Korrigering på grund av högsta domstolens rap, vårt tryck: Oppn CMs, ledare

0
55

Premiärminister Narendra Modi. (Arkiv)

När premiärminister Narendra Modi meddelade att hans regering skulle återgå till systemet för centraliserad upphandling av vacciner mot Covid-19 och att det skulle ge dem kostnadsfria för stater, sade oppositionen att “kurskorrigeringen” var på grund av en “insikt” om att dess “bristfälliga politik” hade lett till en kollaps av inokulationsdrivningen.

Oppositionens högsta ministrar tillkännagav också att förändringen av politiken berodde på deras tryck och högsta domstolens kritik av regeringens vaccinepolitik.

välkomnar beslutet att “Vända” regeringens “tidigare ståndpunkt” , Tamil Nadu Chief Minister MK Stalin krävde att staterna nu skulle få “fullständig kontroll över registrering, validering och administration av vaccinationen”, och påpekade att premiärministern själv hade “betonat flera gånger” att hälsa är ett statsobjekt.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Västbengals CM Mamata Banerjee sa att hon hade skrivit till premiärministern och centrumet flera gånger och krävt gratis vaccination. “Tog honom fyra månader men efter mycket tryck har han Slutligen lyssnat på oss & amp; implementerat vad vi har bett om allt detta medan. Indiens medborgares välbefinnande borde ha prioriterats sedan början av denna pandemi. Tyvärr har detta försenade beslut av premiärministern redan kostat många liv, & # 8221; tweetade hon.

Läs också: Nästa gång: Att se till att små sjukhus får tillgång, e-kuponger för fattiga

Även om Banerjee har sökt gratis universell vaccination, i ett brev till premiärministern i februari, krävde hon att staten fick köpa vaccinationsdoser direkt med statliga medel så att den kan starta en strävan att tillhandahålla gratis vacciner till alla dess folk.

Kerala CM Pinarayi Viyayan påpekade beslutet att tillhandahålla vaccin utan kostnad till “det mest lämpliga svaret vid denna timme” påpekade att han var glad att “vår begäran har reagerats positivt av premiärministern.” Punjab CM Amarinder Singh talade också på samma sätt.

Läs också | Mot oppositionens hetta, SC: s granskning, ett försök att vända bord, hävdar förlorad mark

Rajasthan CM Gehlot förnekade att stater hade krävt att de fick köpa vacciner. ”Enligt min information har ingen stat gjort ett sådant krav. Det verkar som premiärministerns rådgivare har gett honom fel information & # 8230 ;, sa han.

Även om Maharashtra CM Uddhav Thackeray inte kommenterade PM: s tillkännagivande var staten bland de första som krävde att det fick få vaccin självständigt. Det fanns en kabinettresolution i detta avseende i april, och under den första veckan i maj skrev Thackeray till premiärministern och upprepade detta krav.

Chhattisgarhs Chief Minister Bhupesh Baghel sa att den största utmaningen nu är att säkerställa kontinuerlig leverans av vaccindoser från centrumet. ”Vi har endast fått 9,38 lakh vaccindoser från 1 maj till 7 juni. Detta har varit takten i vaccinförsörjningen. Hur kan vi tillhandahålla gratis vaccination med så få och oregelbundna leveranser? ” sa han.

Ledare | Centrets korrigering av vacciner kunde inte ha kommit en dag för tidigt

Oppositionsledare anklagade också premiärministern för att spela politik över vaccinationen genom att skylla statsregeringar.

Kongressens kommunikationsavdelningschef Randeep Surjewala sa att partiet och dess ledning upprepade gånger krävde universell och fri vaccination men regeringen fortsatte att förlöjliga förslaget. Nu har regeringen gjort en saltomgång efter högsta domstolens tillrättavisning, sade han.

Kongressledaren Anand Sharma sa, ”Premiärministerns tillkännagivande & # 8230; är en välkommen förändring av politiken. Slutligen en förverkligande av en bristfällig politik som ledde till kollapsen av den nationella vaccinationen (drivkraft), efter att regeringen i flera månader motstod vädjan om rättvis och universell vaccination & # 8230; Jag önskar att detta tillkännagivande gjordes i januari. Kostnaden för förseningen har varit outhärdlig för Indien eftersom den resulterade i tiotusentals dödsfall. & # 8221;

Kongressen var dock kritisk mot beslutet att låta privata sjukhus köpa 25 procent. av vaccinerna. “En enkel fråga: Om vacciner är gratis för alla, varför ska privata sjukhus ta betalt för dem?” Frågade Rahul Gandhi.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

I ett brev till PM i april hade Rahul Gandhi föreslog att statliga regeringar skulle få större inflytande över vaccinupphandling och distribution.

CPM: s generalsekreterare Sitaram Yechury anklagade Modi för att försöka försvara sin & # 8220; tvivelaktiga diskriminerande vaccinpolitik & # 8221; genom att skicka pengar till statliga regeringar. Han sa att regeringen har övergivit sin politik av fruktan för ett högsta domstolsdirektiv för ett gratis och universellt vaccinationsprogram från centrumet.

'Tog 4 månader, men slutligen lyssnade'

Den 12 maj skrev ledare för 12 viktiga oppositionspartier, inklusive fyra CM, ett gemensamt brev till premiärminister Narendra Modi, där de uppmanade centret att skaffa vacciner centralt från globala och inhemska källor och inleda en gratis, universell massvaccinationskampanj över hela landet./p>

Vad tre CMs sa på måndag:

Mamata Banerjee: “Tog honom fyra månader men efter mycket tryck har han Slutligen lyssnade på oss & amp; implementerat vad vi har bett om allt detta medan & # 8230; ” vaccination ”.

Hemant Soren: “Jharkhand har redan meddelat att inte debitera personer i gruppen 18-44. Silverfodret är upphandling och leverans kommer att tas om hand av Center, förutom kostnaden, men detta kunde ha gjorts tidigare. Jharkhand har redan betalat 47 miljoner kronor till de två tillverkarna. ”

📣 Indian Express är nu på Telegram. Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

För alla de senaste India News, ladda ner Indian Express-appen.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.