Uitgelegd: waarom het weer in Delhi stormachtig en nat werd

0
27

Delhi krijgt op vrijdag 4 juni 2021 regen en onweersbuien. (Express Foto: Abhinav Saha)

Wat veroorzaakt intens weer boven Delhi?

Momenteel passeren Jammu en Kasjmir matige intensiteit van westelijke verstoringen, en de invloed daarvan in de vorm van regen zal tot zondag laat aanhouden, voornamelijk over de noordelijke vlaktes van India.

p>

Afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, zijn westelijke verstoringen oostwaarts bewegende winden die weer — typisch sneeuwval in de bovenloop van het uiterste noorden en regenval over de noordelijke vlaktes van het land, tijdens de winter. Maar wanneer deze westelijke verstoringen in andere seizoenen interageren met vochtige oostenwinden, zoals het huidige scenario, kan dit plaatselijk plotseling intens weer veroorzaken.

De convergentie van deze twee winden op lagere niveaus resulteert in de lokale atmosferische instabiliteit boven gebieden van Delhi, Punjab, Himachal Pradesh en Rajasthan sinds 31 mei.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

“De westelijke verstoringen zijn actief sinds 31 mei en de invloed ervan zal afnemen naarmate ze zich de komende twee dagen naar het oosten voortplanten. Maar aangezien we op dit moment begin juni zijn, zullen er oostelijke winden zijn die de regio van vocht blijven voorzien, wat sporadische onweersbuien zou veroorzaken”, zegt RK Jenamani, senior voorspeller bij het National Weather Forecasting Centre, New Delhi.

Naast deze wind is er een cyclonale circulatie boven het zuidwesten van Uttar Pradesh die ook het weer boven de vlaktes beïnvloedt.

Coronavirus Explained

Klik hier voor meer informatie

Wat weer werd gerealiseerd in Noord-India?

Safdarjung bleef de warmste plaats in Delhi, met een temperatuur van 39,5 graden Celsius op vrijdag. De maximale relatieve vochtigheid gedurende 24 uur bedroeg hier 84 procent op de dag.

Sinds vrijdag vroeg in de avond hebben Delhi en de omliggende gebieden te maken gehad met plotselinge sterke stoffige winden vergezeld van lichte tot matige perioden. De negen uur durende regenval geregistreerd tot 17.30 uur op vrijdag op sommige stations — Palam (9,4 mm), Najafgarh (7,6 mm), Pitampura (3 mm) en Lodhi Road (1,6 mm), terwijl het op alle andere plaatsen werd gemeten als sporen.

Gebieden rond de luchthaven van Palam meldden ook hagelbuien en razende wind met snelheden tussen 50 en 60 km/uur tijdens de avonduren.

Lichte motregen met intense buien op afgelegen plaatsen van Ludhiana in Punjab en Barabanki in Uttar Pradesh werden vrijdag in de vroege avonduren gemeld. Ook Himachal Pradesh, Haryana en Jammu en Kasjmir kwamen die dag onder invloed van dit sporadische weer.

Wat is de voorspelling?

De Indiase meteorologische afdeling heeft voorspeld dat er in het weekend bewolkte lucht zal heersen boven Delhi en aangrenzende gebieden. Lichte regen samen met donder en bliksem is de voorspelling voor 7 juni.

De hele volgende week zullen echter warme weersomstandigheden heersen. De maximumtemperatuur kan oplopen tot 41 graden Celsius en ook de minimumtemperatuur zal stijgen tot 29 graden Celsius, wat als normale temperatuurbereiken wordt beschouwd voor rond deze tijd van het jaar in Delhi.

Jafarpur, Pitampura en Najafgarh zou de komende dagen heter blijven, met een verwachte maximumtemperatuur van 41 graden Celsius. Er is tot zondag geen weerswaarschuwing voor Delhi.

In de hoofdstad wordt voor 7 en 8 juni een toename van de windsnelheden verwacht. Windstoten met snelheden tussen 30 en 40 km/uur zijn waarschijnlijk in de komende week en zullen aanhouden tot 10 juni. Onweersbuien en bliksem met sterke wind kunnen op 6 juni het oosten van Rajasthan treffen.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van de laatste koppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste Explained News.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© The Indian Express (P ) Ltd