Varför ett ordentligt smart hem inte behöver ett nav

0
48
Josh Hendrickson

< p> Tekniskt sett finns det inget fel sätt att skapa ett smart hem. Men vissa smarta hemförespråkare, som Joe på vår systersida How-To Geek, insisterar på att & quot; korrekta smarta hem behöver ett nav. & # 8221; Jag håller inte helt med. Ditt smarta hem behöver inte ett nav. Faktum är att du har det bättre utan en.

Jag har varit i det smarta hemmamatchen i flera år. Jag surfade på den vilda åkturen som var Wink när den var bra, Wink när den vaklade och Wink när den gick så långt från rälsen var det rätta svaret att kasta den i papperskorgen. Med tiden har jag hanterat de värsta sakerna med att äga ett smart hem och jag har använt andra nav som SmartThings, Hubitat och Home Assistant. Och ett tag kommunicerade alla smarta hemapparater i mitt hem via Z-Wave och ZigBee.

Men sedan dess har jag dömt alla “sanna nav” & # 8221; i mitt hem. De enda naven som finns kvar är de som tvingas på mig att styra några enheter, som Philips Hue-bron och Ikea TRÅDFRI Gateway. Om jag kunde skulle jag dumpa dessa nav också. Nu när jag letar efter smarta hemapparater försöker jag hålla mig till allt som ansluter till Wi-Fi och kompatibelt med Google Assistant och Alexa.

Innehållsförteckning

 • Det tomma löftet om smarta hubbhubbar
  • Du kan inte hoppa över molnet
  • Hubautomationer är dyra och överskattade
  • Smarta nav är inte snabbare än Wi-Fi längre
  • En app som styr dem alla & # 8212; Hub eller nej
 • Wi-Fi: s huvudsakliga nackdel är lösbar
 • Dedikerade smarta hubbhubbar är en döende ras ändå

Det smarta hemmets löfte

Josh Hendrickson

< p> Lyssna, jag förstår varför folk vill gilla smarta hubbhubbar. De ger höga löften, löften jag till och med har köpt mig in tidigare.

 • & # 8220; Skaffa rätt smarthubnav, så kan du hoppa över molnet. & # 8221;
 • & # 8220; Med ett smartt hemmahub kan du skapa kraftfulla automatiseringar. & # 8221;
 • & # 8220; Smarta hubbhubbar är snabbare än Wi-Fi. & # 8221;
 • & # 8220; Med ett smart hembubb kan du ställa in och styra ditt smarta hem med bara en app. & # 8221;

Men efter år av smarta hubbknutar och det skiftande landskapet för smarta hem i allmänhet fann jag att de flesta (om inte alla) dessa löften var tomma. Och det är inte heller navens fel. Smart home tech, som de flesta tech, förändras snabbt och utvecklas. Och många av dessa ändringar gjorde att dessa löften var omöjliga att hålla.

Du kan inte hoppa över molnet

Under de senaste åren har tillverkare av smarta hemapparater överväldigande tagit emot Wi-Fi som en & # 8220; standard & # 8221; och undvek Z-Wave och ZigBee. Delta i ett CES-evenemang så ser du mest smarta enheter som är kompatibla med Google och Alexa och inte ett smart nav. Dessa enheter har sjunkit i pris, medan ZigBee och Z-wave-enheter inte har & # 8212; när du ens kan hitta dem. Och det är inget att säga om några smarta hemföretag som insisterar på att skapa nav för engångsbruk för specifika enheter som Philps Hue, Ikea och Lutron.

Om du inte sträcker dig mycket för att undvika Wi-Fi-enheter eller någon enhet som använder ett specifikt nav som Philips Hue, kan du inte heller hoppa över molnet helt. Och vill du ha röstkontroller? Då behöver du molnet eftersom det på gott och ont inte finns någon vanlig röstassistent för smarta hem som inte förlitar sig på molnservrar.

Hubautomationer är dyra och överskattade

Josh Hendrickson

Vill du ha kraftfulla automatiseringar? Du behöver smarta hemsensorer. Men de mest prisvärda och bästa smarta hemsensorerna använder antingen molnet eller Wi-Fi eller båda. För flera år sedan köpte jag ett Hubitat-nav och arbetade för att konvertera allt till det med den fulla avsikten att automatisera hela mitt hem. Men när jag insåg att Z-wave- eller ZigBee-rörelsesensorer från kända märken kostar $ 60 eller mer vardera, gav jag upp den planen. Jag kan inte motivera att jag spenderar 600 $ eller mer på sensorer för att klä mitt hem med automatisering.

Jag kan dock betala $ 15 för en Wyze-rörelsesensor. Även om du tar med i startpaketet på $ 80 som levereras med två kontaktsensorer och en rörelsesensor, hamnar jag framåt. Och för de flesta av mina automatiseringsbehov är de rutiner Alexa ger mer än tillräckligt. Jag har rutiner för att sätta på, höja och sänka mina mörkar i början och slutet av arbetsdagen. Andra rutiner slår på och av ljus när jag flyttar från rum till rum. Och en annan automatisering styr kontakten till min avfuktare i källaren så att den bara går i en halvtimme var några timmar.

Det spelar ingen roll hur kraftfull dessa automatiseringar är om jag inte har råd med dem. Eller så är de för komplicerade för att skapa, en annan fråga som jag stötte på med Hubitat. Jag tittade på ett dussin videor och läste igenom hjälplängder av ny längd för att förvirra mig ibland om hur man skapar en grundläggande rutin. Jag kom igenom det, men det kändes inte värt ansträngningen och lärandet. Och jag är tekniskt kunnig! Lätt kanske inte alltid är & # 8220; bäst, & # 8221; men komplicerat är inte alltid bättre.

Smart Hubs är inte snabbare än Wi-Fi längre

En gång i tiden var smarta hubbhubbar nästan garanterade snabbare än Wi-Fi-enheter. Det beror på att många (inte alla) hoppade över molnet. Och genom att förbli endast lokal steg processen med att utlösa ett kommando. Men det är inte sant längre av många anledningar.

För det första hoppar inte alla smarta hemnav över molnet. SmartThings KAN styra Vissa saker lokalt men föredrar till exempel molnet. Och igen, om du vill använda röstkommandon, går du fortfarande till molnet, så du har inte undvikit det alls. Och låt oss vara ärliga, de flesta förlitar sig på att kontrollera sitt smarta hem med röstkommandon för att gräva ut en telefon och knacka igenom en app.

Men utöver det har företag som Google, Amazon, LIFEX, Nanoleaf och mer arbetat tillsammans för att påskynda molnbehandling. Så länge du har anständiga internethastigheter är väntetiden minimal nu & # 8212; ofta mindre än en sekund. Till och med Shelly Wi-Fi-rörelsesensorn tänder mina lampor så snabbt att jag aldrig känner att jag behöver nå ljusbrytaren. Smarta hubbnav kan ha en kant, men det är omärkligt. Den typ av sak som du inte skulle märka om du inte testar sida vid sida. Faktum är att automatiseringarna i mitt Wi-Fi-centrerade hem fungerar så snabbt, min familj bad mig ringa tillbaka dem!

En app för att styra dem alla & # 8212; Hub eller nej

Jag erkänner att jag har många appar.

Ett annat vanligt löfte från nav är fullständig kontroll över dina enheter i en app. Och inte bara kontroll, utan också installation! Du behöver inte ladda ner & # 8220; ännu en app & # 8221; varje gång du köper en ny enhet. Och så länge du bara kan hålla fast vid Z-Wave- eller ZigBee-enheter är det sant.

Men som vi redan har etablerat kan du förmodligen inte, inte utan att spendera mycket pengar på dyrare enheter och söka långt efter ett alternativ från ett varumärke du litar på. Chansen är stor att du kommer att köpa en Wi-Fi-enhet förr eller senare, så att du ändå kommer att ladda ner andra appar ändå och sedan ansluta dem till ditt nav för kontroll.

RELATED Hur man styr ditt hela Smarthome via en app

Men du kan redan få samma upplevelse. Om du vill att en app ska styra dem alla, använd bara Alexa eller Google Assistant. Allt du behöver tillverkarens app för är installationsprocessen. Efter det, stick det i en appmapp och glöm det. Gör allt annat genom din valda röstassistentapp

Du kan ta rutiner och grundläggande funktioner med Google eller Alexa. Eller ännu bättre, använd röstkommandon. Den sista biten kan vara nödvändig för Google Home-användare. Till skillnad från Alexa har Google inte ett officiellt smartlås-API för att integrera smarta lås i Google Home-appen. Så de flesta smarta lås erbjuder endast Google Assistant röststyrning. Du kan dock kontrollera Yale-lås (som ägs av Google) från Google Home-appen.

