'Vraag me af waar het groene gras is gebleven': de huidige situatie van Ruskin Bond rues Dehradun en Mussoorie

0
50

Ruskin Bond schreef een gedicht op Wereldmilieudag. (Bestandsfoto)

Op 5 juni, Wereldmilieudag, ging auteur Ruskin Bond naar Instagram om een ​​gedicht te delen waarin hij klaagde over de ‘situatie’ van Mussoorie en Dehradun. Hij noemde ze de 'Tweelingsteden van geluk'.

In de post was de auteur te zien zitten in een van Dehradun's oudste groene boekwinkels, Natraj: The Green Bookshop. De post bij de afbeelding bevatte zijn klaagzang over de voortdurende degeneratie van het milieu in zijn favoriete steden. Bond stond bekend om het vieren van de torenhoge aanwezigheid van de natuur in zijn werken en schreef over een droevigere en koudere omgevingsrealiteit.

LEES OOK |‘Ik heb zelden een writer’s block gehad’: Ruskin Bond

Getiteld Dirge of Dehradun, het gedicht wegebde met verlies en vervreemding — het soort dat ons naar groenere en schonere dagen vervoert, behalve dat we ze niet terug kunnen krijgen. Het gedicht vertelt het veranderende gelaat van de stad. Het ooit groene gras ligt ‘begraven onder nieuw cement’, de voetpaden zijn ‘verdwenen’ onder geparkeerde auto's, en ironisch genoeg is wat in de loop der jaren fors is gegroeid, niet de natuur, maar ‘vuilnisbelten’ en ‘miljoen vliegen’.

 

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Ruskin Bond (@ruskinbondofficial)

https ://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

In de slotregels schreef Bond: “Is dit de plek die je viert? /In proza ​​heb je het zo geweldig laten klinken!”. De auteur die met zijn proza ​​diepe dennenbossen, berghellingen en weiden van Dehradun en Mussoorie aantrekkelijk maakte, viert niet langer de schilderachtige omgeving. In plaats daarvan werpt hij licht op het heden dat de natuur in gevaar heeft gebracht.

Hij vierde onlangs zijn verjaardag op 19 mei met vrienden en familie in Mussoorie.

In een interview met indianexpress.com had de auteur gesproken over de boeken die hem hielpen tijdens de lockdown. “Nou, boeken zijn als poorten naar nieuwe werelden en dimensies. Als ik begin met lezen, heb ik niet het gevoel dat ik opgesloten zit in een kamer. Ik word getransformeerd naar prachtige plekken waar ik nog nooit ben geweest. Ik ontmoet nieuwe mensen in de vorm van personages,” had hij gezegd.

Volg ons voor meer lifestyle-nieuws: Twitter: lifestyle_ie | Facebook: IE Lifestyle | Instagram: ie_lifestyle

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste koppen

Download de Indian Express-app voor het laatste nieuws over boeken en literatuur.

p>

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd