Krönikor: ”Trojan Shield” visar svenska problemen

0
51

Det är för tidigt att säga hur framgångsrik den internationella polisinsatsen ”Trojan Shield” blev, skriver Aftonbladets Oisín Cantwell i en krönika. ”Betydligt större beslag än så här har gjorts tidigare utan att få mer än marginell inverkan på den internationella kriminaliteten”, skriver han. Dessutom menar Cantwell att det troligtvis krävs mer bevisning än från den av FBI skapade chattjänsten Anom för fällande domar i Sverige. Både Cantwell och Expressens Fredrik Sjöshult är överens om att operationen inte är brottsprovokation. Sjöshult menar att det är ett gott betyg till svenska polisen, men att insatsen visar att Sverige har särskilt svåra problem med den organiserade brottsligheten. Enligt SR Ekots teknikreporter Sven Carlsson var det ett ”drömscenario” att lura kriminella på det sätt som FBI lyckades göra med den krypterade tjänsten Anom. ”Men efter infiltreringen av Encrochat och Sky så är det uppenbart att man har kapaciteten”, säger Carlsson.