Tiananmen-verjaardag: wake bij kaarslicht verboden, organisatoren gearresteerd

0
25

Universiteitsstudenten nemen één minuut stilte in acht om te rouwen om de slachtoffers van het harde optreden op het Tiananmen in 1989, voor de "Pillar of Shame" standbeeld aan de Universiteit van Hong Kong, vrijdag 4 juni 2021. (AP Photo/Kin Cheung)

Op 4 juni 1989 werden meer dan twee lakh-soldaten ingezet door de Chinese Communistische Partij (CCP) om op brute wijze door studenten geleide pro-democratische demonstraties in het hart van Peking te onderdrukken – een bloedig optreden dat nu wordt herinnerd als het bloedbad op het Tiananmen-plein. Sindsdien werd er elk jaar een enorme wake bij kaarslicht gehouden, ongeveer 2.000 kilometer verderop in het Victoria Park in Hong Kong, waar tienduizenden bijeenkwamen om hun respect te betuigen aan de demonstranten die meer dan drie decennia geleden het leven lieten op het Tiananmen-plein. Dat was tot dit jaar.

Vooruitlopend op de 32e verjaardag van het bloedbad dit jaar, hebben de autoriteiten in Hong Kong aangekondigd dat elke betoging of openbare demonstratie op 4 juni zal worden beschouwd als een ongeoorloofde bijeenkomst en dat deelnemers tot vijf jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Al eerder deze week werd een prominente advocaat en activist genaamd Chow Hang Tung, vice-voorzitter van de groep die verantwoordelijk is voor het organiseren van de jaarlijkse wake bij kaarslicht, gearresteerd, volgens The Guardian.

Volgens de autoriteiten van Hong Kong werd Chow gearresteerd voor het promoten van een ongeoorloofde bijeenkomst. Duizenden politiemensen zijn vrijdag ingezet om het verbod op demonstraties in het historische Victoria Park te handhaven. Na het verbod drong Chow er bij mensen op aan om het evenement privé te herdenken door een kaars aan te steken waar ze ook waren.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

De meeste jaren komen op 4 juni duizenden demonstranten uit heel Hong Kong bijeen om de gedode demonstranten van het Tiananmen-plein en hun strijd voor democratie te herdenken, wat China al lang niet heeft getolereerd. Zelfs nadat Hong Kong in 1997 officieel onderdeel werd van China, gingen de demonstraties drie decennia door in Hong Kong, bijna als een test van zijn autonomie en democratische vrijheden. Met het opleggen van China's ingrijpende nationale veiligheidswet in de eilandstad, kunnen deze wakes en bijeenkomsten bij kaarslicht echter al tot het verleden behoren.

Politieagenten controleren een jonge man buiten Hong Kong Victoria Park, vrijdag 4 juni 2021. (AP)

De autoriteiten gaven de pandemie de schuld van het verbod op openbare bijeenkomsten, ondanks het feit dat Hong Kong geen onvindbare lokale uitzendingen heeft gemeld van het virus in meer dan een maand. Ook vorig jaar weigerde de politie toestemming voor de wake naar aanleiding van de pandemie. Duizenden trotseerden het verbod echter en kwamen opdagen in Victoria Park.

Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer

Rally's zijn nooit toegestaan ​​op het vasteland van China, en de CCP verhoogde de veiligheid op het plein in Peking Dat meldt AP vrijdagochtend. In Hong Kong patrouilleerde de politie in Victoria Park om ongeoorloofde bijeenkomsten te voorkomen.

Niet afgeschrikt door het verzet van de autoriteiten, namen studenten van de Universiteit van Hong Kong deel aan de jaarlijkse traditie van het wassen van het beeldhouwwerk “Pillar of Shame”, dat werd opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het bloedbad op het Tiananmen-plein.

Universitaire studenten maken de “Pillar of Shame” standbeeld, een gedenkteken voor degenen die zijn omgekomen bij het harde optreden op het Tiananmen in 1989, aan de Universiteit van Hong Kong, vrijdag 4 juni 2021. (AP)

“Voor HKU-studenten, bij het schoonmaken van de Pillar of Shame, zullen we leer hoe onze voorgangers eerder de vrijheid van meningsuiting verdedigden, en we zullen niet snel opgeven”, zei Charles Kwok, voorzitter van de studentenvakbond van Hong Kong University, tegen AP.

Het afgelopen jaar is er veel veranderd in het politieke landschap van Hong Kong toen de autoriteiten probeerden de pro-democratische beweging van de stad volledig in te dammen. De meeste prominente activisten – van wie velen anders de Victoria Park-wake zouden hebben georganiseerd – zitten nu in de gevangenis of zijn gedwongen naar het buitenland te vluchten.

Activisten dringen er nu bij mensen op aan om de gelegenheid privé te vieren door kaarsen aan te steken in hun eigen huis en buurt, of door hun gedachten te delen op sociale media. Een groep activisten stelde zelfs voor om de cijfers 4 en 6 – om de historische datum van het bloedbad te vertegenwoordigen – op lichtschakelaars thuis te schrijven, meldde The Guardian.

Intussen zijn er wakes gepland in andere delen van het land. wereld, waaronder Tokio, Londen, Berlijn, Washington en Sydney.

📣 De Indian Express staat nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en op de hoogte te blijven van het laatste nieuws

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De website van Indian Express is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.