Hur Kopiera, Klippa ut och Klistra in på en Windows PC

0
1108

Kopiera, klippa ut och klistra in är tre grundläggande operationerna som varje Windows-användare bör känna med hjärtat. Begreppen bakom dem gälla för nästan alla tillämpningar som du någonsin kommer att använda. Här är hur de fungerar.

Förståelse Urklipp

När du klipper ut eller kopierar något (till exempel ett block av text, en bild eller en länk), Windows tillfälligt lagrar data i ett särskilt minne som kallas Urklipp. Tänk på det som en temporär väntfålla. När du Klistrar in den information som du har kopierat, Windows hämtar innehållet i Urklipp och placerar den där du vill att det ska gå.

Typiskt, innehållet i Urklipp återställs när du startar om din DATOR, även om det är möjligt att fästa objekt till urklipp i Windows 10 med hjälp av en opt-in-funktion som kallas Urklipp Historia. Då kan du hämta dem så många gånger som du vill ha snabbt genom att trycka på Windows+V på tangentbordet.

I Windows-10, kan du även synkronisera dina Urklipp mellan enheter med moln. Men det är en valfri inställning som du har att sätta på i System Inställningar.

RELATERAT: Hur du Aktiverar och Använder Urklipp Historia på Windows-10

Skillnaden Mellan att Kopiera och Klipp

När du kopierar något, Windows gör en kopia av den information som du vill Urklipp och också lämnar det på dess ursprungliga plats. I kontrast, när du utför en cut-operationen, Windows kopierar information till Urklipp men också tar bort information från den ursprungliga platsen.

Det innebär att du brukar använda, kopiera för att kopiera information, och klipp ut för att flytta information från en plats till en annan. Dessa grundläggande begrepp tillämpas i nästan alla program, så låt oss gå igenom de olika sätten att kopiera, klippa ut och klistra i Windows.

Hur Kopiera, Klippa ut och Klistra in med Hjälp av Kortkommandon

Microsoft

Det är viktigt att känna till de tre grundläggande kortkommandon för att Kopiera, Klippa ut och Klistra i Windows för decennier. Microsoft lånat dessa genvägar från Mac, som fortfarande använder dem med Mac ‘ s special Command tangenten istället för Ctrl.

  • Kopiera: Efter att ha valt en eller flera poster med hjälp av musen eller tangentbordet, tryck på Ctrl+C. Den information som kommer att kopieras till klippbordet.
  • Snitt: Efter att ha valt en eller flera poster trycker du på Ctrl+X, och den information som kopieras till urklipp och tas bort från den ursprungliga platsen.
  • Klistra in: Välj en destination genom att klicka på ett område (eller genom att placera markören i den position där du vill ha informationen för att gå), tryck sedan på Ctrl+V.

Dessa genvägar som nu arbetar i Windows-10 Kommandotolken också.

Alternativ Kopiera, Klippa ut och Klistra in Kortkommandon

Om du behöver kopiera ett program som tolkar Ctrl+C som en paus karaktär (till exempel en terminal emulator), kan du använda Ctrl+Insert istället. För att klippa ut, använd Skift+Delete. För att klistra in trycker du på Skift+Insert. Dessa genvägar är inte lika vanliga i dag, men de är fortfarande nästan universellt erkänd i Windows.

Hur Kopiera, Klippa ut och Klistra in med Hjälp av Höger-Klickar du på

I många program du kan kopiera, klippa ut och klistra in med hjälp av den högra knappen på musen. Först väljer du en del av ett dokument (till exempel en webbsida), högerklicka på den, och du kommer sannolikt att se en sammanhangsberoende meny, som innehåller Kopiera eller Klippa ut kommandon.

Sedan kan du höger-klicka på en destination dokument och välj Klistra in för att placera innehållet i Urklipp i detta läge.

Samma princip fungerar i File Explorer och på Skrivbordet. Välj en fil, mapp eller en grupp av filer som du vill Kopiera eller Klippa ut. Högerklicka på filerna, och du kommer att se en sammanhangsberoende meny dyker upp. Välj “Kopiera” om du vill kopiera filen någon annanstans. Välj “Klipp ut” om du vill flytta filen till en annan plats.

Navigera sedan till den nya platsen och höger-klicka där du vill lägga till filerna. Destinationen högerklicka på kan vara inne i en mapp i fönstret, på skrivbordet, en hårddisk på din dator, eller till och med direkt på en mapp ikon för sig själv.

Välj “Klistra in” i menyn som dyker upp.

De filer som du just Klippt ut eller Kopierat kommer att visas på den nya platsen. Mycket praktiskt!

Hur Kopiera, Klippa ut och Klistra in Med Ansökan Menyer

Du kan också Kopiera, Klippa ut och Klistra in genom att markera menyalternativ med musen eller vidrör skärmen. I program med ett Band-liknande gränssnitt kan du vanligtvis se ett Urklipp eller Redigera block som innehåller Kopiera, Klippa ut och Klistra in knappar.

I program med komprimerad eller hamburgare-stil menyer (som Chrome och Firefox), kan du ofta hitta Kopiera/Klipp ut/Klistra in-funktioner i ett avsnitt som heter Edit.

Även många äldre Windows-program är en serie av drop-down-menyerna längst upp i programfönstret. Bland dem hittar du ofta en meny med titeln Redigera (vilket du ofta kan ringa upp genom att trycka på Alt+E). I den menyn kan du oftast hitta Kopiera, Klippa ut och Klistra in kommandon.

Hur man Tömma Ditt Urklipp

För att radera innehållet i Urklipp, kopiera bara något nytt. Att helt enkelt kopiera ett ord på en webbsida eller ett dokument kommer att ersätta innehållet i urklipp med vad du just kopierade. Du kanske vill göra detta efter att kopiera något känsligt som ett lösenord eller kreditkortsnummer, se till att du inte av misstag klistra in den i ett annat program.

Om du vill rensa data i Urklipp Historia, du kan manuellt radera det själv. Öppna System Settings, sedan navigera till System > Urklipp. Hitta de avsnitt som heter “Rensa Urklipp Data” och klicka på knappen “Rensa”.

Du kan också skapa en egen genväg som kommer att rensa ditt Windows Urklipp.

RELATERAT: Hur att Rensa Urklipp Historia på Windows-10

Nu när du vet mer om Kopiera, Klippa ut och Klistra in, vi hoppas du har kul duplicera och flytta dina uppgifter med lätthet.

LÄS NÄSTA

  • “Vad Är LinkedIn Premium, och Är det Värt det?
  • “Hur Din iPhone Nya COVID-19 Exponering Anmälningar Arbete
  • “Uppdatera Din iPhone för Face ID-Mask Upptäckt i iOS 13.5
  • “Hur du Ändrar Din Personliga Mötet ID (PMI) i Zoom
  • “Hur att Smidigt Överföra Din WhatsApp Meddelanden till Din Nya Telefon