NGO's luiden alarmbel, zoeken rantsoen voor 16 lakh-families buiten NFSA

0
47

De organisaties hebben de afgifte van “Covid Emergency Ration Cards (CERC)) geëist aan ten minste 16 lakh-families (ongeveer 79 lakh-mensen) die de komende zes maanden graan, peulvruchten en olie leveren, aangezien dit al gebeurt voorzien op grond van de National Food Security Act.” (Bestand)

Maar liefst 102 organisaties en personen, waaronder de People's Union of Civil Liberties (PUCL) en Mazdoor Kisaan Shakti Sangathan (MKSS), hebben de Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot geschreven om rantsoen te vragen voor degenen die zwaar getroffen zijn door het leed veroorzaakt door de Covid-19 pandemie.

In het dinsdag verstuurde memorandum zeiden ze: “We maken ons grote zorgen over de toename van de hongersituatie in de staat. We zijn geschokt dat in deze context van diepe nood van de mensen, de afdeling Plattelandsontwikkeling en Panchayati Raj een circulaire heeft opgesteld (op 10 mei) die symbolische en minimalistische steun aan de mensen geeft… met een sectie die voorziet in voedselzekerheid voor de armen , daklozen, zieken en dagloonwerkers is in de gegeven omstandigheden volkomen ontoereikend. We begrijpen dat het extreem tekortschiet om voedselzekerheid te bieden aan de bovengenoemde categorieën die niet zijn geselecteerd als begunstigden van de National Food Security Act (NFSA).

De organisaties hebben de afgifte geëist van “Covid Emergency Ration Cards (CERC) aan ten minste 16 lakh-families (ongeveer 79 lakh-mensen) die de komende zes maanden graan, peulvruchten en olie leveren, zoals al wordt verstrekt onder de National Food Security Act.” Ze hebben ook gezegd dat de bevelen van het Hooggerechtshof van 13 en 24 mei moeten worden uitgevoerd en dat migrerende werknemers, inclusief degenen zonder documenten, rantsoenen moeten krijgen via zelfcertificering.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer

Ze zeggen dat als gevolg van Covid 19, volgens “het Center for Monitoring Indian Economy (CMIE), 97 procent van de mensen in het land de afgelopen 15 maanden een inkomensdaling heeft gezien en ten minste een crore mensen hun baan hebben verloren” en dat “het werkloosheidspercentage van Rajasthan momenteel 27,6 procent is, wat betekent dat bijna elke derde persoon in de staat op zoek is naar werk.”

In deze context hebben de organisaties geëist dat er minimaal 16 lakh-gezinnen zouden uitgebreide uitkeringen moeten krijgen, ook al zou de bovengrens veel hoger kunnen zijn.

Ze zeggen dat er, afgezien van de circulaire van 10 mei, “geen enkel bevel is uitgevaardigd om de niet-NFSA-begunstigden te verlichten.”

De mei-order zet Rs 50 crore roepies opzij van het totale MLA-fonds dat is verzameld van 200 MLA's. “Een som van 25 lakhs van de 5 crores (elk MLA’s LAD Fund) is toegewezen aan de categorieën armen, daklozen, zieken en dagloonwerkers. Als rantsoenen ter waarde van Rs 500: 10 kg atta, 1 kg daal, 1 kg peulvruchten, zout en masala per gezin worden verstrekt, dan zou dit bedrag slechts 10 lakh-gezinnen dekken, die slechts een week van voedsel voorzien. We zouden willen vragen, is honger maar één keer? De garantie voor voedselzekerheid moet continu zijn”, zeggen ze.

“Het is een paradox dat wanneer de FCI-goederen overlopen van 100 miljoen ton graan, een zeer groot deel van de mensen nog steeds honger lijdt. Rottende granen en opslagverliezen zijn duidelijke criminele daden van de centrale en deelstaatregeringen”, aldus de organisaties.

De ondertekenaars zijn Kavita Srivastava en Anant Bhatnagar van PUCL, evenals Aruna Roy en Nikhil Dey van MKSS, onder andere.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor het laatste India Nieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd