Kan Min iPhone eller iPad för att Få ett Virus?

0
2914
Vladwel/Shutterstock

Din iPhone är inte så mottagliga för virus som en PC eller Mac, men iOS malware existerar. Här är vad som skyddar din iPhone från virus, och hur du kan undvika att andra typer av skadlig kod och hot på din iPhone eller iPad.

Vad Skyddar iPhones och iPads Från Virus?

IPhone och iPad är skyddad från virus genom design. Detta beror på att du helt enkelt inte kan installera program från var som helst på din iPhone (om du inte jailbreaka den). Det finns några sätt du kan installera programvara på din iPhone, men de flesta människor bara någonsin stöta på en av dem: App Store.

App Store är Apples curerad skyltfönster. Utvecklare måste lämna in sina program för att testas, kontrolleras för potentiella skadliga program, och i praktiken fått ett friskintyg från Apple innan de görs tillgängliga. Därför bör du kunna lita på någon app som är tillgänglig i App Store på din enhet.

Utvecklare och företag har olika sätt du kan använda för att kringgå App Store och installera sina egna program, men de flesta människor med iphone och ipad får sin mjukvara från App Store.

På iOS, alla appar är “sandbox” by design”. Denna term betyder att appar är endast ges tillgång till de resurser de behöver för normal drift. Detta förhindrar program från att ändra inställningar, åtkomst till delar av filsystemet som innehåller känsliga uppgifter och andra oärliga beteende.

En robust behörigheter systemet ger också bättre kontroll över exakt vilka tjänster och information om dina appar kan komma åt. Appar måste fråga innan de kan få åtkomst till din plats, kontakter, filer, foton, kamera, eller andra resurser.

Begränsad multitasking är ett annat sätt iOS hindrar potentiellt skadliga program från förödelse. De flesta appar som inte körs i bakgrunden på iOS, men när man, som du ser i en bar (vanligtvis röd eller blå) överst på skärmen. Detta innebär att alla som kör apps kan inte flyga under radarn på iOS. Om de inte är det aktiva programmet kan de göra mycket lite i bakgrunden.

Nyfiken på de andra sätt som du kan installera ett program på en iPhone? Människor som behöver egna program (som point-of-sale-programvara som används vid varje Apple Store) kan installera pre-tecknade versioner. Dessa kräver ett giltigt developer license, förutsatt att den korrekta konfigurationen profilen är installerad på din iPhone.

Om du vet hur man gör det, du kan även bygga din egna appar och driva dem till din enhet med Xcode för att testa. Program som du installerar på detta sätt upphör att gälla eftersom den här funktionen är avsedd för utvecklare som testar appar.

Vad Om Skadlig kod på App Store?

I oktober 2019, Apple bort 18 appar från App Store, eftersom de körde upp reklamintäkter genom att klicka på annonser i bakgrunden. Detta var dock inte första gången apps-togs bort från App Store på grund av skadlig kod.

Medan Trojaner och maskar relatera till specifika typer av skadlig kod, termen “skadlig kod” är också en catch-all sikt för oseriösa program. I de fall av falska annons klickern, app i fråga skulle sannolikt ha minskat din batteritid och eventuellt konsumeras mer mobil data än vad du skulle tyckt.

Bortsett från detta program var ganska ofarlig. Detta är ett bra exempel på varför iOS betraktas som den säkraste smartphone-plattformen. Apple kan även ta bort alla program från din enhet på distans som det identifieras som skadlig. Detta kan tyckas övermäktigt, men avsikten är god.

Behöver Du en iPhone Antivirus?

Du behöver inte ett antivirus-app för din iPhone, iPad eller iPod Touch. Trots många försök att marknaden sviter säkerhet för iPhone, det skulle vara i stort sett meningslöst. Detta beror på att Apple helt enkelt inte tillåter Windows-liknande virus att köra frodas på sin plattform.

Antivirusprogram för att genomsöka din enhet till funktion och app sandbox förhindrar detta. Ett antivirusprogram inte kan kontrollera processer som körs, scan system filer, eller titta på andra app-data. Apps ges endast tillgång till sina egna filer och tjänster eller data som du har beviljats tillstånd, till exempel GPS-data eller kameran tillgång.

Kort sagt, de behörigheter som krävs för ett antivirus att funktionen skulle göra iOS mer sårbara för angrepp. Android-telefoner och enheter använder också appen sandbox, men som plattformen ger apps mycket mer frihet att interagera med varandra och olika delar av operativsystemet.

Om du äger en Android-telefon, bör du definitivt överväga att installera ett bra antivirusprogram.

Safari Kan Vara iPhone Svagaste Punkt

I augusti 2019, forskare från Googles Project Zero avslöjade iPhone skadlig programvara som sprider sig via en handfull äventyras webbplatser. Totalt 14 sårbarheter har upptäckts, med sju av dem påverkar Safari. Två av dem får skadlig kod för att fly app sandlådan och få obegränsad tillgång till iOS.

Dessa webbplatser kan installera spionprogram på berörda enheter och leta efter lösenord och authentication tokens som lagras i iCloud Nyckelring. Meddelanden från tjänster som iMessage, Skype och WhatsApp, samt e-post i Gmail, Outlook, Yahoo, var också riktad. Andra användare information som samtal historia, nuvarande GPS-position, foton, anteckningar, och röstanteckningar var också av intresse för skadlig kod.

Detta spionprogram rapporterade informationen tillbaka till servern en gång per minut. Informationen okrypterad, i vanligt text-format. Utnyttja berörda användare från iOS 10 till 12. Apple löst dessa bedrifter med iOS 12.1.4 plåstret i början av februari 2018. Det är okänt hur många enheter som drabbats.

Detta var en bra gamla gammaldags zero-day exploit. Cyberbrottslingar har förlitat sig på oskyddad säkerhetshål i iOS för att jagar sina offer. Apple släppte en patch och sårbarheter som har varit stängt, men inte innan potentiellt tusentals enheter påverkades. För att ta bort spyware, du var bara tvungen att uppdatera din enhet.

Även om detta var den första utnyttja i sitt slag i det vilda, denna upptäckt har ändrat vad många trodde att de visste om iPhone säkerhet. Det är ytterligare ett bevis på att ingen enhet är helt immun från potentiellt skadliga zero-day exploits—även iPhone.

Se upp för Oseriösa Konfiguration Profiler

Konfiguration profiler installera en “.mobileconfig” – fil som gör det möjligt för dig att konfigurera en enhet snabbt. Normalt innehåller dessa nätverk inställningar, som den trådlösa åtkomstpunkten referenser, proxy-inställningar, och e-post server logga in information. IT-avdelningar kan använda dem för att snabbt sätta upp-to-date inställningar till nya medarbetare eller hela personalen.

Dessa filer kan distribueras både via e-post och webben, vilket innebär att de utgör en stor möjlighet för missbruk. Om du installerar en profil från någon du inte litar på, en angripare kan skicka din webbtrafik till en skurk VPN eller proxy. Han skulle då kunna utföra en mannen-i-mitten-attack och försök att snoka igenom din webbinformation, inklusive lösenord och användarnamn.

Konfiguration profiler kan också installera de certifikat som de företag som användarna behöver för att möjliggöra en skräddarsydd app installationer, till exempel programvara som inte visas på App Store. En mer olycksbådande använda för ett certifikat kan vara att lura ett mål och tro att han är med hjälp av en pålitlig webbplats (som en finansiell institution) när han inte är.

Om du surfar på webben eller läsa e-post och en popup informerar dig en profil är att installeras, avvisa det, såvida du inte uttryckligen begärt det.

Hantera dina installerade profiler, bege dig till Inställningar > Allmänt > Profil. Om du inte ser den “Profil” alternativet, att du inte har någon installerad.

iPhone Malware Existerar, Men Du Kan Undvika Det

Det finns några saker du kan göra för att skydda dig medan du använder din iPhone. Den första är att alltid installera uppdateringar så snart de är tillgängliga. Det enda undantaget här är för stora iOS uppgraderingar (till exempel, att gå från iOS till 12 iOS 13). Det är förståeligt att du kanske vill hålla borta en vecka eller så på dem för att se om någon stabilitets-och prestandaproblem redovisas. Du kan också slå på automatiska uppdateringar.

Den andra saken du kan göra är att undvika att klicka på länkar från främlingar, särskilt de på några webbplatser eller dolda bakom förkortade Url: er. I allmänhet bör du inte vara rädd för att öppna länkar på iOS, men oseriösa aktörer kan rikta din enhet om en okorrigerad utnyttja visas. Här är bra råd oavsett vilken enhet du använder.

“Jailbreaking” är det praxis att ta bort kopieringsskydd på Apple-enheter, så att du kan installera program från var som helst. Root-åtkomst kan du (eller tredje parts programvara) för att ändra hur operativsystemet fungerar. Du bör undvika att jailbreaking din enhet om du vill hålla en hög nivå av säkerhet.

Sunt förnuft också håller dig säker. Om en app inte ser trovärdig, inte lita på det. Många bluff apps försök att lura människor till att göra en i-app-köp. Andra har fångats som uppmanar människor till sitt Apple-ID och inloggningsuppgifter. Aldrig tillåta några inköp från skissartade apps och bara skriva in dina inloggningsuppgifter i appen Inställningar.

Oavsett enhet du använder, du ska alltid vara försiktig med phishing-attacker på webben och i e-post. För dessa bedrägerier, aktörer innebär som en legitim service för att stjäla din inloggningsinformation och andra personliga referenser.

Också se upp för social engineering för bedragare använder för över telefon. Det är osannolikt att din bank kommer någonsin att ringa och fråga dig att bekräfta information som ditt personnummer eller kontonummer. Om de gör det, be dem om ett nummer som du kan använda för att ringa tillbaka dem. Du kan sedan söka på det numret och se till att det är legit.

iOS Är Fortfarande Säker

Trots Safari sårbarheter, oseriösa annons klickern apps, och avsaknaden av ett fungerande antivirus för iOS-plattformen är fortfarande väl betraktas ur säkerhetssynpunkt. Apple bakat säkerheten i iOS vid starten och har successivt förbättrat sina behörigheter systemet under åren, vilket ytterligare visar företagets uppdrag är att skapa en säker, privat plattform.

Ingen plattform som är immun mot sårbarheter, men det betyder inte att du bör undvika att använda som plattform helt och hållet. Windows och Android är de två mest populära operativsystem i världen, och som ett resultat, de upplever mer säkerhetsfrågor än någon annan. Vi rekommenderar inte dig att undvika dessa plattformar, bara träna en vettig nivå av försiktighet när så är lämpligt.

Under tiden, spara dina pengar—du behöver inte punga ut för en iOS-antivirus. Du har redan allt du behöver för att vara säker.

LÄS NÄSTA

  • “Vad Gör jag minns Menar, och Hur Använder Man Det?
  • “Vad Är Wiki och Hur Använder Man Det?
  • “Hur kan man Använda Kommandot dmesg på Linux
  • “Hur du Använder Din iPad som en Sekundär Mac-Skärmen Utan Sidvagn
  • “Vad Är en Wangiri eller “En Ring” Telefonen Bluff?