Een verhaal over 2 vaccinsteden: 100 in sloppenwijken, bijna viervoudig in drive-through in winkelcentrum

0
36

Voor velen die zich geen betaalde injectie kunnen veroorloven, is de enige uitweg op dit moment als een werkgever het vaccin regelt en sponsort.

BEGIN VORIGE week werd een tweedaags drive-through Covid-vaccinkamp gehouden in The Chanakya, een luxe winkelcentrum in Zuid-Delhi. Gestart door Max Hospital-Saket, bood het Covishield aan voor Rs 1.100, en zag 376 mensen in hun voertuigen oprollen om de foto te maken.

Ongeveer 10 minuten verderop, in Sanjay Camp in Chanakyapuri, een van de grootste sloppenwijken van Delhi, zijn tot nu toe amper 100 van de 8.000 inwoners gevaccineerd, vertelde de pradhan van de sloppenwijk, Ashok Kumar, aan The Indian Express.

Lees |9 pvt-ziekenhuizen nemen doses van 50% af, roepen vragen op over vaccingelijkheid en toegang

De twee contrasterende scènes, ongeveer 3 km van elkaar verwijderd, benadrukken de hiaten in een vaccinatiestrategie die scheef is gericht op mensen met middelen en toegang tot privéziekenhuizen, drive-through-faciliteiten en kampen die worden beheerd door bewoners’ verenigingen. Meer nog, met onvoldoende levering aan staten die het gratis vaccinprogramma blokkeert, terwijl doses tegen een prijs verkrijgbaar zijn in particuliere ziekenhuizen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Topnieuws op dit moment< ul class="pdsc-related-list">

 • Dag na de aankondiging van PM's, plaatst Center een bestelling voor 44 crore doses Covishield en Covaxin
 • Wat veroorzaakte de Fastly-internetstoring die grote gevolgen had websites wereldwijd
 • 'Had Nawaz Sharif niet ontmoet': Uddhav speelt ontmoeting af met PM
 • Klik hier voor meer

  Zondag was de zestiende dag dat er geen vaccindoses waren voor de categorie 18-44 in de vaccinatiecentra van de regering van Delhi, waar gratis injecties werden toegediend. De afgelopen weken zijn 400 van dergelijke centra op overheidsscholen gesloten. Vorige week werden nog eens 300 centra voor de categorie meer dan 45 gesloten vanwege een tekort aan Covaxin van Bharat Biotech. Covaxin is al bijna vier weken niet beschikbaar in overheidscentra voor de categorie 18-44, wat leidt tot paniek onder degenen die hun tweede kans moeten krijgen, en zelfs het Hooggerechtshof van Delhi ertoe aanzet om in te grijpen.

  Uitgelegd |Hoe de digitale kloof beïnvloedt de vaccinatiekansen van jong India

  Maar voor degenen die kunnen betalen, zijn er opties. Op donderdag werd bijvoorbeeld een drive-through-vaccinfaciliteit gestart in het Moolchand Hospital, waar Covaxin wordt toegediend voor alle in aanmerking komende categorieën voor Rs 1.800 per dosis.

  Covishield wordt verkocht aan particuliere ziekenhuizen voor 600 roepies per dosis en Covaxin voor 1200 roepies per dosis.

  “De kosten van Covaxin voor particuliere ziekenhuizen zijn zelf veel hoger dan die van Covishield. En klanten zullen betalen voor de soepele ervaring om in de auto zelf te worden gevaccineerd met hun gezin met alle beschikbare artsen”, zegt Vibhu Talwar, een beheerder van het Moolchand Hospital. Op de eerste dag van functioneren, tussen 14.00 en 17.00 uur, werden 50 mensen gevaccineerd.

  Tijdens een tweedaags kamp, ​​georganiseerd door het Fortis-ziekenhuis in Vasant Kunj in Zuid-Delhi, kregen 500 mensen Covaxin toegediend voor Rs 1450 per dosis. En in een drive-through-centrum in Dwarka's Vegas Mall, georganiseerd door Aakash Healthcare Super Specialty Hospital, kregen ongeveer 4.000 mensen de kans in de week van 26 mei.

