Mer Än Sprit och Pärlor: Historien om Mardi Gras

0
788
“Maskers”, Mardi Gras parade-publiken som poserar för ett foto från 1905. New Orleans Offentliga Bibliotek

Tänk på Mardi Gras, och du kommer förmodligen att tänka på vilda dricka, glittrande billiga pärlor och studenter som vill släppa loss. Men sedan igen, kan du finna samma saker i någon part stan runt om i världen. Så, vad är det som gör Mardi Gras speciell?

I sanning, denna årliga fest handlar om mycket mer än sprit och pärlor. Mardi Gras är faktiskt en Kristen högtid, med rötter i äldre hedniska traditioner (precis som många andra Kristna helgdagar). Det markerar slutet på Karnevalen säsongen, precis innan Fastan börjar. Och människor över hela världen firar det, även om New Orleans är den mest berömda AMERIKANSKA läge.

Där gjorde denna semester kommer ifrån, och hur gör sin historia inflytande moderna firandet? Innan du sätter på de pärlor, låt oss gräva i den fascinerande historien bakom Mardi Gras.

Antika Romerska Rötter

RELATEDLupercalia: Vilda Ursprung Historien om alla Hjärtans Dag

Antika Romerska firandet var känd för att vara vild, och det är dessa vilda fester som verkar ha gett upphov till moderna Mardi Gras. Specifikt, Saturnalia och Lupercalia (som också kan ha hjälpt till att starta alla Hjärtans Dag) drivs början av denna tradition.

När Rom övergick till Kristendomen, den antika Romerska festligheter på våren och fertilitet höll på, som ett förspel till Fastan med sin 40-dagars fasta. Dessa pre-Fastan festligheterna i slutändan skulle bli Mardi Gras: det är därför holiday alltid infaller på dagen före askonsdagen (när Fastan börjar). Och som Kristendomens traditioner över hela världen, så gjorde Mardi Gras.

Om du någonsin hör Mardi Gras kallas “Fat Tuesday” som är en direkt översättning: “Mardi Gras” är bara franska för “Fet tisdag.” Detta namn refererar till det sista chansen att festa innan fastan inleds på askonsdagen. Naturligtvis människor idag ofta besluta vad du ska ge upp för Fastan (om något), men historiskt sett, den fasta perioden innebar att ge upp livsmedel som kött, smör och ägg.

I själva verket, även ordet “karneval” refererar till denna tradition: “carnem” betyder “kött” på Latin och “carnelevarium” var ett medeltida ord för att ge upp kött. Så småningom, ordet blev “karneval.”

Karnevalen säsongen avser veckorna som leder upp till Mardi Gras: Karnevalen börjar den 6: e januari och slutar den Feta tisdagen. I föreställningar och festande att markera Karneval, det är lätt att föreställa sig inflytande av antika Romerska firandet.

Naturligtvis, som med många moderna helgdagar som har uråldriga rötter, forskare fortfarande en debatt om huruvida eller inte Carnival och Mardi Gras faktiskt kom direkt från antika Romerska högtider och festligheter. Fortfarande, det är ingen tvekan om att de delar vissa likheter. Och, som en Kristen högtid, Mardi Gras tradition blev omåttligt populära även bland icke-Kristna.

Mardi Gras i USA

James Earl Taylor/Public Domain

Det är lätt att se varför Mardi Gras blev så populärt att fira. Vem älskar inte en ursäkt för att parten—särskilt när du är på väg att möta en lång fas av den religiösa fastan?

Det är därför, 1699, två franska männen landade nära dagens New Orleans och höll den första AMERIKANSKA Mardi Gras-firandet, som inte vill gå miste om det roliga fransk tradition. Men Mardi Gras firandet var faktiskt officiellt etablerad i Mobile, Alabama innan de verkligen fångade på i New Orleans. Idag, många hävdar att Mobilen faktiskt har USA: s äldsta Mardi Gras firandet.

New Orleans håller hävdar att den första Mardi Gras paraden, men. Denna första paraden var en student-kör ansträngning 1827: eleverna förde kostymer och street dans som de hade sett i Paris till New Orleans under Mardi Gras. År 1837, paraden var en officiell tradition.

Och 1857, ett hemligt sällskap som kallas Mistick Krewe av Comus lagt flyter och musikkårer till parader, sparkar den tradition av “krewes,” eller privata organisationer att göra karnevalståg hända—en parad sätta på den Mistick Krewe är avbildad i träsnideri ovan. Lila, guld och gröna färger med en känd krewe så småningom kom att representera Mardi Gras på det hela.

Över tid, ryttare på krewes ” flöten började kasta pärlor, mynt och andra prydnadssaker till åskådare—och i motsats till populära övertygelse, det är fortfarande ingen anledning att visa någon hud för att få Mardi Gras-pärlor.

“King cake” har också blivit en stapelvara i det moderna Mardi Gras traditioner. Denna berömda bakverk verkar ha uråldriga rötter egna Roms Saturnalia festligheterna inblandade bakning bönor till kakor som en skörd fest. Den person som hittade bean i kakan blev “kung” för dagen. Dagens version av king cake innebär en rund kaka (som en krona) med en plast baby att företräda barnet Jesus bakade inne. Den person som finner barnet får utmärkelser och ansvar som passar för en kung (eller drottning), som att åka på en parad flyta eller värd en fest.

En Fest I Hela Världen

Medan New Orleans Mardi Gras kan vara den mest kända av alla, den tradition av Karneval och Mardi Gras är stort över hela världen. Du kanske har hört talas om den berömda Karneval i länder som Brasilien, Haiti, eller Trinidad och Tobago, eller Karnevalen maskerad bollar i Venedig. Medan den exakta traditioner av dessa festligheter skiljer sig åt beroende på var du är, de är alla om att leva upp innan Fastan, och de alla leder med Mardi Gras.

Naturligtvis, du behöver inte vara Kristen eller delta i Fastan för att njuta av den historiska, kulturella Mardi Gras festligheterna. Men att veta att denna historia hjälper till att ge lite bakgrund till firandet. Mardi Gras handlar inte om att festa på en random tisdag—det handlar om att ta sista chansen att leva stort innan Fastan är att fasta och be.

Mardi Gras kan innebära att dricka och utsvävningar, men det är lika mycket en familj semester som något annat. Om du gör bilderna med dina vänner eller dela kung cake med din familj, det finns massor av sätt att fira Mardi Gras som kommer att lysa upp så här sent på säsongen.