Du kommer att märka att jag inte sa att jag skulle ta bort tillverkarens app. Och med goda skäl. Ibland behöver du appen för att göra något slags underhåll om din smarta hemapparat inte svarar. Och som nämnts ovan finns det en liten möjlighet att din enhet endast stöder röstkontroller, inte full appkontroll från Google Home eller Alexa. Men ännu viktigare, här är en svår sanning om att dyka djupt in i smarta hem. Så småningom kommer den ena appen för att styra allt & # 8221; drömmen blir en smärtsam lång lista över enheter att bläddra igenom & # 8221; verklighet. I min Alexa-app har jag för närvarande 130 enheter i mina & # 8220; alla enheter & # 8221; lista. Om jag behöver öppna garaget tar det evigt att komma till det på listan.

En lösning är att använda grupper och rum, men som ni kan föreställa er har jag en hel del av dessa. Så ofta, när jag vill styra min garageport utan röst, använder jag den andra lösningen & # 8212; öppna den dedikerade garageportappen. Det har ett objekt det är så det är lätt att hitta. Samma sak gäller för mina IKEA Smart-persienner. Jag har fyra av dem i hemmet, så det är snabbare att öppna IKEA-appen än att bläddra igenom min Alexa- eller Google Home-app.

Det problemet kommer att finnas, oavsett om du använder en smart home hub-app eller en röstassistent-app. Om du lyckas köpa enbart Z-Wave- eller ZigBee-enheter har du inte ens tillverkarappar som reserv. Uppriktigt sagt, det hela är trots allt! De bästa smarta hem är beroende av automatiseringar (eller rutiner) och röstkommandon. För det mesta borde du inte behöva en app för att kontrollera dina saker, så hur många appar du har spelar ingen roll.

Huvudnackdelen med Wi-Fi är lösbar

Netgear

Okej, så låt oss adressera elefanten i rummet. När människor förespråkar nav, kommer de ofta att påpeka att fler Wi-Fi-enheter i ditt hem innebär mer trängsel. Och det leder till ett långsammare nätverk: ett oacceptabelt resultat den dag då du arbetar hemifrån. & # 8221;

Och det skulle vara en rättvis punkt om det var helt korrekt eller omöjligt att undvika. Men sanningen är att klagomålet är felaktigt. Och lätt att undvika, men det kommer vi om ett ögonblick. Trängsel inträffar när många enheter skickar data samtidigt och överväldiger ditt nätverk. I & # 8220; motorvägsanalogin, & # 8221; det är som att ha för många bilar för tvåfältet. Detta gäller särskilt för 2,4 GHz-bandet, som många smarta hemapparater använder, där det finns färre kanaler eller & # 8220; banor. & # 8221;

Och där ligger det första problemet med detta argument. ZigBee kommunicerar över samma 2,4 GHz-band och skulle därmed bidra till samma trängselproblem. Om du vill ha ett smart hemnav för att undvika trängsel måste du hålla fast vid Z-Wave-enheter, vilket innebär att ingen Philips Hue- eller IKEA-enheter är till för att nämna ett par stora spelare. Smarta nav undviker inte problemet om du inte kraftigt begränsar dina alternativ. Men ännu viktigare är att trängsel i första hand inte är ett problem.

Märkte du att det teoretiska problemet uppstår när för mycket data passerar genom ditt nätverk på en gång? Tja, så fungerar inte de flesta smarta hemapparater. När det gäller smarta lampor, pluggar, lås och andra liknande prylar tillbringar de mest tid & # 8220; i vila. & # 8221; De överför inte data. Istället lyssnar de efter den & # 8212; den lilla signalen som säger att den ska slå på eller av, låsa eller låsa upp.

Därefter sänder de en snabb burst för att bekräfta att kommandot lyckades. Det är det. Din spelkonsol och din smarta TV som kör Netflix orsakar mycket mer & # 8220; trängsel & # 8221; än de flesta smarta hemapparater. Det sällsynta undantaget här är säkerhetskameror och videodörrklockor.

