PC versus console-gaming: de voor- en nadelen

0
50

Als je de nieuwste en beste triple-A-videogames wilt spelen, moet je beslissen waar je staat in het debat tussen pc en console. Pc's en consoles lijken elke dag meer en meer op elkaar. Dus wat zijn de werkelijke verschillen die van belang zijn bij het bepalen van het gebruik van uw gamebudget?

We gaan in op tien van de belangrijkste verschillen als het gaat om pc's versus consoles, waardoor het gemakkelijk wordt om kies welke het beste bij u past.

Consoles zijn gemakkelijker voor gamers die niet technisch onderlegd zijn

Een console is ontworpen als een stuk consumentenelektronica, zoals een broodrooster of een dvd-speler. 

Je start een game op je console en je begint de game te spelen. Je hoeft niets te weten over de technologie in de console, hoe de game op technisch niveau werkt. Gewoon spelen en genieten van je game.

Console-hardware is minder duur

Als je een computer zou moeten kopen met vergelijkbare specificaties als de nieuwste PlayStation 5 en Xbox Series X-consoles, zou je eindigen met een rekening die veel hoger is aan de pc-kant. De initiële kosten voor console-gaming zijn veel lager dan die van een pc. Als je je beperkt tot alleen het prijskaartje om de machine zelf in huis te krijgen, zijn consoles de duidelijke winnaar.

Natuurlijk zijn de zaken ingewikkelder dan dat. Ga voor een meer complete discussie naar Is een gaming-pc echt duurder dan een console?

Consoles hebben beperkte functies

Consoles zijn videospelmachines. Een moderne console kan games spelen, internetten, apps zoals Netflix uitvoeren en dvd- of BluRay-schijven afspelen. Op een pc kunt u alle gewenste toepassingen installeren, een Office-suite, emulatiesoftware of videobewerkingstools, om er maar een paar te noemen.

Bedenk dat veel mensen een pc nodig hebben voor andere doeleinden, zoals werk. Het is misschien logischer om uw gaming- en niet-gamingactiviteiten te consolideren in één apparaat.

Consolegames kunnen duurder zijn

Hoewel dit niet altijd geldt voor sommige platformonafhankelijke games, hebben consolegames de neiging om hogere prijzen te hebben, vooral in de loop van de tijd vanwege platformlicentiekosten en een gebrek aan digitale storefront-concurrentie. Digitale pc-games worden verkocht door meerdere concurrerende bedrijven. Prijsdalingen en verkopen zijn vaak dieper en frequenter dan bij consoles.

Consoles zijn betrouwbaar en gaan boven hun gewicht

Consoles zijn veel minder ingewikkeld dan pc's omdat ze een vaste werking hebben. systeem- en hardwareplatform. De consolemaker heeft de volledige controle en gebruikers worden uitgesloten van wijzigingen op systeemniveau, wat impliceert dat er niet zomaar iets fout gaat met een console. Een pc kan plotseling verlamd raken door onder meer een driverupdate, Windows Update of een virus.

PC's hebben betere achterwaartse compatibiliteit

Achterwaartse compatibiliteit tussen consolegeneraties is een wisselvallige aangelegenheid. 

Bijvoorbeeld:

  • PS5 is compatibel met PS4-games, maar niet met PS3-, PS2- of PS1-games.
  • Op Xbox is compatibiliteit helemaal terug naar de originele Xbox, maar niet voor elke afzonderlijke game.
  • Op pc's kun je elke game spelen die je leuk vindt, helemaal terug naar de allereerste games. Het kan wat werk vergen om oude titels aan de gang te krijgen, maar er is bijna altijd een manier om het te doen. Pc's kunnen games van consoles emuleren, dus het biedt echt de breedste selectie titels op één machine.

PC-hardware en game-instellingen zijn flexibeler

Console-ontwerpers kiezen zorgvuldig welke hardware in hun machines gaat, maar zij kunnen andere prioriteiten hebben dan u. Als u de voorkeur geeft aan hoge framesnelheden boven 4K-beelden, kunt u uw pc bijvoorbeeld configureren met een betere CPU en een bescheidener GPU.

Hetzelfde geldt voor in-game instellingen. Op een console heb je geen controle over hoe een game het beschikbare hardwarebudget uitgeeft. Op een pc kun je de instellingen van een game aanpassen aan wat je eruit wilt halen.

PC's hebben geen fysieke games

Terwijl consoles langzaam op weg zijn naar een volledig digitale toekomst, kun je nu nog steeds games op schijf kopen. Als je klaar bent, kun je ze doorverkopen. Je kunt ook gebruikte consolegames kopen, wat erg goedkoop kan zijn als je een goede deal krijgt. De meeste pc's hebben geen schijfstations meer. En zelfs als je een pc-game op schijf hebt gekocht, is het waarschijnlijk een exemplaar voor eenmalig gebruik met een code die permanent wordt gekoppeld aan een online service.

PC-gaming heeft minder verborgen kosten

Omdat pc's een open platform zijn, hoef je niet te betalen voor basisdiensten zoals bij online gaming. Op een console zijn abonnementsservices niet echt optioneel meer. Je hebt ze nodig voor multiplayer, cloudopslag en om toegang te krijgen tot de beste spelkortingen. 

Hoewel console-abonnementsservices meestal de moeite waard zijn dankzij die deals en de meegeleverde gratis games, is het toch jammer dat je niet de keuze krijgt om op deze specifieke kosten te besparen.

PC's hebben betere randapparatuur

Console-makers hebben de juiste controle over wie gamepads en andere randapparatuur voor hun systemen mag maken. Op een pc heb je een ongelooflijke reeks producten om uit te kiezen. Toetsenborden, muizen, gamepads, joysticks en racesturen komen van veel verschillende bedrijven in verschillende prijzen en kwaliteitsniveaus. Dit maakt het gemakkelijk om precies het soort opstelling te bouwen dat u wilt met een budget waar u zich prettig bij voelt.

PC versus console : Welke moet je kopen?

Zoals je kunt zien, is er geen duidelijke winnaar als het gaat om pc's versus consoles. Waar het om gaat is: 

  • hoeveel je geeft om keuze, 
  • de geavanceerde game-ervaring krijgen, 
  • en of je hebt tolerantie voor de meer technische aspecten van pc-gaming. 

Dat gezegd hebbende, pc-gaming is tegenwoordig een stuk eenvoudiger en de meeste nieuwe games configureren zichzelf automatisch voor je hardware. De keuze is uiteindelijk aan jou, maar nu heb je een handige lijst met sterke en zwakke punten om je te helpen de beste beslissing te nemen voor jouw behoeften.