Hoe de wereld reageerde op de Amerikaanse vrijstelling van octrooieregels voor Covid-vaccins

0
29

De regering-Biden sloot woensdag zich aan bij de oproepen tot meer uitwisseling van de technologie achter Covid-19-vaccins om het einde van de pandemie te helpen versnellen. (AP)

In een belangrijke stap die midden- en lage-inkomenslanden kan helpen die worstelen met Covid-19, zei de Amerikaanse regering woensdag dat het zou steunen om afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten voor Covid-19-vaccins in een poging om het einde van de pandemie te versnellen. Zodra de octrooien zijn opgeheven, kan elk bedrijf dat over de vereiste technologie en infrastructuur beschikt, vaccins tegen Covid-19 produceren.

Voor India markeert de stap van de Amerikaanse regering een significant succes van haar internationale diplomatie, aangezien het India was, samen met Zuid-Afrika en verschillende andere landen, die in oktober 2020 een voorstel hadden ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om tijdelijk af te zien van patenten op anticovidvaccins om het aanbod te stimuleren. De Indiase regering moet echter nog een formele verklaring afgeven over de stap die de VS hebben genomen.

Hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat dit een & # 8220; monumentaal moment was in de strijd tegen Covid- 19 & # 8221 ;. Hij zei verder dat de toezegging van de regering-Biden om het opheffen van IP-bescherming op vaccins te ondersteunen, een krachtig voorbeeld is van Amerikaans leiderschap bij het aanpakken van mondiale gezondheidsuitdagingen.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png Uitgelegd | Waarom Amerikaanse verklaring over het afzien van vaccinoctrooien belangrijk is in de strijd tegen Covid-19

GAVI, de wereldwijde vaccinalliantie, verwelkomde deze stap ook en zei de VS moeten & # 8220; de fabrikanten ondersteunen om niet alleen IP maar ook knowhow over te dragen in een poging de wereldwijde productie dringend te stimuleren & # 8221 ;.

Een van de eerste reacties onder landen kwam van de Zuid-Afrikaanse regering. President Cyril Ramaphosa verwelkomde het standpunt van de VS en zei dat het een & # 8220; belangrijke versterking was van een campagne onder leiding van Zuid-Afrika en India namens opkomende economieën die kampen met vaccintekorten en productie-uitdagingen & # 8221 ;.

& # 8220; Voor landen die momenteel geen productiecapaciteit hebben voor bepaalde medische technologieën, zou de vrijstelling meer leveringsopties kunnen openen en kunnen voorkomen dat landen afhankelijk zijn van slechts één of twee leveranciers. Waar momenteel leveringscapaciteit bestaat, kan deze worden aangewend voor de productie van Covid-vaccins en op deze manier de aanvoer voor alle landen verbeteren, & # 8221; zei de regering in een persbericht.

Frankrijk sloot zich ook aan bij de VS om een ​​versoepeling van het octrooi op Covid-vaccins te ondersteunen. & # 8220; Ik ben een groot voorstander van het openstellen van intellectueel eigendom. We moeten dit vaccin uiteraard tot een wereldwijd publiek goed maken, & # 8221; De Franse president Emmanuel Macron zei.

Macron zei echter ook dat de huidige prioriteit zou moeten zijn om vaccindoses te doneren aan plaatsen die niet over de vereiste infrastructuur beschikken om de vaccins te produceren.

De zorgen van Macron werden herhaald door de Europese Unie, het 27-landenblok waartoe Frankrijk behoort. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei: & # 8220; We zijn bereid te bespreken hoe het Amerikaanse voorstel voor vrijstelling van intellectuele eigendomsbescherming voor Covid-vaccins zou kunnen helpen bij het beëindigen van de crisis. Op korte termijn roepen we echter alle vaccinproducerende landen op om export toe te staan ​​en maatregelen te vermijden die de toeleveringsketens verstoren. & # 8221;

Duitsland, een ander lid van het EU-blok, leek gunstiger voor het voorstel van de VS. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei: & # 8220; We delen uitdrukkelijk het doel van de Amerikaanse president. De hele wereld voorzien van vaccins is de enige duurzame uitweg uit deze pandemie. We zijn pas veilig als iedereen in de wereld veilig is. & # 8221;

& # 8220; Er zijn enkele ideeën over hoe we dit kunnen realiseren. Bovenal is de verdere uitbreiding van productiefaciliteiten cruciaal. Bovendien moeten de landen van de wereld waar vaccin wordt geproduceerd, bereid zijn het naar anderen te exporteren. De EU staat klaar om dit in woord en daad te doen. We kijken er naar uit dat de VS nu ook zijn, & # 8221; AP citeerde haar als volgt.

Topnieuws op dit moment

Klik hier voor meer

Volgens AP zei de Britse regering dat ze & # 8220; samenwerkte met WTO-leden om dit probleem op te lossen & # 8221; en was & # 8220; in besprekingen met de VS en WTO-leden om de verhoogde productie en levering van Covid-19-vaccins mogelijk te maken & # 8221 ;.

Australië en Nieuw-Zeeland noemden het voorstel van de VS ook een belangrijke stap in de strijd tegen de wereldwijde pandemie. De Australische minister van Handel Dan Tehan zei: & # 8220; We verwelkomen deze positieve ontwikkeling en kijken ernaar uit om met de VS en anderen samen te werken om oplossingen te vinden die de wereldwijde uitrol van Covid-19-vaccins stimuleren. Nauwe samenwerking tussen overheden en vaccinfabrikanten blijft essentieel. & # 8221;

De Nieuw-Zeelandse minister van Handel Damien O & # 8217; Connor zei: & # 8220; Nieuw-Zeeland steunt het afzien van IP-bescherming op vaccins als een belangrijk onderdeel van onze collectieve inspanningen om de menselijke catastrofe van de pandemie aan te pakken.

& # 8220; We werken ook samen in APEC, de WTO en andere fora om andere aspecten van de aanvoer van vaccins aan te pakken, onder meer via de toeleveringsketens die de beschikbaarheid van vaccins regionaal en wereldwijd beperken. & # 8221;

📣 De Indian Express is nu op Telegram. Klik hier om lid te worden van ons kanaal (@indianexpress) en blijf op de hoogte van de laatste krantenkoppen

Download de Indian Express-app voor al het laatste wereldnieuws.

  • De Indian Express-website is GROEN beoordeeld vanwege zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid door Newsguard, een wereldwijde service die nieuwsbronnen beoordeelt op hun journalistieke normen.

© IE Online Media Services Pvt Ltd