delen met familie en vrienden

Misschien deel je al workout-gegevens vrienden, zodat je kunt zien of iedereen wel regelmatig sport. In iOS 15 gaat het echter een stuk verder: je kunt ook allerlei andere gezondheidsdata met vrienden en familie delen. Dit kan bijvoorbeeld een mantelzorger zijn.

Je bepaalt zelf welke data je wilt delen, waaronder hartgezondheid, activiteit en mobiliteit. Je kunt zelfs informatie over je cyclus delen, bijvoorbeeld als je zwanger wilt worden.

#3 Notificaties delen met anderen

Je kunt niet alleen data delen, maar ook de meldingen die je krijgt over bijvoorbeeld hoge hartslag, onregelmatig hartritme en meer. Bij grote schommelingen kun je bovendien een notificatie krijgen, zodat je bijvoorbeeld gewaarschuwd wordt als iemand plotseling veel minder activiteit vertoont.

Je kon in de Gezondheid-app altijd wel wat statistieken bekijken rondom je workouts, geluidsniveaus, stappen en meer. In iOS 15 wordt dat uitgebreider en krijg je te zien of alles consistent is. Je kunt aangeven of je meldingen wilt ontvangen als trends veranderen, bijvoorbeeld in je wandelstabiliteit.

#5 Gezondheidstrends delen via Berichten

Je kunt je eigen data en trends eindeloos bekijken, maar je zou de trends ook kunnen delen met anderen. Dit hoeft geen arts te zijn: het kan ook simpelweg een vriend zijn die veel sport of verstand heeft van gezondheid. Zo kun je een gesprek beginnen of een vriend bijvoorbeeld om raad vragen.

#6 COVID-19 vaccinaties en testresultaten

Deze functie hebben we nog niet kunnen aantreffen in de Gezondheid-app, maar wellicht komt dit nog. Hiervoor moet je een QR-code van een zorgaanbieder scannen, waarna je de vaccinaties en testresultaten voor COVID-19 beveiligd kunt opslaan in de Gezondheid-app. De meeste landen hebben hier een andere (digitale) oplossing voor bedacht.

Er zijn nog drie andere functies voor je gezondheid, maar die zijn alleen in de VS beschikbaar. Het gaat hier om de volgende functies:

  • Data delen met een arts of zorgverlener.
  • Verbeteringen in labresultaten.
  • Interactieve grafieken en hoogtepunten voor je bloedglucose.

Meer over iOS 15
iOS 15 is de grote update voor de iPhone en iPod touch. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 15, dan vind je in ons artikel het antwoord. We verwachten de officiële iOS 15 release in de loop van september/oktober 2021. Ontdek wat er nog meer is aangekondigd tijdens de keynote in onze WWDC 2021 samenvatting!