Hur man Överklocka Din dators RAM-minne

0
1351
Georgii Video/Shutterstock.kom

RAM ofta levereras från fabriken med en lägre hastighet än kisel är kapabel till. Med ett par minuter i BIOS och lite för att testa, kan du få dina minne för att köra snabbare än tillverkarens specifikationer.

Vad Du Behöver Veta Innan Du Börjar

RAM-minne är lite mer komplex än CPU eller GPU överklockning, där du bara slänga en ring och be din snygga allt-i-ett watercooler inte vända ditt system till ett värmeelement. Med RAM-minne, det finns många knoppar att slå, men det är också mycket säkrare eftersom de inte producerar mycket värme.

Detta har verkliga fördelar. Varje program som du använder för butiker dess arbetar data i RAM-minnet innan du laddar det i processorns interna cacheminnet, och program som använder en hel del av det som kan pressa igenom RAM som smör. I spel, förbättringar i din RAM är total fördröjning kan skära ner på ram gånger avsevärt. Detta kan förbättra den övergripande ram priser och (viktigast av allt) minska stamning under CPU-intensiva områden, där nya data som måste laddas från RAM till cache eller VRAM.

RAM-hastighet är oftast mäts i megahertz (Mhz). DDR4 lager hastighet är oftast 2133 Mhz eller 2400 Mhz, men den verkliga hastigheten är faktiskt hälften av det eftersom det är Double Data Rate (DDR). På toppen av detta, ditt minne har över tjugo olika tidpunkter som styr fördröjningen, samt hur snabbt du kan läsa och skriva. Dessa mäts i termer av klockcykler och ofta grupperade under “CAS-Latens (CL)” förkortning. Till exempel, en midrange-kit för DDR4 kan bli betygsatt på 3200 Mhz CL16. Förbättra antingen hastigheten eller tider förbättrar latens och genomströmning.

Minnet talar till resten av datorn med hjälp av ett system som kallas Serial Presence Detect. Genom detta, det ger BIOS-en uppsättning av frekvenser och primära tider som det kan verka på, som kallas JEDEC specifikation. Detta är lager hastighet, och det är bakad i varje DDR4 stick som någonsin gjorts.

Men, Intel hittat ett sätt att lura systemet. Genom att erbjuda en annan profil på toppen av JEDEC, som kallas XMP (Extreme Memory Profile), de kunde köra RAM högre än det normala hastigheter. Om du köper RAM-minne som är specificerade för över 2400 Mhz, är du sannolikt att få ett kit med en XMP-profil du kan aktivera. Detta är sanktionerat, fabriken överklockning.

Här är det dock—på grund av flera faktorer, att överklocka är oftast inte den bästa, och du kan driva det längre än vad tillverkaren avsett.

För en tillverkare inte bin allt till 100%. De har fått pris dyra kit högre, så det är ofta så att ditt minne kom med XMP profilen gjorde det på grund av produktens segmentering. Ditt kit är även verksamt inom en viss spänningsnivå, vanligtvis 1.350 volt för mellanregister DDR4, men du kan slå upp detta lite själv, något som tillverkarna göra för högre hastighet kit.

Men det största problemet är att SPD inte exponera varje tidpunkt. Enligt en representant på Kingston, de “finjustera” Primär ” tider (CL, JORDFELSBRYTARE, RP, RAS) och bara,” och sedan SPD-systemet används för att lagra XMP-profiler har en begränsad uppsättning poster, resten är upp till moderkortet för att bestämma, vilket inte alltid göra rätt val. I mitt fall, min ASUS moderkort är “auto” inställningar ställa några konstiga värden för vissa tider. Mitt kit RAM vägrade att köra med XMP profilen ur lådan tills jag fast tiderna själv.

Hur man Bestämma den Perfekta RAM Tider

Även om överklockning RAM är ganska säker, det är också lite mer komplicerat än att bara slänga upp urtavlan. Om du kör en AMD Ryzen system, har du tur, eftersom det finns ett verktyg som heter “Ryzen DRAM Calculator” som gör hela processen enklare. Räknaren kommer att ta bort några av huvudvärk av försök och misstag, och du kommer inte att lämna RAM-minnet på moderkortet är “AUTO” – inställningarna.

För Intel-system, detta verktyg är fortfarande praktiskt som en riktlinje för den primära tider, och det inbyggda minnet tester kommer att fungera på samma sätt. Du kommer att vilja ladda ner denna för även om du inte är på en AMD-system.

Öppna verktyget och ange i vilken version av Ryzen du är på (bara sätta i Ryzen 2 Gen om du är på Intel) och vilken typ av minne du har. Om du inte vet, kan du hitta det på nätet med en Google-sökning på ditt RAM-minne kit artikelnummer.

Tryck på den lila “R – XMP -” – knappen i botten för att ladda din kit XMP profilen. Ange i din Ryzen version och minne typ, och tryck på “Beräkna SÄKER” för att beräkna din tider. Du kan använda funktionen “Jämför Tider” för att se en jämförelse till din XMP-inställningar. Du kommer att finna att många av tiderna är skärpas.

SÄKER inställningar kommer nästan alltid att arbeta, jag har haft några problem med dem på flera frekvenser i lager spänning. Den SNABBA tider kommer sannolikt att arbeta, men kan inte vara stabil på lager spänning.

Att använda sig av detta, men du vill spara en skärmdump (det finns en knapp längst ner till vänster) och skicka den till en separat enhet så att du kan visa den medan den i BIOS.

Hur man Överklocka Ditt RAM-minne i BIOS

Se till att du har en skärmdump av kalkylatorn sparas på en separat enhet (eller nedskrivna någonstans), eftersom resten av stegen kommer att vara i BIOS, utan tillgång till ditt skrivbord.

Stäng av DATORN och starta den tillbaka upp i BIOS eller UEFI firmware setup skärmen. Ofta måste du trycka på en knapp som “Del” upprepade gånger som PC-stövlar för att få tillgång till denna skärm. Du kommer att presenteras med en skärm som liknar den här:

Hitta avsnittet för minnet, och ladda din XMP profilen till att börja med. Se till att den frekvens är vad du vill. Om du inte ens vill röra tiderna, kan du sannolikt kommer att öka i frekvens och samtidigt hålla samma tider (speciellt på Intel-plattformar).

Det bör vara en annan sektion för tidsstyrning. Öppna upp detta:

Nu öppnar skärmen på din telefon, och börja skriva i nummer. I mitt fall, för matchas upp med räknaren, men du vill kontrollera och kontrollera allt.

I mitt fall, ASUS BIOS visas den fullständiga namn för många av de primära tider, så här är en lista av de primära tider och tillhörande jargong:

  • tCL – Primära CAS-Latens
  • tRCDRD – RAS till CAS Läsa Dröjsmål
  • tRCDWR – RAS till CAS Skriva Dröjsmål. Detta är ibland grupperade med läsa, men inte alltid.
  • tRP – RAS Förbelastningstryck (PRE) Tid
  • tRAS – RAS Aktiv (ACT) Tid

Resten ska passa exakt.

För Intel, du vill ange den primära tider åtminstone, och resten kan du lämna på auto. Om du vill, kan du prova med att skriva den subtimings räknaren ger. Jag ser ingen anledning till varför detta inte skulle fungera, men kan inte verifiera på min Ryzen system. Om du har problem med automatiska inställningar, prova att skriva in dem manuellt.

När du är klar med tiderna, hitta avsnittet för spänningsreglering. Du vill mata in i de rekommenderade DRAM spänning (räknaren visar potentiellt farliga spänningar i rött. Allt nedan 1.450 v är sannolikt bra). Om du är på Ryzen, du vill komma in i den rekommenderade SOC spänning, som driver memory controller på CPU.

Spara inställningarna och gå ur BIOS (på min DATOR, jag måste trycka på F10 för att). Datorn ska starta om, och om det stövlar in i Windows, kan du gå vidare till nästa steg.

Vad Gör du Om Det inte INLÄGG

Om det inte startar, ditt moderkort sannolikt misslyckades med sitt power-on self-test (POST) kommer du förmodligen har att vänta i ungefär trettio sekunder för BIOS att starta upp i felsäkert läge och återställa den senaste fungerande inställningarna. Du kan försöka stöta upp minnet spänning i 25 millivolt (0.025 v) steg innan den når max rekommenderad spänning. Du kan också prova att höja SOC spänning lite på Ryzen system, som 1: a och 2: a gen Ryzen är särskilt petiga med minne överklockning. Intel har inte samma SOC som Ryzen gör, och kommer sannolikt inte att ha den här frågan i alla fall.

