Gemengde stad van Arabieren en Joden blijft op scherp na geweld

0
46

De minaret van de Al-Omari-moskee en de Grieks-orthodoxe Sint-Joriskerk worden weerspiegeld in de gebroken voorruit van een voertuig dat buiten een synagoge in de gemengde Arabisch-Joodse stad Lod, centraal Israël, staat. De kerk deelt een muur met een moskee en bevindt zich tegenover een synagoge in een gebied dat bekend staat als de driehoek van religies. Net als joden en Arabieren in het hele land, staan ​​de gemeenschappen in Lod op scherp omdat de toekomst van vreedzaam samenleven in gemengde steden in het geding blijft. (Foto: AP Photo/David Goldman)

Israëlische veiligheidstroepen bewaken de straten van Lod, weken nadat relschoppers patrouillewagens, synagogen en huizen in brand staken. Aanvallers die een Arabische en een Joodse inwoner hebben vermoord, zijn nog steeds op vrije voeten. En een burgemeester van wie sommigen de schuld hebben dat hij het toneel heeft gevormd voor enkele van de ergste binnenlandse onrust in de Israëlische geschiedenis, blijft in functie.

Israël en Hamas bereikten twee weken geleden een wapenstilstand om een ​​einde te maken aan 11 dagen van gevechten in de Gazastrook . Maar de wortels van de omwentelingen die de gemengde Joods-Arabische steden van Israël tijdens de oorlog teisterden, zijn niet aangepakt, waardoor die gemeenschappen op scherp staan.

“Het is moeilijk voor mij om te zeggen hoe morgen zal zijn. Om te zeggen dat ik hetzelfde vertrouwen zal hebben, is moeilijk te zeggen,” zei Rivi Abramowitz, een joodse inwoner van de overwegend Arabische wijk Ramat Eshkol in Lod.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Lod, ongeveer 16 kilometer (10 mijl) ten zuidoosten van Tel Aviv, naast de belangrijkste internationale luchthaven, is de thuisbasis van 77.000 mensen. Ongeveer een derde zijn Arabieren – velen van hen afstammelingen van Palestijnen die de meerderheid van de stad vormden vóór een massale verdrijving tijdens de oorlog van 1948 rond de oprichting van Israël.

Een stedelijk landschap van laagbouwwoningen projecten uit de jaren vijftig en zestig, is de arbeidersstad ook een bastion van harde joodse politiek. Bij de verkiezingen van 23 maart wonnen trouwe nationalistische partijen, waaronder de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, meer dan 60% van de stemmen in Lod.

Alle spanningen waren grotendeels onder de oppervlakte — tot vorige maand.

p>

Botsingen tussen de politie van Jeruzalem en Palestijnse demonstranten in en nabij de Al-Aqsa-moskee, een van de heiligste plaatsen van de islam, en de geplande uitzetting van Palestijnen uit huizen in een wijk in Oost-Jeruzalem dreven enkele Arabische inwoners van Lod uit protest de straat op .

Lees ook |Uitgelegd: Begaan Israël en Hamas oorlogsmisdaden in Gaza?

In de nacht dat de oorlog begon tussen Israël en Hamas, veroorzaakte het neerschieten van een Arabische man door een Joodse inwoner van Lod meer dan een week van geweld, en werd de stad onder de noodtoestand geplaatst.

Vergelijkbare ongeregeldheden, aangewakkerd door langdurige Arabische grieven over discriminatie en gebrek aan kansen, verspreidden zich snel naar andere gemengde gebieden in het hele land.

In Lod werden twee inwoners gedood: Musa Hassuna, 32, door een vermoedelijke Joodse schutter en Yigal Yehoshua, 56, door een vermoedelijke groep Arabische aanvallers. In beide gevallen is er geen aanklacht ingediend en de politie zegt dat het onderzoek loopt.

Sommige Arabische inwoners wijzen op de verkiezing van burgemeester Yair Revivo acht jaar geleden als een keerpunt. Revivo heeft nauwe banden met een religieus-nationalistische beweging die bekend staat als de “Torah Nucleus”, die in verarmde steden de Joodse waarden promoot.

Critici zeggen dat Revivo, een lid van Likud, heeft aangezet tot haat tegen Arabieren, voerde discriminerend beleid uit en versterkte de Torah Nucleus op schadelijke manieren. De aanwezigheid van de groep in Lod gaat zo'n 25 jaar terug, maar het aantal is gegroeid van twee stichtende families tot meer dan 1.000 families vandaag.

Vóór de rellen klaagde Revivo tegen de 'Arabische misdaad' in zijn stad en noemde het een 'existentiële bedreiging voor de staat Israël'.

“Joodse criminelen hebben een greintje mededogen. Arabische criminelen, je begrijpt het niet, hebben geen remmingen', zei hij in december tegen Radio 103.

In april drong hij er bij de regering op aan een militaire operatie te starten om de “nachtmerrie van geweerschoten, explosies, vuurwerk en oproepen tot gebed abnormaal versterkt om 4 uur”

In een brief aan de Israëlische politiechef en minister van openbare veiligheid, beschreef Revivo “een sfeer van terreur, een Wild West” begaan door Arabische inwoners.

Dag voor de rellen van 10 mei, toerde Revivo door Lod met Itamar Ben Gvir, een ultranationalistische wetgever met anti-Arabische opvattingen, die Arabische inwoners woedend maakt.

