Forklart: Hvorfor oppkjøringen til valg i Mexico denne gangen er den mest voldelige på 21 år

0
55

Clara Brugada, som stiller som delegasjonsleder, den første regjeringen i juni av Mexico by, onsdag. (AP Photo/Marco Ugarte)

6. juni vil Mexico stemme for å velge varamedlemmer til sitt 500-seters underhus for Kongressen, guvernører i 15 stater og hundrevis av ordførere og lokale lovgivere – mer enn 20.000 stillinger i det hele tatt.

Denne valgsyklusen har vært en av de mest voldelige i Mexico siden 2000, med 89 politiske attentater, over hundre tap, 782 aggresjonshandlinger og en eksponentiell økning i kriminalitet siden september 2020, ifølge tall fra det meksikanske konsulentfirmaet Etellekt.

Valg i Mexico har alltid vært plettet av politisk vold – valget i 2018 registrerte over 130 dødsfall fra politikere og kandidater sammen med rapporter om hundrevis av tap og forbrytelser. Etellekt rapporterte at kriminell aggresjon i valgrunden i 2021 er 64 prosent høyere enn registrert i 2018.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Gjerningsmennene for denne volden er Mexicos organiserte kriminalitetssyndikater og narkotikakarteller, som ønsker å få kontroll over kommunale myndigheter, lokale økonomier og befolkninger for å dominere narkotikahandelruter og kriminell virksomhet på deres territorier.

I denne politiske krangelen avviser noen politikere organisert kriminalitet, mens andre søker støtte fra gjenger for pengene og arbeidskraften. På den ene siden har politiske håpefulle falt fra løp på grunn av trussel mot livet deres, på den andre har kriminelle ledere offentlig erklært støtte til noen politikere.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Hvem er ofrene?

Flertallet av ofrene er politiske håpefulle som kjemper om ordførere og lokale nivåplasser, noe som plasserer dem i en sårbar posisjon ettersom kriminelle grupper søker å få autoritet på lokalt nivå for å øke territoriell kontroll.

Bare i mars, en politiker ble myrdet per dag, mange er blitt kidnappet, mens noen til og med har mistet familiemedlemmer i disse angrepene.

Kriminelle organisasjoner er mer sannsynlig å angripe og true politikere ubeskyttet av politiet eller militæret. Også politikere med grasrotkampanjer for å luke ut forbrytelser fra kommunene sine har en mye større risiko for trusler. Hele 75 prosent av angrepene var mot opposisjonspolitikere i områder der de bestred.

Kriminell vold brukes også til gjengjeldelse mot politikere/offentlig ansatte som ikke hjalp kriminelle gjenger. Over 60 kandidater til ordførerstillinger har trukket seg fra kampanjer på grunn av trusler, og valgkamp har blitt suspendert i mange områder på grunn av økende vold.

Hvordan og hvorfor dominerer kriminelle gjenger valget?

Ifølge statlige anslag opererer nesten 200 kriminelle gjenger i Mexico. Disse gruppene er svært sofistikerte, organiserte, godt finansierte og har infiltrert alle nivåer i det meksikanske samfunnet, inkludert offentlige institusjoner.

Narkotikakarteller har nå blitt diversifisert til nye kriminelle aktiviteter. I følge Wall Street Journal, smugler disse gruppene bortsett fra narkotikahandel migranter til USA, selger bensin på det svarte markedet og presser ut penger og ressurser fra lokale virksomheter. Når de er en gang i kontroll over lokale myndigheter, tar disse gjengene også penger ment for offentlige arbeider.

Mange mindre grupper konkurrerer nå ondskapsfullt om å kontrollere lokale områder ved å skremme og drepe politikere, med disse handlingene som utgjør en direkte trussel mot Mexicos unge demokrati.

Falko Ernst, en senior analytiker i Mexico for International Crisis Group, sa til Wall Street Journal: “At hyperkonkurranse har satt myndighetspersoner og kandidater i større fare.”

Gema Kolppe-Santamaia, en annen meksikansk etterforsker av kriminalitet ved Loyola University Chicago, sa til The Guardian: “Poenget med å få kontroll over neste ordfører er å forsikre at denne ordføreren garanterer tilgang til to prisressurser: offentlige penger og politiet.”

📣 BLI MED NÅ 📣: Express Explained Telegram Channel

Hvor er offentlige institusjoner i alt dette?

Mexicos rettssystem og politisystem er beryktet for korrupsjon og høy straffrihet. I 2019 så bare 0,3 prosent av de registrerte forbrytelsene påtalemyndighetene anklaget og de kriminelle ble ført for retten foran et rettsorgan.

I denne valgsyklusen har meksikanske myndigheter logget 398 angrep/trusler på kandidater, hvorav de fleste sannsynligvis forblir uløste.

Falko Ernst sa også til The Guardian: “Kriminelle grupper har lært sin leksjon de siste årene at uansett hva de gjør & # 8212; inkludert å drepe kandidater eller angripe offentlige institusjoner & # 8212; det har ingen konsekvenser. ” Han sa videre at meksikanske rettsinstitusjoner ikke spiller noen rolle i å løse kriminalitet og straffeforfølgelse av kriminelle.

Mens 150 kandidater har mottatt beskyttelse fra regjeringen, er det nesten ikke nok. Noen kandidater som er blitt angrepet har beskyldt nasjonalgarden og politiet for ikke å beskytte dem.

Mexicos president, Andres Manuel Lopez Obrador, har beskyldt media for å sensasjonelle attentatene og forbrytelsene for å få regjeringen til å se dårlig ut. Han erklærte også at det er “fred og ro” i hele Mexico, til tross for overveldende bevis for det motsatte.

Analytikere har sagt at denne bølgen av politisk aggresjon kan skyldes på presidentens sikkerhetspolitikk for å eliminere det han kaller voldens økonomiske røtter ved å skaffe arbeidsplasser til fattig ungdom, i stedet for å iverksette tiltak og bringe militæret og politiet inn for å konfrontere landets mektige karteller.

“Regjeringen har ingen politikk for å inneholde disse kriminelle organisasjonene”, sa Guillermo Valdes, tidligere sjef for Mexicos etterretningsbyrå, til Wall Street Journal.

Som rapportert av Mexico Daily News, sekretæren i Mexico & # 8217; s innenriksminister, Olga Sanchez Cordero, sa at angrepene mot kandidater ikke er relatert til valget. Hun sa fagforeninger og studentorganisasjoner utnytter de nåværende omstendighetene. for å lufte deres krav voldsomt.

Også i Explained | Hva den foreslåtte legaliseringen av fritidsmarihuana betyr for Mexico

Hva er neste?

Med det høye antallet plasser som er på valg, kan det dukke opp en ny sammensetning i underhuset, som kan prege den føderale sikkerhetspolitikken betydelig. Selv på lokalt nivå kan ledere som ikke overholder kriminelle gjenger og karteller muligens føre til en eventuell nedgang i kriminell virksomhet.

Midt i den økende frykten for vold på valgdagen på valglokalene, sa Lorenzo Cordova, presidenten for National Electoral Institute (INE) at kommisjonen ikke er ansvarlig for å gi sikkerhet, men den føderale regjeringen er det.

Excelsior rapporterte at valg allerede er avlyst i to kommuner på grunn av økende sikkerhetsproblemer. Cordova la til at valglokaler ikke kan være installert i forskjellige andre deler hvis situasjonen ikke er inneholdt.

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med på kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste Explained News, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har vært rangert GRØNT for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.