Så överbelastning av data är inte det verkliga problemet; det är antalet enheter du ansluter till din router. Wi-Fi 5-standarden redogjorde inte för smarta hem, och på samma sätt designade de flesta tillverkare inte Wi-Fi 5-routrar för att hantera smarta hem. I många fall kan de inte hantera mer än några dussin enheter, vilket är ingen överraskning. Fram till nyligen anslöt de flesta hem några surfplattor, telefoner och en dator eller två.

RELATERAD Varför ditt smarta hem behöver en Wi-Fi 6-router

Att byta till ett nav för att hantera några av dessa enheter skulle hjälpa, det är sant. Men det löser inte några av dina andra nätverksproblem som du kan möta. Så istället behöver ditt smarta hem en Wi-Fi 6-router. Wi-Fi 6-routrar kan hantera hundratals enheter, och Wi-Fi 6-standarden gör ett bättre jobb för att förhindra trängsel i 2,4 GHz-spektrumet.

Det är en två-mot-en-lösning som kommer att förbättra alla dina hems nätverksbehov, inte bara ditt smarta hem. I mitt hem har jag 150 aktiva enheter anslutna till mitt nätverk, och mitt nätverk kämpade med vårt frekventa behov av tre samtidiga videosamtal för mig själv, min fru och min sons skola samtidigt. När jag bytte till ett NetGear Orbi WiFi 6 mesh-system försvann mina problem. Alla är lyckligare och det är egentligen allt som betyder något.

De 7 Bästa Wi-Fi 6 Routrar Best Overall NETGEAR Nighthawk 6Stream AX5400 & nbsp; & nbsp; Kolla pris & nbsp; & nbsp; Bästa budget TP-Link Archer AX50 & nbsp; & nbsp; Kolla pris & nbsp; & nbsp; Bästa Premium NETGEAR Orbi Whole Home Tri-Band Mesh Wi-Fi 6 System & nbsp; & nbsp; Kolla pris & nbsp; & nbsp; Mer prisvärd Tri-Band Mesh TP-Link Deco X68 & nbsp; & nbsp; Kolla pris & nbsp; & nbsp; Bästa Budget Mesh System Linksys (WHW0303) Velop Mesh Router & nbsp; & nbsp; Kolla pris & nbsp; & nbsp; Bäst för stora familjer Netgear Nighthawk AX12 & nbsp; & nbsp; Kolla pris & nbsp; & nbsp; Bäst för spel Asus ROG Rapture GT-AX11000 & nbsp; & nbsp; Kolla pris & nbsp; & nbsp;

Dedikerade smarta hubb är ändå en döende ras

Men framför allt finns det en sista anledning till att du inte ska spendera all din tid och pengar på att investera i ett smart hem med ett dedikerat nav för hjärnan. De har inte lång hållbarhet i den smarta hemvärlden. Jag menar inte att om du köper ett smarthubbnav idag, kommer det att dö i morgon. Jag menar att du förmodligen inte kommer att kunna köpa en inom en snar framtid, och den som köper idag kanske inte stöds inom en inte alltför avlägsen framtid.

Smarta navföretag tappar som flugor. Lowes och Staples kom ur spelet. Efter flera inköp är Wink en total dammbrand. Revolv stängde av och murade alla sina nav. Samsung gör inte längre sina egna SmartThings-nav; du måste köpa ett alternativ från tredje part. Åh, och första generationens SmartThings-nav kommer att tappa stöd snart.

Uppriktigt sagt dödade Google och Amazon det traditionella smarta hemnavet och ersatte det med något bättre och lättare att använda. Och snart blir det ännu enklare när Matter (tidigare Project ChiP) tar fart. Det är en smart hemstandard som främst ansluter via Wi-Fi och fungerar med Apple-, Amazon- och Google-enheter. Philips Hue, Ikea och Nanoleaf kommer också att stödja Matter. Och om du köper en Matter-certifierad enhet fungerar den bara i ditt Matter smarta hem, utan att behöva lära dig mer om hur du ställer in den, ungefär som det ursprungliga löftet om smarta hubbhubbar.

Du behöver inte ett smart hemnav. Google Assistant, Alexa eller till och med Apples Homepod kommer att göra. Så om du är orolig för om du har ett “smart smart hem” & # 8221; nu med dina smarta kontakter och glödlampor och total brist på nav: sluta. Du har ett smart hem. Och om något har du investerat i framtiden för smarta hem.