8e maand op rij GST-mop-up tops Rs 1 lakh cr; impact vergrendeling gedempt

0
45

In de overeenkomstige maand vorig jaar, dat wil zeggen mei 2020, stonden de GST-collecties op Rs 62.009 crore. Vorig jaar, nadat de landelijke afsluiting in maart was aangekondigd, waren de GST-collecties in april gedaald tot een recorddiepte van Rs 32.172 crore. (Representatieve foto)

Dit wijst op een lager dan verwachte impact van gelokaliseerde lockdowns in de tweede golf van de Covid-19-pandemie, de bruto GST-inningen (Goods and Services Tax) in mei (voor verkopen in april) bedroegen Rs 1 lakh crore voor de achtste maand op rij.

Met Rs 1.02 lakh crore is het lager dan de recordverzamelingen van Rs 1.41.314 crore in april, maar nog steeds hoog ondanks het feit dat de meeste staten strikte beperkingen opleggen om de keten van overdracht van de infectie.

“Collecties boven Rs 1 lakh crore met betrekking tot de transacties in de maand april geven aan dat de economische impact van de lockdowns veel lager is dan verwacht. De collecties van de volgende maand moeten nauwlettend in de gaten worden gehouden om de omvang van de impact op de GST-collecties FY22 te bepalen”, zegt MS Mani, Senior Director, Deloitte India.

https://images.indianexpress.com/2020/08 /1×1.png

In de overeenkomstige maand vorig jaar, d.w.z. mei 2020, stonden de GST-collecties op Rs 62.009 crore. Vorig jaar, nadat de landelijke afsluiting in maart was aangekondigd, waren de GST-collecties in april gedaald tot een recordlaagte van Rs 32.172 crore (voor verkoop in maart).

ExplainSpeaking | Zal 2021 een herhaling van 2020 zijn voor de Indiase economie ?

Vervolgens duurde het zes maanden voordat de GST-collecties waren hersteld en in oktober de Rs 1 lakh crore overschreden bij Rs 1,05 lakh crore.

In een persverklaring zaterdag zei het ministerie van Financiën: “Dit zou de achtste maand op rij zijn dat de GST-inkomsten worden overschreden? 1 lakh crore-teken. Dit ondanks het feit dat de meeste staten vanwege de pandemie strikt zijn afgesloten.”

De De cijfers voor mei zullen naar verwachting verder verbeteren, aangezien de indieningsdeadline voor kleinere belastingbetalers tot de eerste week van juli is.

“Terwijl de belastingbetalers met een omzet van meer dan Rs 5 crore hun aangifte vóór 4 juni moesten indienen, wat ze anders tegen 20 mei zouden hebben ingediend, hebben kleinere belastingbetalers met een omzet van minder dan Rs 5 crore nog tijd tot de eerste week van juli om de aangiften in te dienen zonder enige late vergoeding en rente en de inkomsten van deze belastingbetalers worden tot die tijd uitgesteld. De werkelijke inkomsten voor de maand mei 2021 zouden dus hoger zijn en bekend zijn wanneer alle verlengde data verlopen”, aldus de verklaring van het ministerie van Financiën.

Het ontbreken van een strikte landelijke afsluiting was een lichtpuntje, aangezien het ervoor heeft gezorgd dat de industriële economische activiteit werd voortgezet, zelfs als deze op een lager niveau was. De Indian Express had eerder gemeld dat belangrijke economische gegevens, zoals het containervervoer in de haven en het goederenvervoer per spoor in april en mei van dit jaar, wezen op een minder ernstig verlies aan activiteit dan vorig jaar. Experts hadden gezegd dat de ophalingen in juni (voor verkopen in mei) zouden kunnen worden beïnvloed, aangezien de e-vrachtbrief in mei een scherpere daling had opgetekend.

De bruto GST-inkomsten verzameld in mei 2021 bedroegen Rs 1.02.709 crore, waarvan centrale GST Rs 17.592 crore, staat GST Rs 22.653 crore, geïntegreerde GST is Rs 53.199 crore (inclusief Rs 26.002 crore geïnd bij invoer van goederen) en cess is Rs 9.265 crore (inclusief Rs 868 crore geïnd bij invoer van goederen).

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor het laatste zakelijke nieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd