Hur man kan Stoppa Din Mac från Överhettning

0
517
sergey causelove/Shutterstock.kom

En överhettning Mac är hög, varm vid beröring, och ofta långsam eller inte svarar. Värmen är notoriskt dåliga för hårdvara, så att hålla saker cool kan bidra till att förlänga livslängden för din MacBook, iMac eller Mac Pro.

Hur man Berättar När Din Mac Är Överhettning

Det finns flera kontrollampa tecken på att din Mac kör ovanligt varm. Den mest uppenbara är att Mac-känns varm vid beröring, särskilt på undersidan av chassit om du har en MacBook.

Medan din Mac är varm bör du räkna fans för att försöka kyla ner den. Detta innebär att du kommer att höra betydande fläktljud när maskinen är under belastning. Under extrem belastning, det är inte ovanligt för din Mac att låta som om det är på väg att ta fart.

Datorn bör aldrig vara för varm för beröring, även om vissa processer kan göra det obehagligt varmt, särskilt om det är en bärbar dator som du använder i ditt knä. Kom ihåg att värme är en normal del av din Mac: s verksamhet, och högt surrande fläktar betyder att maskinen är i drift som vanligt i ett försök att kyla ner sig ordentligt.

Vad som inte är normalt är en het tyst Mac, vilket kan tyda på att fans har misslyckats. Högt skramlande ljud är också en röd flagga och förekommer oftast när lager i kyla mekanism arbeta sig lös.

Du kan också använda en liten app som smcFanControl att placera en widget i din menyrad som visar hur varm din Mac kör inne i fallet. Generellt sett, runt 90ºc (194ºF) är inte ovanligt för en Mac under tung belastning, men du vill hålla saker nedan 95ºc (203ºF).

I slutändan ska du inte behöver oroa dig för att kyla din Mac manuellt (även om det finns saker du kan göra för att hjälpa till). macOS tillfälligt underclock din processor för att minska värme, en process som kallas termisk strypning. Det finns några saker du kan göra för att bidra till att minska detta händer.

Se Till Att Din Mac Kan Kyla Sig Själv På Rätt Sätt

Du behöver inte göra något för din Mac för att värma upp. Om den omgivande temperaturen är varm nog, din Mac kommer att återspegla detta genom att köra fläktar för längre och vid högre hastigheter. Om du är ute på en varm solig dag och du känner dig varm, det finns en god chans att din MacBook också.

Betala nära uppmärksamhet till botten och baksidan av din Mac laptop, om du har en. Det är där din maskin intag och avgasrör luften, och dessa öppningar utgör en mycket viktig del av kylsystemet. Om din Mac inte kan “andas”, så det kan inte svalna heller.

Till exempel, MacBook Pro suger in kall luft på undersidan av maskinen nära på höger och vänster sida av chassit. Det blåser varm luft ut på baksidan, bakom displayen gångjärn. Om du blockerar dessa öppningar, din Mac kommer att få varmt även under normal belastning.

Var försiktig när du använder din Mac på mjuka material, som ditt knä eller en säng. Lakan och kläder lätt kan störa luftintag, så det är bäst att sätta din MacBook på en fast yta. Detta kan vara ett skrivbord, eller det kan vara en trä-fack eller en stor bok på en säng.

Thermaltake

Laptop kylare (som den här från Thermaltake) kan hjälpa till att kyla ner en MacBook som kämpar i värmen. Detta sker i form av metall står med integrerad fans. Metall fungerar som en kylfläns, hjälpa till att sprida värme genom ledning medan fläktarna ge aktiv kylning. Du behöver en ledig USB-port för att använda en kylare som denna.

Vara Uppmärksam på Törstig Programvara

Central Processing uUnit (CPU) är hjärnan i din dator. Ju mer du skatt PROCESSORN genom att köra appar, kopiera filer och multitasking, desto mer värme genereras. Eftersom värme byggs upp, fans kick i att sprida värmen.

