Harris tar på sig transplantat i Guatemala och säger till migranter ”kom inte”

0
62

Vice president Kamala Harris talar under en presskonferens på National Palace i Guatemala City, måndagen den 7 juni 2021. (AP Photo/Oliver de Ros)

USA: s vice president Kamala Harris sa på måndagen att hon hade & quot; robust & # 8221; samtal med Guatemalas president Alejandro Giammattei om att bekämpa korruption för att avskräcka invandring från Centralamerika och varnade rakt på migranter för att inte komma till USA.

Sedan president Joe Biden tillträdde i januari tog antalet migranter i förvar. per månad vid USA: s Mexikos gräns har stigit till de högsta nivåerna på 20 år.

& # 8220; Kom inte. Kom inte. USA kommer att fortsätta att tillämpa våra lagar och säkra våra gränser, & # 8221; Sade Harris vid en presskonferens tillsammans med Giammattei. & # 8220; Om du kommer till vår gräns kommer du att vändas tillbaka. & # 8221;

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Harris sa också att en amerikansk arbetsgrupp mot korruption skulle samarbeta med lokala åklagare för att straffa korrupta aktörer i regionen.

Biden-administrationen har identifierat korruption som en underliggande orsak till fattigdom och våld som driver rekordantalet av centralamerikaner att gå till USA.

Arbetsgruppen för korruption har tidigare flyttats, men Harris gav mer information och sa att den kommer att kombinera resurser från justitieministeriet, statens och finansdepartementet.

I uppbyggnaden av Harris & # 8217; besök i Guatemala, hennes första officiella utlandsresa, uppstod meningsskiljaktigheter om kampen mot transplantat, med korruptionskämpar som lades av Washington kritiserades av Giammattei. om 20 år

& # 8220; Vi hade en robust, uppriktig och grundlig konversation, & # 8221; Harris sa på presskonferensen efter ett tre timmars möte med Giammattei, som sa att de hade diskuterat USA: s oro över utvecklingen i Guatemala.

& # 8220; Presidenten och jag diskuterade vikten av antikorruption och vikten av ett oberoende rättsväsende, & # 8221; Sade Harris.

Washington har kritiserat avlägsnandet av en högre domare från Guatemalas toppdomstol i det som Giammattei har hävdat var en legitim process.

Giammattei försvarade sin egen rekord i kampen mot missförhållanden och sade att han inte hade anklagats för felaktigheter och att transplantat inte bara var ett problem för politiker. Kampen mot narkotikahandel behövde vara en integrerad del av kampen mot korruption, sade han.

Läs också | USA under Joe Biden kommer inte längre att kalla invandrare för “illegala utlänningar”

På invandringsfronten tillkännagav han en ny behandling centrum för migranter som skickas tillbaka från Mexiko och USA, vilket kan öka kapaciteten. Han sa att de två ländernas fokus borde vara att skapa välstånd.

De flesta guatemalanska migranter lämnar på grund av fattigdom, sade han, och kommer från några få landsbygdskommuner.

Harris, en demokratisk före detta amerikansk senator från Kalifornien, svarade på republikansk kritik mot henne för att hon inte besökte gränsen mellan USA och Mexiko. och administrationen för att ignorera vad de säger är en kris där. Hon sa att hon arbetade på marken i Guatemala.

& # 8220; Jag fokuserade bara på den typen av arbete i motsats till stora gester, & # 8221; sa hon.

Men hon tog också flak från andra demokrater som den amerikanska representanten Alexandria Ocasio-Cortez, som sa på Twitter att hon var besviken över Harris budskap till migranter.

& # 8220; Söker asyl vid vilken som helst amerikansk gräns är en 100% laglig ankomstmetod, & # 8221; tweetade hon. Hon sa att USA har bidragit till regimförändring och destabilisering i Latinamerika i årtionden. & # 8220; Vi kan inte hjälpa till att tända någons hus och sedan skylla på dem för att fly. & # 8221;

USA orkestrerade en kupp mot den demokratiskt valda vänsterregeringen Jacobo Arbenz 1954 och inledde årtionden av militära regeringar och ett inbördeskrig som uppskattades ha dödat mer än 200 000 människor när det slutade 1996.

Mer nyligen hjälpte den USA-finansierade FN-kommissionen mot straffrihet i Guatemala att slå ner den demokratiskt valda konservativa presidenten Otto Perez Molina, en före detta general, som avgick efter massiva protester utlöst av en utredning om korruption i hans regering.

Biden-administrationen på måndagen avslöjade också detaljer om en annan arbetsgrupp för åklagare för att bekämpa människosmuggling i Centralamerika och Mexiko.

U.S. Riksadvokaten Merrick B. Garland sa att den gemensamma arbetsgruppen Alpha skulle kämpa resurser för justitiedepartementet och hemskydd mot “de mest produktiva och farliga”. grupper om människosmuggling och människohandel i regionen, enligt ett uttalande. Det sägs att gruppen kommer att komplettera ansträngningarna mot korrupta aktörer.

Emellertid, Washingtons tryck för att ta itu med & quot; rotorsaker & # 8221; migration i El Salvador, Guatemala och Honduras har undergrävts av en motreaktion mot antikorruptionsorgan som USA anser vara oberoende men som lokala eliter säger är partiska.

Harris träffade också civilsamhällets ledare och entreprenörer i Guatemala. . Vita huset tillkännagav ett åtagande om 7,5 miljoner dollar genom USAID för att stödja entreprenörer i Guatemala, liksom miljontals fler investeringar i prisvärda bostäder, jordbruksföretag och lån till småföretag.

Harris sa att hon diskuterade att dela COVID-19-vacciner med Guatemala under måndagens möte. Hon bekräftade att USA skulle tillhandahålla en halv miljon COVID-19 doser till Guatemala utöver de 26 miljoner dollar som landet har gett landet att bekämpa pandemin.

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd