Wat is piekhelderheid?

0
50

Met hoog dynamisch bereik (HDR) nu standaard op de meeste nieuwe tv's , heb je misschien wel eens gehoord van de term “piekhelderheid” gebruikt om weergaveprestaties of beeldkwaliteit te beschrijven. Dus wat is piekhelderheid, hoe wordt het gemeten en wat vertelt het je?

De piekhelderheid van een scherm meten

Piekhelderheid verwijst naar de maximale nominale helderheid van een beeldscherm. Vanwege de manier waarop sommige schermen de helderheid van het volledige veld beperken, zijn er een paar manieren om deze waarde te interpreteren. Omdat het een meting van de luminantie is, of de totale helderheid die door een scherm wordt uitgestraald, wordt de piekhelderheid gemeten in nits of candela per vierkante meter (cd/m²).

Piekhelderheid kan worden gemeten in “echte scène” en “venster” waarden. De werkelijke scènewaarde is de maximale helderheid die kan worden bereikt door een scherm tijdens het bekijken van video-inhoud. Reviewers gebruiken meestal dezelfde referentiebeelden om het ene scherm met het andere te vergelijken, wat een realistische vergelijking van de algehele schermhelderheid oplevert.

Dan is er de piekhelderheid op een venster, dat slechts een percentage van het scherm bedekt. Een 2% piekhelderheidsvenster meet bijvoorbeeld de maximaal mogelijke helderheid die in korte tijd mogelijk is op meer dan 2% van het totale schermoppervlak. Dit wordt meestal gemeten door een wit vak op het scherm weer te geven.

Raamtests zijn vooral handig om te onderzoeken hoe goed een scherm omgaat met heldere HDR-highlights, zoals een zaklamp op het scherm. Mogelijk ziet u ook “duurzaam venster” tests, die testen voor een langere (aanhoudende) duur. Dit is handig omdat veel beeldschermen zullen blijven dimmen naarmate een heldere markering langer op het scherm wordt gehouden.

Piekhelderheid is van toepassing op zowel HDR- als SDR-inhoud, maar is vooral handig bij het vergelijken van de veel helderdere markeringen die vaak worden gezien in HDR-inhoud. De website voor tv-recensies RTINGS is een uitstekende bron van scherminformatie, met een uitgebreide lijst met piekhelderheidswaarden voor alle geteste schermen.

Displaytechnologie maakt een groot verschil

Sommige schermen kunnen veel helderder worden dan andere vanwege de onderliggende technologie, maar dit resulteert niet noodzakelijk in een beeld van hogere kwaliteit. LED-verlichte LCD's worden bijvoorbeeld een stuk helderder dan hun OLED-tegenhangers. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor helder verlichte omgevingen zoals zonnige woonkamers.

Vanwege het organische karakter van OLED-schermen gebruiken fabrikanten een agressieve automatische achtergrondverlichtingsbegrenzer (ABL) om schade aan het scherm door warmteontwikkeling te voorkomen. Dit is het meest merkbaar in full-field, heldere scènes zoals een effen witte achtergrond. Op een OLED kunnen kleinere gebieden met heldere highlights nog steeds de niveaus bereiken die nodig zijn voor een indrukwekkende HDR-presentatie.

LG

Hoewel uw kijkomgeving een rol moet spelen bij uw aankoopbeslissing voor uw tv, moet u proberen niet te veel waarde te hechten aan alleen piekhelderheid. Veel heldere LCD-modellen hebben last van een slechte contrastverhouding, teleurstellende zwartwaarden en beeldschaduwen door dimalgoritmen.

OLED-modellen kunnen niet in de buurt komen van zo helder, waardoor ze ongeschikt zijn voor fel verlichte omgevingen, maar ze hebben veel betere zwartwaarden en een “oneindig” contrastverhouding, aangezien pixels volledig kunnen worden uitgeschakeld.

Zorg ervoor dat je je onderzoek hebt gedaan voordat je een gloednieuwe tv koopt.

GERELATEERD: Een tv kopen: wat u moet weten

Regisseurs bepalen hoe helder hun films worden

Vergeet ten slotte niet de bedoeling van de regisseur. Veel regisseurs verzetten zich tegen het idee van overmatig gebruik van HDR en brengen hun films vaak uit met relatief weinig opvallende hoogtepunten.

Om het anders te zeggen: een film die is beoordeeld om slechts 300 nits te halen, wint's 8217; zelfs wanneer bekeken op een referentiemonitor van productiekwaliteit die in staat is tot meer dan 1.000 nits, overtreft 8217 die waarde niet.

Hoewel HDR door veel studio's is omarmd, de zogenaamde “ nep HDR” releases bestaan.

GERELATEERD: Wat is 'nep HDR' en moet je HDR Blu-rays kopen?

LEES VOLGENDE

  • › Nieuw in watchOS 8, AirPods, Apple Home, Gezondheid, Privacy
  • › Typen met je stem op Android
  • › Zoeken naar nummers in een Spotify-afspeellijst
  • › Waarom wil Windows mijn Mac-drives formatteren?
  • › De 10 beste films op Netflix