Du kan hålla värmen genom att undvika processer som genererar en hög belastning, som gör video eller spela 3D-spel. Med lätta alternativ till program som Photoshop kan säkert hjälpa till också. Att byta från en resurs hog webbläsare som Chrome tillbaka till Safari kan hjälpa. Även minnas att avsluta en tungviktare app när du är klar med det kan göra underverk.

Ibland, oseriösa processer sluta konsumera alldeles för mycket CPU under en längre tid. Detta kan orsakas av ett särskilt resurs-tung process, eller det kan vara ett fall av en app kraschar. Om dina fans har varit spinning ett tag och din Mac är långsam eller inte svarar, du bör kontrollera din processer som körs med Activity Monitor.

Varning: Vi rekommenderar bara detta om din Mac är långsamt, svarar och är överhettning. Även om du inte kan nödvändigtvis bryta något genom att göra detta (viktigt system tjänster kommer bara att starta om sig själva), kanske du känner dig mer bekväm med att helt enkelt starta om din Mac i stället.

Starta aktivitetskontroll på din Mac, antingen genom att söka efter det med Spotlight, eller genom att lansera det under Applications > Utilities. Under “CPU” – fliken är en lista över processer som körs. Klicka på “% CPU – ” – kolumnen för att organisera det av fallande ordning, vilket kommer att sätta de mest påfrestande processer på toppen av listan.

Om någon processer visas i rött eller följs av ett “(svarar Inte)” etikett, då de har kraschat. Du kan vänta en stund för att se om de kommer tillbaka, eller så kan du bara klicka på processen, för att sedan använda “X” – knappen överst på skärmen för att döda processen.

Ibland, apps har inte riktigt kraschade men fortfarande använder mer än sin beskärda del av CPU-kraft. Detta är ofta fallet med flikar på särskilt resurskrävande webbplatser. Om du känner för att du inte använder tab eller ansökan om något viktigt, kan du markera den och sedan använda “X” – knappen för att döda det.

Vara noga med att inte döda alla processer som du fortfarande använder. Det är normalt för vissa aktiviteter för att använda en hel del av CPU-kraft, till exempel när du gör en video, kör Automator-script, installera programuppdateringar, och så vidare. Innan du döda en process, dubbel-kolla att det inte är affärskritiska innan du gör det.

Vissa processer är långlivade, som “kernel_task” som är i huvudsak ditt operativsystem utför städning uppgifter. Om denna process ramper upp, är det troligt att din dator är att göra något viktigt i bakgrunden. För särskilt envis processer, kan du alltid prova att starta om din Mac.

Din GPU Kunde Också Vara att Skylla

Medan CPU-erbjudanden som med de allra flesta av datoranvändande, den Grafiska Processing Unit (GPU) hanterar mer visuella uppgifter. Grafikprocessorer är utformad med olika arbetsbelastningar i åtanke, och kan erbjuda ett enormt lyft i prestanda när det kommer till 3D-och 2D-rendering.

Här ingår aktiviteter som att spela 3D-spel, video rendering, manipulera 3D-objekt i program som Photoshop eller Mixer, och med hjälp av några webb-teknik som WebGL. Inte alla Mac-datorer har en dedikerad grafik processor, särskilt nedre änden av bärbara datorer som MacBook Air och 13″ MacBook Pro.

Det finns inte mycket du kan göra om ett hot GPU bortom undvika aktiviteter som använder GPU. Kom ihåg, det är helt normalt för din GPU för att värma upp under belastning, och för fansen att öka avsevärt för att ta itu med det.

Det enda du egentligen behöver oroa dig för är om din GPU blir för varmt. Detta kommer att orsaka problem med din dator runt 3D och andra GPU-relaterade uppgifter. Du kan få slumpmässiga omstarter och fryser, eller ens se konstiga färger och glitchy grafik när man försöker återge 3D-miljöer.

Om du ser frågor som att, det kan vara en bra idé att köra en del hårdvara diagnostik eller boka maskinen för reparation.

Fläktar Snurrar Hela Tiden? Återställa SMC

System Management Controller (SMC) är ansvarig för att hantera aspekter av din Mac inklusive strömförsörjning, batteri och laddning, sensorer och-indikatorn tänds, och thermal management funktioner som fans. Ibland, SMC behöver återställas, och en kontrollampa tecken är fans som bara inte hålla käften.

Detta skiljer sig från en CPU eller GPU under belastning. Fans uppvisar denna fråga snurra högt hela tiden, oavsett hur varma eller kalla din maskin är. På en MacBook, det borde vara uppenbart att röra vid en Mac inte är tillräckligt varmt för att motivera högt fläktljud. På en iMac eller Mac Pro, kan du ladda ner en gratis app som smcFanControl eller premium-app som iStatMenus att övervaka temperaturen.

Att återställa SMC verkligen inte kan skada din Mac, så det är värt ett försök om detta är ett problem du stöter på. Instruktioner för att göra detta varierar beroende på din specifika modell. Ta reda på vad du behöver göra för att återställa din Mac SMC här.

Eliminera Damm Uppbyggd genom Rengöring Din Mac

Om din dator börjar bli lite lång i tanden, det finns en god chans att damm börjar bygga upp inuti chassit. Damm fastnar fans, kylflänsar, och andra kylning komponenter och stoppar dem från att arbeta effektivt. Maskinen kommer att köra varmare över tid luftflödet minskar på grund av att damm samlas.

Svaret för något äldre maskin som kör hot för någon särskild anledning är att städa. Du kan göra detta genom att öppna upp maskinen, städa bort damm med tryckluft, då försegling det tillbaka upp igen.

Tänk på att Apples datorer har särskilt kylsystem och layouter. Det är inte svårt att hitta fläktar inne i en MacBook, och rengöringen är precis som alla andra bärbara. Du kan följa en allmän dator damning guide för din iMac, men du är förmodligen bättre att använda något mer specifikt istället.

iFixit är en stor resurs för dessa tillfällen. Många modeller av iMac, Mac Pro, och även Mac mini har guider om hur man öppnar chassit, städa damma, byta ut delar, och lägga allt tillbaka tillsammans igen.

Kom ihåg: Statisk elektricitet dödar datorer. Se till att du förstår hur du jorda dig själv om du kommer att vara att peta runt under huven.

Viktigt: Är Din Mac-Hot och Ro?

Om du har en fråga om din Mac är varmt, men det fläktar inte spinning, vill vi rekommenderar att du återställer din SMC som beskrivs i “Fläktar Snurrar hela tiden? Återställa SMC” ovan. Om det inte går, det är möjligt att ditt kylsystem har dött helt.

Om detta är fallet, bör du sluta använda datorn omedelbart och ta in det för reparation. Med hjälp av en Mac utan tillräcklig kylning kan resultera i permanent skada. Åtminstone din dator kommer slumpmässigt att starta om som de olika delarna nå temperaturer de var aldrig avsedda att arbeta vid.

Förstå Vad som Orsakar en Varm Mac

Genom att förstå varför din Mac blir varm, kan du vidta åtgärder för att förhindra den från att göra så. De flesta av den tid detta innebär att döda några processer eller flytta sig från sängen till skrivbordet.

Programvara kan orsaka din Mac för att värma upp, och det kan också orsaka din Mac för att sakta ner också. Lär dig hur man fixar en okänslig Mac för att hålla saker och ting går smidigt.

LÄS NÄSTA

  • “Hur man kan Stoppa Din Mac från Överhettning
  • “Varför Anteckningar Är Fortfarande Awesome för Anteckningar
  • “Hur man stänger Av Batteri Hälsa på Mac
  • “Hur Svårt Uppdatera Din Webbläsare (att Kringgå Din Cache)
  • “Systemd Kommer Att Förändra Hur Din Linux-Hem-Katalogen Fungerar