Myanmar-junta inleder rättegång mot Suu Kyi nästa vecka

0
52

Nya korruptionsärenden har inletts mot Aung San Suu Kyi av Myanmars myndigheter. (Filfoto)

Myanmars militära junta kommer att börja presentera sitt mål mot den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi i domstolen nästa måndag, sa hennes advokater.

Militären arresterade Suu Kyi i februari när det störtade hennes valda regering. Offentligt motstånd mot kuppen är fortfarande starkt och har under de senaste månaderna tagit formen av en väpnad uppror på låg nivå.

Regerings åklagare kommer att ha fram till 28 juni för att avsluta sin presentation i domstolen i Naypyitaw, huvudstaden, där hon prövas på fem anklagelser, varefter Suu Kyis försvarsteam kommer att ha fram till 26 juli för att lägga fram sitt ärende, säger Khin Maung Zaw, teamets ledande medlem.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Domstolsmöten ska hållas på måndag och tisdag varje vecka.

Läs | De kallar det 'vansinnigt': där Myanmar skickar politiska fångar

Khin Maung Zaw talade med journalister efter en processförhandling på måndag för Suu Kyi och två medklagade, avsatte president Win Myint och tidigare Naypyitaw borgmästare Myo Aung.

Suu Kyis anhängare säger att anklagelserna mot henne är politiskt motiverade och är avsedda att diskreditera henne och legitimera militärens övertagande. Om hon dömts för något av brotten kan hon förbjudas att delta i ett val som lovats av juntan inom ett eller två år efter dess övertagande.

Hon och hennes två medförtalare anklagas för att sprida information som kan orsaka allmän oro eller oroligheter.

Läs | Valchefen i Myanmar överväger att upplösa Suu Kyis parti

Suu Kyi står också inför två fall av brott mot lagen om naturkatastrofhantering för påstådda brott mot COVID-19-pandemirestriktioner under valkampan 2020; illegalt importera walkie-talkies som var för hennes livvakter & # 8217; använda sig av; och olicensierad användning av radioapparater.

En sjätte anklagelse som Suu Kyi står inför är den allvarligaste: att bryta mot den officiella hemlighetslagen från kolonialtiden, som innebär en straffavgift på upp till 14 år & # 8217; fängelse. Det har hanterats separat från de övriga anklagelserna och lämnades in vid en domstol i Yangon, landets största stad. Det överfördes nyligen till unionens högsta domstol i Naypyitaw, säger San Mar La Nyunt, en annan av hennes advokater.

En annan av hennes advokater, Min Min Soe, sa att när de träffade henne frågade hon dem om de kunde hjälpa till med att betala för hennes matutgifter eftersom hennes kontanta resurser var låga och hon inte ville förlita sig på att bli matad av hennes fångare. nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd