Forklart: Muligheten for en annen folkeavstemning om skotsk uavhengighet og dens implikasjoner

0
35

Skottlands første minister og leder for SNP Nicola Sturgeon, med partikandidatene Neil Gray, til venstre, og Anum Qaisar-Javed, til høyre, ved siden av partiets kampanjebuss under kampanjen for den skotske Stortingsvalg, i Airdrie, Skottland, tirsdag 4. mai 2021. (AP Photo)

Torsdag gikk Skottland til valgene for å stemme på sitt neste parlament med en tredjedel av resultatene som forventes kunngjort på fredag ​​og resten på lørdag. Skotske første minister Nicola Sturgeon, som leder det uavhengige Scottish National Party (SNP), har beskrevet dette valget som det viktigste i landets historie. De skotske valgkampanjene har vært mye dominert av diskusjoner rundt en annen uavhengighetsavstemning, en sak som har fått fremtredende siden Storbritannia stemte for å forlate EU i 2016.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Skotske valg

Sturgeon er fortsatt Skottlands mest populære politiker, og SNP er avstemning foran sine rivaler i henhold til de fleste vanlige meningsmålinger. Sturgeon har fått skryt for sin håndtering av Covid-19-pandemien, og det forventes at det vinner valget. Det er imidlertid ennå ikke å se om hun vil sikre flertall i parlamentet, eller om Skottland vil bli utsatt for ytterligere fem år under et styre for minoritetskoalisjon. Sturgeons søken etter flertall har blitt vanskeliggjort av hennes splittelse med den tidligere mentoren Alex Salmond, som ble tvunget til å forlate SNP etter påstander om seksuell forseelse. Salmonds nye Alba-parti er neppe en viktig aktør i dette valget, men vil lykkes med å ta en del av den uavhengige avstemningen fra SNP.

https://images.indianexpress.com/2020/08/1×1.png

Den eneste gangen SNP vant flertall før, i 2011, Storbritannias daværende statsminister, David Cameron, ga etter for presset og gikk med på en folkeavstemning om skotsk uavhengighet. Deretter stemte skotten i 2014 med 55-45% for å forbli i Unionen som de frivillig hadde sluttet seg til i 1707. Sturgeon har lovet å kreve lovlig rett til folkeavstemning innen utgangen av 2023 hvis partiet hennes vinner flertall i Edenboroughs 129 seters parlament. Selv om SNP ikke klarer å vinne flertall, kan Sturgeon likevel be om en ny folkeavstemning hvis det er et flertall av uavhengige partier i det skotske parlamentet.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har avvist heftig ideen om skotsk uavhengighet og hevdet at folkeavstemningen i 2014 var ment å være en gang i en generasjon, og derfor ikke burde gjentas i ytterligere 40 år.

Argumenter for og mot uavhengighet

Støtte for skotsk uavhengighet har registrert nær eller over 50% av støtten det siste året, hovedsakelig på grunn av utbredt motstand mot Brexit og Johnsons regjering i London. I Brexit-folkeavstemningen i 2016 motsatte 62% av de skotske velgerne seg fra å forlate EU bare for å bli overstyrt av resten av Storbritannia. Skotske politikere og velgere har vært frittalende i sin støtte til europeisk enhet og har sett etter måter å opprettholde Skottlands bånd med Brussel, uavhengig av enhver avtale som Westminster forhandler om. Til tross for skotske krav om nærmere engasjement med EU, valgte Johnsons regjering i stedet en handelsavtale med bare bein med blokken, og forårsaket utbredt misnøye blant skotten.

Skotske velgere føler seg også underrepresentert i sin egen styring. Nesten 90% av Storbritannias befolkning er engelsk, og til tross for at parlamentariske seter ble opprettet for å overrepresentere Skottland, har England fortsatt 532 av 650 seter. Flertallet av skottene har stemt mot det konservative partiet i hvert valg i flere tiår, og likevel kunne de ikke forhindre at partiet tok makten i åtte av de siste 11 konkurransene siden 1979. Skotsk utenrikspolitikk kontrolleres også av London, og Skottland er forbudt. fra å opprettholde offisielle diplomatiske forbindelser med andre land uten å gå gjennom Storbritannias utenrikspolitiske etablering.

Flere skotske næringer har blitt hardt rammet av brexit, og velgerne mener at uavhengighet vil gi dem muligheten til å redusere skaden og ta kontroll over økonomien. Uavhengighet vil gi det skotske fiskeriet en sjanse til å gjenopprette handelsforbindelsene med EU, og dermed avslutte år med byråkratisk byråkrati forårsaket av Brexit. Det ville også gi Skottland full autonomi over sine olje- og gassinntekter som for tiden deles med London. Skottland er for tiden kilden til 96% av Storbritannias olje og 63% av sin naturgassproduksjon. Politikere, inkludert Sturgeon, har lenge motarbeidet at Storbritannias atomprogram ble stasjonert i Skottland, og hevdet at det utsetter regionen for unødvendige trusler. Uavhengighet vil tillate dem å handle i samsvar med sine egne prioriteringer i disse spørsmålene og flere andre også.

Skotske uavhengighetssupportere deltar på et møte i Glasgow, Skottland, 1. mai 2021. (AP Photo)

På den annen side fremføres det sterke argumenter mot skotsk uavhengighet. Ved å legge til side behovet for å avholde en annen kostbar folkeavstemning så kort tid etter den første, ser en stor andel av skotske velgere fordelene ved å forbli en del av Storbritannia.

For det første har Storbritannia en befolkning på 64 millioner sammenlignet med Skottlands befolkning på 5 millioner. Å være en del av en relativt stor global makt gir Skottland betydelig forhandlingsmakt i handelsavtaler og sikkerhetspakter. Det gir det også større motstandskraft mot økonomiske sjokk. I tillegg er England uten tvil Skottlands største handelsmakt, og å ødelegge fellesmarkedet og etablere grensekontroll vil ha alvorlige konsekvenser for den skotske økonomien. Skottland er for tiden også avhengig av Storbritannia av Storbritannia og betaler mindre til fagforeningen enn det mottar i retur. Hvis Skottland forlater Storbritannia, vil det sannsynligvis måtte øke skatten for å opprettholde dagens offentlige utgifter.

Johnson har også økt sin popularitet i Skottland på grunn av hans effektive utrulling av Covid-19-vaksinen og hans arbeidsretensjonsordning som har gitt lønn til arbeidere under pandemien. Innenriks har SNP mange kritikere over en rekke spørsmål, inkludert manglende evne til å øke utdanningsresultatene og forhindre narkotikadødsfall i løpet av de 14 år de har hatt makten. Misnøye med SNP-styring og støtte til regjeringen i London kan stimulere skotske velgere til å beholde sin tro på Unionen. I tillegg, hvis uavhengighet handler om skotsk kontroll over sine egne anliggender, har noen sett spørsmålstegn ved logikken med å skille seg fra Westminster, for så å gi avkjøring av beslutningskontrollen til EU ved å slutte seg til blokken.

Coronavirus Forklart

Klikk her for mer

Hvordan Skottland kan presse på for en annen folkeavstemning

Til tross for noen oppfordringer til å avholde en uavhengighetsstemme under noen omstendigheter, har Sturgeon hevdet at folkeavstemningen måtte være EU-godkjent og juridisk bindende som den som ble gjennomført i 2014. En folkeavstemning som ble holdt uten samtykke fra britene, ville slite for å få internasjonal anerkjennelse til den katalanske bevegelsen 2017 som ble avvist av Madrid og de fleste globale makter. Mer enn halvparten av folket over hele Storbritannia mener at Skottland bør få en annen folkeavstemning i følge en meningsmåling utført av Ipsos Mori. Imidlertid har den regjerende konservative regjeringen under Johnson avvist forestillingen om å gi en «Section 30» -ordre som parlamentet i Edenborough ville trenge for å avholde en ny juridisk gyldig folkeavstemning. Skotske nasjonalister vil sannsynligvis måtte tilby støtte til Labour-partiet i neste parlamentsvalg, i bytte mot Labours potensielle støtte for deres rett til en andre folkeavstemning.

I henhold til Scotland Act of 1998 er Unionen mellom England og Scotland en sak forbeholdt det britiske parlamentet. Uten grønt lys fra London vil Skottland ha begrensede muligheter for å avholde en juridisk bindende, internasjonalt anerkjent folkeavstemning. Sturgeon har antydet vilje til å avholde en folkeavstemning uten parlamentarisk støtte og deretter la den britiske regjeringen utfordre saken i retten. Imidlertid er det ingen juridisk presedens for et slikt grep, og advokater og akademikere er uenige i hvordan den situasjonen kan spille ut. Skotske velgere kan potensielt arrangere sinte protester for å kreve britisk overholdelse, men et slikt resultat vil være mindre enn å foretrekke for noen av de involverte partene.

📣 BLI MED NÅ 📣: Express Explained Telegram Channel

Virkningen av skotsk uavhengighet

Uavhengighet fra Storbritannia ville ha omfattende konsekvenser for både England og Skottland, så vel som for stabiliteten i unionen som helhet. En analyse fra London School of Economics spådde at uavhengighet fra Storbritannia ville koste Skottland opptil tre ganger så mye i tapte inntekter som Brexit vil. I tillegg vil det være en kostbar og tidkrevende prosess å forhandle en handelsavtale med EU eller å gå inn i blokken helt på nytt. Skottland måtte også styrke sine forsvarsevner, trekke seg ut av britiske offentlige finansieringsordninger og etablere uavhengige handels- og sikkerhetsordninger med andre land. England og Skottland måtte begge vurdere saken om å skape en fysisk internasjonal grense og redegjøre for det betydelige antall mennesker og varer som for tiden krysser mellom de to nasjonene. I likhet med Cameron med Brexit, ville Johnson antagelig også måtte trekke seg hvis uavhengighetsstemmen skulle gå imot ham. Suksessen eller fiaskoen til den hypotetisk uavhengige skotske staten ville ha konsekvenser for henholdsvis de nordirske og walisiske uavhengighetsbevegelsene, og potensielt vise seg å være den siste spikeren i det britiske imperiets kiste. er praktikant hos indianexpress.com

📣 Indian Express er nå på Telegram. Klikk her for å bli med på kanalen vår (@indianexpress) og hold deg oppdatert med de siste overskriftene

For alle de siste Explained News, last ned Indian Express-appen.

  • Indian Express-nettstedet har vært rangert GRØNT for sin troverdighet og pålitelighet av Newsguard, en global tjeneste som vurderer nyhetskilder for deres journalistiske standarder.

© IE Online Media Services Pvt Ltd