Uitgelegd: waarom komen vliegtuigen in turbulentie; hoe kun je veilig zijn tijdens een?

0
49

Vliegtuigen hebben regelmatig te maken met turbulentie en piloten worden getraind om met deze verstoringen om te gaan. (Bestand)

Acht passagiers aan boord van een Vistara-vlucht van Mumbai naar Kolkata op maandag 7 juni raakten gewond nadat de Boeing 737-800 tijdens de afdaling ernstige turbulentie ondervond.

< p>Terwijl vijf van de acht passagiers slechts lichte verwondingen opliepen, moesten de andere drie bij de landing naar het ziekenhuis worden gebracht.

De toezichthouder voor de burgerluchtvaart, directoraat-generaal Burgerluchtvaart (DGCA), heeft het evenement geclassificeerd als een “incident”, wat betekent dat het de oorzaken achter het optreden ervan zal onderzoeken.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Nieuwsbrief | Klik om de beste uitleg van de dag in je inbox te krijgen

Wat is er gebeurd en wanneer?

Het Boeing 737-800-vliegtuig met 113 passagiers aan boord was op maandag 7 juni onderweg van Mumbai naar Kolkata. Ongeveer 15 minuten voor de landing, toen het vliegtuig zich op een hoogte tussen 15.000 voet en 20.000 voet bevond, stuitte het op wat is gerapporteerd als “ernstige turbulentie ”.

Bij de landing werden de passagiers onderzocht door het medische team van de luchthaven, dat op acht passagiers na alle passagiers vrijmaakte. Vijf van deze passagiers kregen eerste hulp en de overige drie werden opgenomen in drie verschillende ziekenhuizen in Kolkata.

Een van de passagiers, een vrouw van 61 jaar, heeft een breuk in haar rechterhand; een andere passagier, 77 jaar oud, heeft een pijn aan de wervelkolom opgelopen.

De derde passagier, 36 jaar oud, liep een kleine snee in het voorhoofd op en werd vrijgelaten nadat hij eerste hulp had gekregen.

Wat gebeurt er als een vliegtuig met turbulentie te maken krijgt?

Turbulentie betekent eigenlijk een verstoring van de luchtstroom over de vleugels van een vliegtuig, waardoor het een onregelmatige verticale beweging maakt.

Er zijn minstens zeven verschillende soorten turbulentie waarmee een vliegtuig te maken kan krijgen.

Turbulentie kan te maken hebben met het weer, waarbij het vliegtuig door een onweersbui of een zware wolk vliegt, of het kan helder zijn luchtturbulentie, die voornamelijk wordt veroorzaakt door wind of jetstreams.

Andere soorten turbulentie zijn onder meer “waakturbulentie”, die zich achter een vliegtuig vormt wanneer het door de lucht vliegt, waardoor vleugeltipwervels ontstaan.

Zijn turbulentie-incidenten gevaarlijk?

Het hangt af van de aard en de intensiteit van de turbulentie. Vliegtuigen hebben regelmatig te maken met turbulentie en piloten zijn getraind om met deze verstoringen om te gaan.

Er zijn echter verschillende gevallen geweest van turbulentie die moderne straalvliegtuigen neerhaalden. Maar in deze gevallen, terwijl intense turbulentie de belangrijkste oorzaak van een ongeval was, hebben verschillende andere factoren – zoals gebrek aan goede training, slechte verspreiding van weer- of windgerelateerde informatie – een grote rol gespeeld bij het ongeval.< /p> 📣 WORD NU LID 📣: The Express Explained Telegram Channel

Waar zal het onderzoek naar het Vistara-incident zich op richten?

Het onderzoek zal standaard proberen te achterhalen waarom het incident ernstige verwondingen heeft veroorzaakt bij de passagiers. Er wordt gekeken naar factoren zoals de weersomstandigheden toen het vliegtuig turbulentie ondervond, of de piloten onvoorbereid werden betrapt en of ze de cabine hadden gevraagd om zich voor te bereiden op de aanstaande verstoring.

Met name het passagiershandvest dat is afgegeven door het Ministerie van Burgerluchtvaart in 2019 zegt dat in geval van overlijden of lichamelijk letsel van een passagier aan boord van een binnenlandse vlucht, de luchtvaartmaatschappij een schadevergoeding moet betalen tot Rs 20 lakh.

Wat moeten passagiers doen als een vliegtuig met turbulentie wordt geconfronteerd?

Volgens de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA), “kunnen passagiers gemakkelijk verwondingen door onverwachte turbulentie voorkomen door hun veiligheidsgordel te allen tijde vast te houden ”.

De FAA raadt passagiers aan te luisteren naar de instructies van de stewardessen; let op de veiligheidsbriefing aan het begin van de vlucht en lees de veiligheidsbriefingkaart; draag altijd een veiligheidsgordel; gebruik een goedgekeurd kinderzitje of -apparaat als een kind jonger is dan twee; en om je te houden aan de handbagagebeperkingen van je luchtvaartmaatschappij.

Ditzelfde advies wordt vaak gegeven door piloten en stewardessen op binnenlandse vluchten in India. Passagiers worden routinematig geïnstrueerd om terug te gaan naar hun stoel en af ​​te zien van het gebruik van de wasruimte wanneer er turbulentie is, en de piloot het bordje met de veiligheidsgordel heeft aangezet.

Ook in Explained |In de voorgestelde terugkeer van supersonisch vliegen, de voordelen en zorgen

Hoe kunnen luchtvaartmaatschappijen turbulentie vermijden?

De FAA beveelt vervoerders aan de verzendingsprocedures te verbeteren door de communicatiekanalen voltijds open te houden; turbulentie opnemen in weerbriefings; bevordering van realtime informatie-uitwisseling tussen piloot en verzender; het beleid van de vervoerder om turbulentie te vermijden versterken door opleiding van de expediteur; herroutering overwegen met behulp van automatisering, atmosferische modellering en gegevensweergave; en gebruik alle van toepassing zijnde weergegevens, evenals rapportage- en voorspellingsgrafieken.

Het suggereert ook het gebruik van operationele procedures en training om turbulentieverwondingen te voorkomen, en benadrukt het belang van stewardessen’ persoonlijke veiligheid, bevorder communicatie en coördinatie, en verzamel gegevens en bekijk de geschiedenis van turbulentie en verwondingen van de vervoerder.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd