Hur man Sluta Ditt Jobb (och Samtidigt Bränna Minst antal Broar)

0
145
best_nj/Shutterstock

Dramatiska utgångar gör bra tv. Men när det gäller att sluta ditt jobb i verkliga livet, några situationer är illa nog att förtjäna flouncing ut och för alltid förstöra ditt rykte med en tidigare arbetsgivare.

Efter alla, ordet sprider sig snabbt i sociala medier ålder. Upprörde en arbetsgivare (även om det är motiverat) kan skada dina chanser att få andra jobb inom samma bransch—eller i samma stad. Under tiden, lämnar på bra termer kan öppna upp för framtida dörrar för din karriär.

Som tur är, sluta ditt jobb vackert och professionellt är inte så svårt som du kanske tror. Här är hur man gör en exit som du inte kommer att ångra senare.

Tid Det Rätt

Ibland, du kan inte hjälpa att tidpunkten för när du måste sluta: du Kanske ska flytta eller om du fått ett erbjudande brev för din dröm jobb på ett annat företag. Men om du kan, försök att planera och tid att avsluta rätt.

Till exempel, om din bransch har en hektisk säsong, undvika att sluta i mitten av det. Försök att avsluta alla stora projekt som du är en del av innan du går. Och glöm inte att säga till i god tid innan din sista dag. Två veckors uppsägningstid är standard, men många arbetsgivare uppskattar att ha mer tid för att hitta din ersättning.

Berätta För Din Chef Först

Det är frestande att tala om för din favorit medarbetare som du planerar att sluta innan du låter din chef vet. Men denna metod risker för din chef att ta reda på du sluta från någon som inte är du. Det är noga med att se oprofessionellt och skadar dina chanser att få ett framtida referens.

Istället, schemalägga ett samtal med din chef och ge dem de nyheter som snart som du har gjort upp ditt sinne. Känn dig inte pressad att ge information om dina skäl för att lämna, och inte klaga på jobbet eller företaget under mötet. Hålla konversationen enkelt och positivt. Fråga hur du kan hjälpa till i övergången period, till exempel genom att träna din ersättning innan din sista dag.

Om du är en avlägsen arbetstagare, kan du ge detta meddelande på ett artigt mail till din chef istället. Och beroende på hur formella din bransch är, kan du överväga att skriva en avgång brev för HR samt tala med din chef.

Anser att en Förhandling

Om du inte har ditt nästa jobb radat upp säkert, du kan också försöka förhandla fram en bit innan du går. Är det något som skulle övertyga dig att stanna, som en höjning eller en ny titel? Om så, nu är det dags att be om det.

Så länge du är en bra medarbetare, din chef skulle sannolikt ganska få er att stanna kvar än att sluta. Innan du ger ditt meddelande, bestämma vad (om något) skulle du villig att stanna. Ställ sedan in ett möte och göra denna begäran. Om det förvägras, kan du ställa in ett annat möte för att ge din anmälan—din chef bara kan ta det sista chansen att arbeta ut saker så att du ska bo.

Förbereda sig för att Lämna Omedelbart

Även om du ger meddelandet, din chef kan bestämma att klippa sladden tidigt och låta dig gå före föreslagna sista dagen. Se till att du är beredd att möta denna möjlighet, med tillräckligt med besparingar för att få igenom en brytning mellan jobb. Annars, kan du hitta dig själv kämpar för att göra ändar uppfyller.

Inte Hålla Hemligheter

Även om du inte berätta för din chef med alla negativa saker som drev dig att sluta, det är inte heller klokt att vara hemlighetsfull om vad du planerar att göra härnäst.

Människor kommer att kunna ta reda på var ditt nästa jobb, så öppet om det—även om det är på ett konkurrerande företag. Det är bättre att vara ärlig än att låta din chef och före detta medarbetare spekulera om ditt nästa drag.

Säg Tack

Även om din tid på detta jobb mesta suger, din utgång kommer att se bättre ut om du kan hitta ett sätt att visa tacksamhet. Du kanske lärt sig en ny och värdefull färdighet, eller träffat en bra mentor i trots av ett giftigt arbete kultur.

Räkna ut vad du kan vara tacksam för, och sedan tala om dessa positiva detaljer till din chef och i din avskedsansökan. Även om du inte riktigt känner dig tacksam, detta positivitet kommer att hjälpa ditt rykte långt efter att du är borta.

Du kanske också vill schemalägga en separat get-together med ditt arbete, vänner och mentorer för att tacka dem för. Visa extra tacksamhet till de personer som du hoppas på att hålla kontakten med när du lämnar det här företaget.

Fortsätt Att Göra Ditt Jobb

fiskes/Shutterstock

I tiden mellan att ge din avgång och din sista dag, du kanske känner dig frestad att slå tillbaka din insats till ett minimum. Detta återspeglar inte bra om du som arbetstagare, dock, och kommer att göra det svårt att få framtida referens som du kan behöva. (Tänk på att nya arbetsgivare kan kontakta vem som helst att du har arbetat tidigare, även personer som du inte listan som referens.)

Se till att hålla sätter i ditt bästa ända fram till sista minuten av din sista dag. Ombud som är lämpligt, men försök att inte lämna ut alltför många av dina uppgifter till andra människor. Om du har några tips eller strategier som kan hjälpa din ersättning att göra ditt jobb, se till att vidarebefordra dem innan du går.

Inte Utlopp på Nätet

Som tidigare nämnts, ord färdas snabbt på sociala medier. Om du inte vill ha en skärmdump av en post som skickas till din chef, lägg inte upp det. Ventilera till din (icke-arbete) vänner i person eller via telefon, om du måste, men undvik att lägga de negativa konversationer i skrift.

Ta Hand med Exit-Intervju

Du kanske frestas att dela allt du tycker är fel med företag i din exit-intervju. Detta är dock inte sannolikt att gnista ändra på företaget—och det är sannolikt att måla dig i dålig dager om ordet får reda på vad du sa. Håll samtalet enkel och positiv, precis som när du gav meddelande till din chef.

Sluta ditt jobb och flytta till något nytt kan vara skrämmande och stressande. Men som med alla saker, det blir bättre med övning, så tveka inte att sluta när man vet att tiden är rätt.

Dessa steg kommer att hålla din tidigare arbetsgivare glad, samtidigt som de får du ut genom dörren så smidigt som möjligt. Ett par veckor av försiktiga professionalism nu kan betala av i goda rekommendationer för många år framöver, så att följa dessa tips är väl värt ansträngningen.

Inte har nästa spelning radat upp ännu? Kolla in dessa intervju tips för att bli förberedd!