Joden lopen met geweren door de straat in de gemengde Arabisch-Joodse stad Lod, centraal Israël, vrijdag 28 mei 2021, in de nasleep van recente botsingen tussen de twee groepen. (Foto: AP Photo/David Goldman)

Ruth Lewin-Chen van de Abraham Initiatives, een non-profitorganisatie in Lod die coëxistentie promoot, zei dat de Arabische bevolking steeds meer gefrustreerd raakt.

Ze noemde sociaal-economische verschillen tussen joden en Arabieren, gewelddadige misdaad en het ontbreken van effectief politie-, plannings- en huisvestingsbeleid. Ze wees ook op de groeiende invloed van de Torah Nucleus.

Veel Arabieren in Lod bekijken de groep met argwaan vanwege haar banden met de kolonistenbeweging op de Westelijke Jordaanoever. Sommige Arabische inwoners noemen ze allemaal samen 'kolonisten'.

Tijdens de onrust richtten Arabieren zich op eigendommen van de religieuze nationalistische gemeenschap. Als reactie daarop mobiliseerden gewapende kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en andere ultranationalisten zich naar Lod om de vlammen aan te wakkeren.

“We zijn observant van de religieuze zionistische gemeenschap. Ik begrijp niet waarom we in de rubriek 'kolonisten' worden geplaatst', zei Abramowitz, die zes jaar in Lod heeft gewoond met haar man, die in de stad is geboren en wiens ouders tot de grondleggers van de Torah behoorden. Kern. “Niemand is gekomen om iemand eruit te gooien.”

Arabische politicus Mohammed Abu Shikri zei dat in zijn decennia in de gemeenteraad van Lod: “Ik heb nog nooit een burgemeester gezien van een gemengde stad van Arabieren en Joden die ophitsen tegen Arabieren, brengen kolonisten binnen.”

‘Ik heb acht burgemeesters van Lod gekend,’ zei hij. Tot Revivo “hadden de burgemeesters altijd goede betrekkingen met de Arabieren.”

Arabieren vormen ongeveer 20% van de Israëlische bevolking en zijn stemgerechtigde staatsburgers. Maar ze lijden al lang onder discriminatie en hun gemeenschappen worden vaak geplaagd door misdaad, geweld en armoede. Ze identificeren zich grotendeels met de Palestijnse zaak, waardoor veel Israëli's hen met argwaan bekijken.

In een rapport uit 2018 van het Israel Democracy Institute werd gewezen op verschillen in de Arabische vertegenwoordiging in gemengde gemeenten.

Hoewel 30% van de bevolking van Lod uit Arabieren bestaat, is slechts 14% van het gemeentepersoneel Arabisch, met slechts vier in de 19-koppige gemeenteraad. De stad heeft in vier decennia geen Arabische loco-burgemeester gehad, aldus het rapport.

“Wat zegt dit over de plaats van Arabieren in de stad?” vroeg Lewin-Chen. Lod mist bijna alle faciliteiten voor “gedeeld gemeenschapsleven” zei ze, en het stadhuis doet weinig om Joden en Arabieren bij elkaar te brengen.

Een zeldzame uitzondering lijkt de boksclub Maccabi Lod te zijn, waar joodse en Arabische atleten samen trainden. “Hier zijn we als familie”, zei coach Yaacov Wallach.

Maar tekenen van verdeeldheid zijn wijdverbreid. Het gemeenschapscentrum van de stad heeft aparte bewegings- en muzieklessen voor Arabieren en Joden.

In de gespannen wijk Ramat Eshkol hielden leden van de Torah Nucleus-gemeenschap onlangs een besnijdenisceremonie voor een pasgeborene. De volgende dag vierde een Arabische familie de geboorte van hun zoon. Hoewel de gebeurtenissen slechts een blok van elkaar verwijderd waren, waren er geen tekenen dat de gemeenschappen samen vierden.

Ayelet-Chen Wadler, een lid van de Torah Nucleus-gemeenschap, loopt door het in brand gestoken appartement van een Joods gezin na recente botsingen tussen Arabieren en Joden in de gemengde Arabisch-Joodse stad Lod, centraal Israël. (Foto: AP Photo/David Goldman)

Abramowitz van haar kant zegt hartelijke betrekkingen te hebben met haar Arabische buren. Maar ze gelooft dat er grenzen zijn aan hoe ver dingen kunnen gaan, en zegt dat ze “samenleven wil, maar apart”.

“Er zijn naschoolse activiteiten voor Arabieren, er zijn naschoolse activiteiten voor Joden ,” ze zei. “We zijn niet geïnteresseerd in vermenging – assimilatie.”

Het kantoor van Revivo heeft interviewverzoeken afgewezen. Maar het verwierp claims van discriminatie en zei dat hij heeft gewerkt “om de kwaliteit van leven in de Arabische gemeenschap te verbeteren, zoals sinds de oprichting van de stad niet meer is teruggeroepen.” Het voegde eraan toe dat “door de hele stad Joden en Arabieren als goede buren leven.”

Samah Salaimeh, oprichter van Arab Women in the Center, een belangenbehartigingsgroep in Lod, zei dat ze optimistisch is dat de onrust een “wake-up call dat we op deze manier niet verder kunnen.”

Malek Hassuna, de vader van de Arabier die in de onrust omkwam, stond bij het graf van zijn zoon, dat naast dat van verschillende generaties van de diepgewortelde Lod-familie ligt.

“If it’ s Jood of Arabier, het is één bloed”, zei hij, terwijl hij de hoop uitsprak dat zijn kleinkinderen vreedzaam zullen leven met hun Joodse buren. “Ik wil dat Lod teruggaat naar hoe het 40 of 50 jaar geleden was, hoe het was met het samenleven met Joden.”

📣 De Indian Express is nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.