Hongkongs vaktarrangör arresterad på Himmelska fridens årsdag

0
25

Poliser kontrollerar en ung man utanför Victoria Park i Hong Kong, fredagen den 4 juni 2021. Polisen arresterade en arrangör av Hongkongs årliga ljusvaktsvakt ihåg den dödliga Himmelska fridens torg motverkan och varnade folk för att inte delta i det förbjudna evenemanget fredag ​​då myndigheterna stymper Kinas sista demokratiska röster. (AP Photo)

Polisen arresterade en arrangör av Hongkongs årliga levande ljusstake ihåg den dödliga Händelsen på Himmelska fridens torg och varnade folk att inte delta i det förbjudna evenemanget fredag ​​när myndigheterna stympar Kinas sista demokratiska röster .

Under de senaste åren samlades tiotusentals människor i Hongkongs Victoria Park för att hedra offren som dog när Kinas militär lade ned studentledda pro-demokratiprotester den 4 juni 1989 och dödade hundratals om inte tusentals.

Kinas regerande kommunistparti har aldrig tillåtit offentliga händelser som markerar militärens attack mot demonstranter och medborgare, och säkerheten ökade på torget i Peking fredag ​​morgon, med polisen som kontrollerade fotgängare & # 8217; ID och resebussar som transporterar kinesiska turister som alla andra dagar.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Myndigheterna har kvittat all diskussion om händelserna på fastlandet, där de få återstående aktivisterna och offren & # 8217; advokater sätts under ökad polisövervakning och tas bort på ofrivilliga semestrar runt årsdagen. Som svar på en fråga om övergreppen upprepade Uangs ministeriets talesman Wang Wenbin på torsdag Kinas ståndpunkt att dess svar på den politiska oron 1989 hade varit korrekt.

Läs | förbud

Ansträngningar för att undertrycka det allmänna minnet av Himmelska fridens händelser har nyligen vänt sig till Hongkong, där museet den 4 juni stängdes denna vecka och polisen igen fredag ​​varnade invånarna att inte delta i vaken.

Natthändelsen i Victoria Park har förbjudits ett andra år under koronaviruspandemiska begränsningar, även om staden inte har haft några lokala fall på över sex veckor. Men åtgärden kommer bland svepande drag för att dämpa meningsskiljaktigheter i staden, inklusive en ny nationell säkerhetslag, valförändringar och arresteringar av många aktivister som deltog i demokratiprotester som svepte Hong Kong 2019.

Hong Kongpolis i fordon och till fots avspärrade delar av Victoria Park, inklusive fotbollsplaner och basketplaner, för att förhindra obehöriga sammankomster. Polisen sa att de var medvetna om samtal på sociala medier som uppmanade människor att möta vaken.

Att delta i en olaglig sammankomst har en högsta straff på fem års fängelse. I University of Hong Kong deltog studenter i den årliga tvätten av skulpturens pelare, som uppfördes för att minnas offren för Himmelska fridens torg.

Charles Kwok, presidenten för studenterna & # 8217; fackförening, sa att evenemanget var legitimt och lagligt och att de hoppades kunna fira folket som offrade för frihet och demokrati.

För HKU-studenter, när vi rengör skampelaren, kommer vi att lära oss hur våra föregångare försvarade yttrandefriheten innan, och vi ska inte lätt ge upp, sa Kwok.

Law Kwok-hoi, polisens överordnade chef , berättade för journalister att polisen hade arresterat en 36-årig kvinna från Hong Kong Alliance, liksom en 20-årig livsmedelsleverantör för reklam och publicering av en obehörig församling på sina sociala mediekonton även efter att vaken var förbjuden.

Chow Hang Tung, gruppens vice ordförande, arresterades fredag ​​morgon, enligt alliansen, som organiserade vaken och drev 4 juni-museet tillägnat minnet av Himmelska fridens människa.

Efter att förbudet utfärdades, Chow uppmanade folk att fira evenemanget privat genom att tända ett ljus var de än är.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Förra året gick tusentals till Victoria Park för att tända ljus och sjunga sånger. Polisen anklagade senare mer än 20 aktivister inklusive Chow för deras deltagande i den obehöriga församlingen.

Två andra viktiga medlemmar i Hong Kong Alliance Lee Cheuk-yan och Albert Ho? är bakom galler för att delta i obehöriga församlingar 2019.

Advokat Chow sa i en tidigare intervju med The Associated Press att hon förväntade sig att bli fängslad någon gång för sin aktivism. Hon har varit en del av Hong Kong Alliance sedan 2010.

Jag förföljs redan för att ha deltagit och uppmuntrat förra årets levande ljus, sade hon. Om jag fortsätter min aktivism för att driva på demokrati i Hongkong och Kina kommer de säkert att följa efter mig någon gång, så det är förväntat.

Eftersom de kinesiska myndigheterna försöker begränsa påminnelser verkar de också vara övertygade om att tidens gång kommer att radera minnen från hårdvaran 1989.

Regeringen svarade inte på ett överklagande från Tiananmen Mothers, som publicerades om de mänskliga rättigheterna i Kina webbplats och uppmanar partiet att offentliggöra officiella register om övergreppet, ge ersättning till de dödade och skadade och hålla de ansvariga till ansvar.

Tiananmen Mothers sa att 62 av dess medlemmar har dött sedan gruppen som representerar offer & # 8217; släktingar grundades i slutet av 1990-talet. Det sa att många unga kineser har vuxit upp i en falsk känsla av välmående jubel och tvingad förhärligande av regeringen (och) inte har någon aning om eller vägrar att tro vad som hände den 4 juni 1989 i nationens huvudstad.

Förtrycket av minnesmärken för de Himmelska fridens offer har de senaste åren åtföljts av hårt förtryck mot religiösa och etniska minoriteter i Tibet, den nordvästra regionen Xinjiang och Inre Mongoliet, tillsammans med den kraftiga inskränkning av politiska rättigheter i Hong Kong.

& # 8220; Kinas auktoritära regim har använt en annan typ av kraft som påtvingats minnesförlust i sina försök att begrava sanningen om de brutala brott som den begått mot sitt folk, sade mänskliga rättigheter i Kina i ett uttalande online.

När det gäller självstyrande Taiwan rör aktivister som är värd för ett årligt minnesmärke för Himmelska fridens troende som drar hundratals mest online när ön står inför sitt värsta virusutbrott av pandemin. Den nya skolan för demokrati, en icke-statlig organisation, inrättar en tillfällig minnespaviljong fredag ​​eftermiddag där människor i små grupper kan lämna blommor och andra minnesmärken för att hedra dagen.

USA Utrikesdepartementet utfärdade ett stödförklaring till dem som förespråkar offer och strävar efter sanningen om händelserna.

& # 8220; Modet hos de modiga individerna som stod axel mot axel den 4 juni påminner oss om att vi aldrig får sluta söka öppenhet om händelserna den dagen, inklusive en fullständig redovisning av alla döda, fängslade eller saknade & # 8221 ;, sade uttalandet och tillade att sådana krav upprepade i kampen för politiska rättigheter i Hong Kong.

📣 Indian Express är nu på Telegram . Klicka här för att gå med i vår kanal (@indianexpress) och håll dig uppdaterad med de senaste rubrikerna

Ladda ner Indian Express-appen för alla de senaste världsnyheterna.

  • Indian Express-webbplatsen har varit betygsatt GRÖNT för sin trovärdighet och pålitlighet av Newsguard, en global tjänst som betygsätter nyhetskällor för deras journalistiska standarder.