  Opinie |Hoe de derde Covid-golf te buigen

  In privéziekenhuizen worden injecties toegediend vanaf Rs 900, dus een gezin van vier zou ten minste Rs 3.600 moeten uitgeven aan een enkele dosis voor elk lid. Dit is onbereikbaar voor grote secties, vooral wanneer duizenden opnieuw werkloos zijn gemaakt tijdens de huidige lockdown.

  Voor velen die zich geen betaalde injectie kunnen veroorloven, is de enige uitweg op dit moment als een werkgever regelt en sponsort het vaccin. Fabrieksarbeiders en bouwvakkers behoorden bijvoorbeeld tot degenen die werden ingeënt in een kamp georganiseerd door Seetu Kohli Home — een interieurontwerpbedrijf — met Apollo Hospital voor 200 van hun medewerkers.

  Verschillende huishoudelijk personeel, chauffeurs en bewakers werden door hun werkgevers ingeënt tijdens door RWA's georganiseerde ritten in luxueuze woonverenigingen. Deze waren voornamelijk georganiseerd in samenlevingen in Zuid-Delhi, die verbonden waren met particuliere ziekenhuizen.

  “Gedurende vijf dagen werden ongeveer 1.700 mensen gevaccineerd in ons kamp, ​​en ongeveer 30-40% die werden gevaccineerd, waren mensen in dienst van bewoners en werden door hen gesponsord. Omdat ze niet weten hoe ze zich op CoWin moeten registreren of het Google-formulier kunnen invullen dat we hadden verstrekt zodat mensen hun gegevens konden verstrekken, hadden we iemand om hen hierbij te helpen,” zei Ruby Makhija, secretaris van de Navjivan Vihar RWA. Covishield was in hun kamp voor Rs 1.100 per dosis toegediend.

  Mis het niet | De uitrolstrategie van het Covid-19-vaccin in India heeft een digitale kloof; hier zijn degenen die worstelen om het aan te sluiten

  Kameshwar Tiwari (41), die werkt als chauffeur voor een gezin in Navjivan Vihar, is tijdens een rit daar door zijn werkgever ingeënt. Zijn vrouw en twee zonen werden ook gesponsord door de werkgever. “Ik woon in de samenleving zelf, maar mijn familie woont in Kirari. Er is daar een centrum, maar ze konden daar geen boeking krijgen, dus mevrouw heeft het ook voor hen gedaan”, zei hij, verwijzend naar zijn werkgever. Maar zijn buren en de vrienden van zijn zoon in Kirari blijven niet gevaccineerd.

  In veel gevallen, terwijl huishoudelijk personeel of ander personeel de kans had gekregen, moesten hun families dat nog doen. Een vaccinatiekamp in het Santushti-appartement in Vasant Kunj zag enkele bewoners betalen om hun huishoudelijk personeel te laten vaccineren. “We hadden het kamp op 30 mei en meer dan 300 mensen werden gevaccineerd. Ongeveer 30 waren huishoudelijk personeel en RWA-personeel. Het RWA-personeel werd gesponsord met behulp van het RWA-fonds”, zegt Snehalati Rathi, president van de RWA.

  Andere chique buurten in Delhi waar dergelijke ritten werden uitgevoerd, zijn Mayfair Garden, Nizamuddin East, Sainik Farms en blokken in Saket.

  < /p>

  Deze kampen worden ook uitgevoerd in Noida en Gurgaon. De Noida Federation of Apartment Owner Associations, die ongeveer 100 verenigingen onder zich heeft, begon op 30 mei een enorme rit met samenwerkingen met verschillende particuliere ziekenhuizen. “Vanaf woensdag waren 1.200 mensen gevaccineerd in 12 samenlevingen, waarvan ongeveer 5% huishoudelijk personeel en onderhoudspersoneel”, zei Ankit Srivastava, een bestuurslid.

  AAP MLA Atishi, die het vaccinatiebeleid van de centrale regering in twijfel trekt, zei donderdag: “Dit blijft een grote vraag dat zelfs vandaag de dag de regering van Delhi geen vaccins krijgt om gratis toe te dienen, maar particuliere ziekenhuizen ontvangen vaccins in volle gang te beheren tegen hoge tarieven.”

  📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

  Download de Indian Express-app voor het laatste India Nieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.