Om datorn inte att starta i felsäkert läge, oroa dig inte, du gjorde inte förvandla det till en papperspress. Ditt BIOS troligen inte har den funktionen, och du behöver för att rensa CMOS manuellt. Detta är vanligtvis antingen ett batteri på moderkortet du kan ta bort och sätt tillbaka eller en pin-kod via frontpanelen rubriker. Rådgör med din moderkortets manual. Du måste ta en skruvmejsel eller en sax (helst de gör byglar och omkopplare för detta, men du kan inte ha dem liggande) och tryck de två stiften tillsammans, vilket skapar en elektrisk anslutning. Oroa dig inte, det kommer inte att chockera dig. DATORN kommer att återställa tillbaka till det normala.

Se till att Överklocka är Stabil

När du är tillbaka i Windows, det roliga tar inte slut ännu. Du kommer att vilja kontrollera att överklocka är stabil. Räknaren har en flik som heter “MEMbench” som kan användas för detta. Ställ in läget på “custom” och uppgiften räckvidd upp till 400%. Klicka på “Max RAM” i botten för att fördela alla dina återstående RAM. Detta kommer att testa din RAM för fel fyra gånger om.

Klicka på “Kör …” när du är redo att börja och ge det ett par minuter. I mitt fall, testning 32 GB RAM-minne på 400% uppgift omfattning tog mindre än tio minuter.

Om det inte finns några fel, kan du försöka att pressa ur ytterligare, eller testa den “SNABBA” – inställningarna. Detta är allt minne överklockning är; bara trial and error, ta bort spam, och väntar på MEMbench till slut. Vissa människor tycker att denna typ av lugnande rutin.

När du har slitna på din numeriska tangentbordet och är nöjd med ditt resultat, du vill göra en övernattning test för att kontrollera att din överklocka är helt 100% stabil. Ställ uppgift omfattning att något galet hög (100,000% bör göra) och komma tillbaka till det när du vaknar upp. Om det inte finns några fel, kan du njuta av din överklocka. Det värsta som händer om du hoppar över det här över natten steg är att du kan få en bluescreen eller slumpmässiga kraschar ibland ner linjen (vilket inte händer med en hastighet av RAM-minne från tid till tid, om du inte har ECC-minne).

Jämföra Ditt RAM-minne för att Kontrollera Din Prestation

Om du är särskilt konkurrenskraftiga och vill se hur din RAM stackar upp mot konkurrensen, kan du ladda ner UserBenchmark att jämföra hela din DATOR, inklusive din RAM. Detta kommer att ge dig en översikt som talar om hur väl systemet fungerar. Du kan också använda en spel-specifika riktmärke som Unigine Superposition, men du kommer sannolikt att behöva köra flera tester som felmarginalen är ganska hög med riktmärken som dessa.

Mina resultat var särskilt imponerande, jag köpte en 32 GB kit i Micron E-dö (kända för att vara billiga och bra på överklockning) rankade på 3200@CL16, för $130. UserBenchmark gav det ett lager värdering av 90% hastighet i förhållande till genomsnittligt RAM-minne, men även en skärpning av tider till 3200@CL14 ger det en 113% betyg, 23% prestanda ökning.

Detta sätter $130 Micron E-die-kit i paritet med 3200@CL14 kit som säljer för över $250, vilket är ganska kostnadsbesparingar. Dessa var helt enkelt mina resultat, och ditt resultat kommer att variera beroende på hur bra ditt minne overclocks och hur din CPU hanterar det.

LÄS NÄSTA

  • “Vad är Nytt i Chrome 77, Anländer 10 September
  • “Hur man Använder Rör på Linux
  • “Varför Har USB Behöva Vara Så Komplicerat?
  • “Vad Ska Du Göra Om Du Får en Phishing E-post?
  • “Varför Måste Du Logga In för att Din Hem-PC, Ändå?