Vad Är Wiki och Hur Använder Man Det?

0
319

Wiki är en enkel syntax som formaterar text som rubriker, listor, fetstil, och så vidare. Detta markup language är populära, och du har definitivt appar som har stöd för det. Här är en snabb introduktion om vad Wiki är och hur och var du kan använda den.

Vad är Wiki?

När du lägger till fetstil, kursiv stil, numrerade listor, punktlistor, rubriker och så vidare för att sms: a, du är “formatering” det. Wiki är en syntax—eller uppsättning regler—som formaterar text på webbsidor.

Traditionellt, om du vill formatera text på webbsidor, människor som används för Hypertext Markup Language, bättre känd som HTML. HTML är en medlem av familjen av markup-språk, tillsammans med eXtensible Markup Language (XML) och Standard Generalized Markup Language (SGML).

För att formatera text med HTML, du sätter taggar runt texten. Till exempel, om du vill ha fet text, du skriver “<b> detta är fet text </b>”.

När din webbläsare “läser” en webbsida, det tolkar HTML-taggar och tillämpar relevanta formatering. När det ser “<b> detta är fet text </b>”, man förstår att något mellan <b> och </b> – taggarna ska visas i bold. Webbläsaren också döljer taggar (<b> och </b>).

HTML kan vara ganska komplex, med dussintals av taggar, till exempel <span>, <div>, <kbd>, <ol>, och massor av andra. Datorer har inga problem med att läsa dessa, eftersom de bara följer syntax (regler för HTML) och tillämpa formatering som matchar taggar.

Taggar, men gör det ganska svårt för människor att läsa HTML och förstå hur texten kommer att se ut när datorn gör det. Det är inte mycket till “user-friendly” för människor som inte har mycket erfarenhet av att läsa den.

RELATERAT: Hur för att Visa HTML-Källkod i Google Chrome

Wiki, å andra sidan, är tänkt “att vara så lätt att läsa och lätt att skriva som det är möjligt.” John Gruber och Aaron Schwartz förklara varför de skapade Wiki 2004 och ger en vägledning om syntaxen på Gruber s webbplats.

Kort sagt, Wiki gör det enklare att formatera text för webb-sidor, eftersom dess taggar är enklare än HTML, och de konvertera till HTML automatiskt. Detta innebär att du inte behöver känna till HTML för att skriva något för en webbsida eftersom Wiki översätter dina taggar i HTML för dig.

Det omfattar inte alla möjliga HTML-taggar, utan snarare de mest vanliga formateringsalternativ.

Hur Gör Du För Att Använda Wiki?

Att använda Wiki, du bara tillämpa enkla tags till din text. Till exempel, om du vill formatera text i kursiv stil, du sätter understryker runt det som så: _this är lite text i italics_.

Här är några andra exempel på av Wiki-formatering från syntax guide:

Rubriker

# Detta är en H1

## Det här är en H2

###### Detta är ett H6

Punktlistor

* Röd
* Grön
* Blå

Numrerade Listor

1. Fågel
2. McHale
3. Socken

Vikt

*fet*
_italics_

Wiki omvandlar *fet* och _italics_ till HTML <vikt> – taggen, som, i teorin, kan tolkas på många sätt. Du kan till exempel bygga en app som tolkar <vikt> – taggen som blinkande röd text. I praktiken är det dock nästan varje ansökan (inklusive alla webbläsare) tolkar det som *fet* och _italics _.

Det finns också varianter av Wiki—såsom CommonMark och GitHub Smaksatt Wiki (GFM)—men alla dessa är baserade på den ursprungliga Wiki specifikation. Varianter oftast bara förlänga standard genom att lägga till formatering taggar den ursprungliga Wiki inte täcker.

När du formaterar din text, en ansökan för att få den konverterad till HTML, som oftast sker automatiskt. Till exempel, README-filer i GitHub använda Wiki, och så länge de har en .MD file extension, GitHub automatiskt omvandlar dem till rätt HTML-taggar när de är publicerade.

Så, i de flesta fall, kommer du inte göra detta själv, men om du gör, det är en Wiki verktyg som finns att tillgå.

RELATERAT: Vad Är GitHub, och Vad Används Det För?

Där Kan Du Använda Wiki?

Som vi nämnde ovan, kan du använda Wiki på GitHub, men också på Reddit, StackOverflow och andra webbplatser. Om du någonsin formaterad text i WhatsApp meddelanden eller Slack samtal, du har redan använt den eftersom dessa program använder en (mycket liten) delmängd av Wiki-taggar för att formatera text.

Om du vill lära dig Wiki, kolla in de ursprungliga Wiki-syntax guide eller en tredje part handledning webbplats. Det är lätt att lära, och det kommer att göra ditt README-filer och Reddit eller StackOverflow kommentarer enklare för andra att läsa.

LÄS NÄSTA

  • “Vad Gör jag minns Menar, och Hur Använder Man Det?
  • “Hur kan man Använda Kommandot dmesg på Linux
  • “Kan Min iPhone eller iPad för att Få ett Virus?
  • “Hur du Använder Din iPad som en Sekundär Mac-Skärmen Utan Sidvagn
  • “Vad Är en Wangiri eller “En Ring” Telefonen Bluff?