India aan zijn zijde, de Malediven minister Abdulla Shahid is president van de AVVN UN

0
51

De Malediven minister van Buitenlandse Zaken Abdulla Shahid. (Foto: Twitter @@abdulla_shahid)

India stemde maandag voor de Maldiven, die Afghanistan versloeg voor de functie van voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN).

De Malediven minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Shahid werd met een overweldigende meerderheid gekozen tot president van de 76e AVVN – hij kreeg 143 stemmen van de 191 uitgebrachte stemmen, terwijl de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Afghanistan Zalmai Rassoul 48 stemmen kreeg.

Dit is een functie die wordt bekleed. op jaarbasis, gerouleerd tussen verschillende regionale groeperingen. De 76e sessie (2021-22) is de beurt aan de Asia-Pacific-groep. Dit is de eerste keer dat de Malediven het kantoor van PGA zullen bezetten.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De Malediven hadden de kandidatuur van Shahid in december 2018 aangekondigd, op een moment dat er geen andere kandidaat in de strijd was. “FM Shahid is bij uitstek gekwalificeerd om het ambt van PGA te bekleden, met uitgebreide diplomatieke ervaring en sterke geloofsbrieven, vooral in de multilaterale fora”, zei een Indiase diplomaat bij de VN.

India kondigde zijn steun aan Shahid aan tijdens Het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Harsh Vardhan Shringla aan de Malediven in november 2020. Hij was zelfs toen de enige kandidaat.

In een verrassende ontwikkeling kwam Rassoul midden januari 2021 in de strijd, met minder dan zes nog maanden voor de verkiezingen.

Hoewel Rassoul ook sterke geloofsbrieven had, had de Maldiven al uitgebreide steun gekregen tegen de tijd dat zijn kandidatuur werd aangekondigd. Bovendien heeft het nooit het ambt van PGA bekleed, terwijl Afghanistan de functie bekleedde tijdens de 21e GA-sessie in 1966-67.

“Zowel de Malediven als Afghanistan hebben uitstekende betrekkingen met India en beide kandidaten zijn vrienden van India. Maar aangezien India zijn steun aan de Maldiven al had toegezegd op een moment dat er geen andere kandidaat in de strijd was, heeft India voor de Maldiven gestemd”, aldus een bron.

Top News Right Now

Klik hier voor meer

Het kantoor van de PGA is het hoogste kantoor in het VN-systeem en weerspiegelt de collectieve goodwill van 193 VN-lidstaten. “India blijft zich inzetten voor het ondersteunen van het kantoor van PGA, zoals het in voorgaande jaren consequent heeft gedaan”, zei de bron.

Er is vernomen dat de Malediven om een ​​Indiase diplomaat bij de VN heeft gevraagd – India's plaatsvervangend permanent Vertegenwoordiger bij de VN K Nagaraj Naidu in New York — om zijn kantoor als stafchef te versterken.

Om Shahid te feliciteren, tweette minister van Buitenlandse Zaken S Jaishankar: “Hartelijkste felicitaties aan de minister van Buitenlandse Zaken van de Malediven @abdulla_shahid met zijn verkiezing tot president voor de 76e Algemene Vergadering van de VN. Dit is evenzeer een getuigenis van zijn eigen gestalte als van de status van de Malediven. We kijken ernaar uit om met hem samen te werken om het multilateralisme en de broodnodige hervormingen te versterken.”

India zal opgelucht zijn als de Malediven de functie innemen, nadat de Turkse diplomaat en politicus Volkan Bozkir zijn ambt als president van de AVVN verlaat. Vorige week had Bozkir tijdens een bezoek aan Islamabad gezegd dat Pakistan de plicht heeft om de kwestie van Jammu en Kasjmir in de VN sterker aan de orde te stellen. India had scherp gereageerd door het “onaanvaardbaar” te noemen en zei dat zijn “gedrag echt betreurenswaardig is en zeker zijn positie op het wereldwijde platform vermindert”.

📣 The Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.