FN-dommere skal avgjøre Ratko Mladic anke mot domfellelse

0
31

Bosnisk serbisk militærsjef Ratko Mladic går inn i den jugoslaviske krigsforbryterdomstolen i Haag, Nederland, for å høre dommen i hans folkemordsrettssak. FN-dommere avgir tirsdag 8. juni 2021 sin endelige avgjørelse om domfellelsen av den tidligere bosnisk-serbiske hærens sjef Radko Mladic på anklager om folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under Bosnias etniske blodbad 1992-95. (AP Photo)

Tidligere bosnisk-serbisk militærsjef Ratko Mladic vil høre tirsdag om FN-dommere har opprettholdt eller opphevet hans overbevisning og livstidsdom for å mestre folkemord og andre grusomheter i hele Bosnia 1992-95-krigen.

Mladic, kjent som slakteren i Bosnia for ledende tropper som er ansvarlige for en rekke dødelige kampanjer, inkludert massakren i Srebrenica i 1995 og beleiringen av Sarajevo, ble dømt i 2017 og dømt til livsvarig fengsel.

Dommene i ankesak vil alt annet enn innhente FN-påtalemyndigheter for forbrytelser begått i krigen som drepte mer enn 100 000 mennesker og etterlot millioner hjemløse.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Mladic, 79, ble funnet skyldig i folkemord for å ha ledet massakren i 1995 i den østlige enklaven i Srebrenica på mer enn 8000 muslimske menn og gutter. Det var den verste massakren på europeisk jord siden andre verdenskrig.

Enker og mødre til Srebrenica-ofre begynte å samles utenfor retten i den nederlandske byen Haag timer før dommen som blir avsagt av en fem- dommerpanel ledet av Zambias presiderende dommer Prisca Matimba Nyambe.

Mladic ble også funnet skyldig i andre forbrytelser, inkludert forfølgelse, utryddelse, drap og terror. Han ble frikjent for en annen folkemordsanvendelse knyttet til en kampanje for å drive ikke-serbere ut av flere bosniske byer tidlig i krigen. Aktor anket denne frifinnelsen.

Mladics tidligere politiske leder, Radovan Karadzic, ble også dømt for de samme forbrytelsene og soner en livstidsdom.

Mladic ble først tiltalt i Juli 1995. Etter at krigen i Bosnia var over, skjulte han seg og ble til slutt arrestert i 2011 og overlevert til Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia av den daværende regjerende pro-vestlige regjeringen i Serbia.

FN-domstolen har siden stengt dørene. Mladics anke og andre juridiske spørsmål som er igjen fra nemnda behandles av FNs internasjonale gjenværende mekanisme for kriminelle domstoler, som ligger i samme bygning som den nå nedlagte retten for det tidligere Jugoslavia. .

Mladic og arven hans deler fortsatt Bosnia. Bosniere, for det meste muslimer, ser på ham som en skurk og krigsforbryter, mens mange bosniske serbere fremdeles betrakter ham som en helt.

Jeg kan ikke godta noen dom, sa den serbiske krigsveteranen Milije Radovic fra den østlige bosniske byen Foca til Associated Press. For meg er han et ikon. Og for det serbiske folket er han et ikon. Men skyggen av Mladic og Karadzic sprer seg langt utenfor Balkan.

De har til og med blitt æret av utenlandske høyreekstreme tilhengere for deres blodige krigstidskampanjer mot bosniakker.

Australieren som skjøt titalls muslimske tilbedere i Christchurch, New Zealand, i 2019 ble antatt å være inspirert av krigstid Bosnisk-serbiske ledere, samt Anders Breivik, den norske hvite overlegenheten som skjøt 77 mennesker i Norge i 2011.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med på kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste verdensnyhetene, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har vært rangert GRØNT for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.