Klokkenluiders handelen noodzakelijk voor de bescherming van de RTI-gebruikers: Aruna Roy

0
177

Volgens Aruna Roy, de RTI heeft gebracht in een architectuur waar “we zijn ingeschakeld om te veranderen van een cultuur van geheimhouding aan een van de transparantie”.

Gerelateerd Nieuws

  • Het congres breidt de ondersteuning naar sociale activisten op zoek naar verantwoording wet in Rajasthan

  • Vijfde Kolom: De doomsday club

  • Onder de nieuwe regering, een van de twee Indias gelukkig: Aruna Roy

Er is een noodzaak voor een klokkenluiders wet tot bescherming van de RTI-gebruikers zijn als het systeem is “strategisch om de kraam van” free flow van informatie te ontkrachten en stop deze activisten, zegt Aruna Roy, die als de Right to Information Act-beweging.

Ze voelt ook dat er nog een behoefte om de RTI als een grotere democratische en mensen van het constitutionele tool om de macht eerlijk en verantwoordelijk te zijn en de druk op het politieke establishment, waarvan het niet kan negeren of vertekenen.

Volgens de Roy, de RTI heeft gebracht in een architectuur waar “we zijn ingeschakeld om te veranderen van een cultuur van geheimhouding aan een van de transparantie”.

“Echter, het systeem ooit bewust en jaloers van zijn kracht, heeft strategisch om de kraam van de vrije stroom van informatie, te ontkrachten en kraam RTI gebruikers. Meer dan 70 van hen zijn overleden, voor het blootleggen van corruptie en het behoud van de democratische rechten’, de voormalige IAS ambtenaar die ontslag uit de dienst te werken met boeren en arbeiders in het platteland van Rajasthan vertelde PTI.

Roy, die in 1990 mede-oprichter van de Mazdoor Kisan Shakti Sangathan (MKSS), stelt dat de Staat heeft op grond van criminelen om weg te komen.

“Als was er geen RTI, veel van deze vasthoudend RTI-gebruikers zou zijn verklaard terroristen, anti-staat, of de Maoïsten. Maar sinds haar oprichting vele duizenden vragenstellers van corruptie en mis-governance zijn in staat om de RTI om niet alleen het vaststellen van de behoefte aan transparantie, maar ook voor justitie”, zegt ze.

Zij stelt dat een klokkenluiders wet is de noodzaak van het uur voor het beschermen van de RTI-gebruikers als verdedigers van de mensenrechten.

Op de enorme pendency van de RTI-toepassingen, Roy zegt dat de commissies zijn nu hoofdzakelijk bemand door voormalige ambtenaren “die zelden” het opleggen van straffen.

“De gebruikers moeten activeren van de campagne om te lobbyen bij de overheid om ervoor te zorgen personeel en tijd gebonden uitkomsten. Er zijn veel informatie commissies, waaronder de Centrale Commissie Informatie bij vacatures voor de commissaris berichten,” zegt ze.

“Sommige commissies hebben zich niet ontwikkeld een norm voor het aantal gevallen te worden afgevoerd door elk lid van de commissie. Als een resultaat, pendency heeft gemonteerd in sommige staten, zodat het zal jaren duren om een hoorzitting. Natuurlijk, na verloop van tijd de gehele wet zal worden ondermijnd”, voegt ze toe.

Roy is gekomen met een boek “De RTI Verhaal: Macht aan het Volk”, gepubliceerd door Roli ‘ en geschreven met de MKSS collectieve, die, zegt ze, is een poging om de geschiedenis van de RTI als het zich met mensen en in hun eigen woorden.

“Dit is een verhaal, en neemt hun stem. Ze zijn democratie de meest fervente voorstanders en een belangrijke bijdrage. Wanneer de geschiedenis records, is het vanuit het perspectief van de krachtige en de heersende elite”, zegt ze.

Roy stelt dat de RTI heeft verloochend alle verwachtingen door te zeggen dat het een afkorting bekend crores van de Indianen en 60-80 lakh Indianen gebruiken het elke jaar.

De grootste bijdrage van de RTI, volgens haar, is het begrip van de mechanica van het bestuur, en de bedriegelijke van zijn proces.

“De logische conclusie is dat de excuses van het systeem voor niet behaalde resultaten zijn niet langer houdbaar is en de informatie toegankelijk is, de meeste punten voor corruptie en misbruik van macht. Maar zodra de informatie bekend wordt gemaakt het grote knelpunt is het nemen van verantwoordelijkheid”, zegt ze.

Dat is de reden waarom, zegt ze: “we hebben een korf van maatregelen, waaronder een Lokpal Handelen, om ons te helpen vechten grote corruptie en een klacht verhaalsmogelijkheden van de wet af te dwingen verantwoording en ervoor te zorgen dat mensen de problemen en klachten worden aangepakt”.

Op de nadelen van de RTI-Act, Roy zegt dat er geen termijnen vast op de tweede appellate authority – de informatie van de commissies.

“De selectie commissie voor de commissarissen niet onafhankelijk van de overheid en dus de partij een dominante rol speelt. De eerste appellate authority heeft geen verantwoordelijkheid en heeft daarom vaak een verlengstuk van de public information officer”, zegt ze.

Ook pro-actieve openbaarmaking op grond van artikel 4 heeft geen straf, en de uitvoering is te laat, voegt ze eraan toe.

RTI kan alleen maar helpen om de transparantie en voor een meer effectieve democratie maatregelen van verantwoording en participatie zijn nodig, vindt ze.

Op de veranderingen die nodig zijn in de RTI Wet, Roy zegt wijzigingen zijn een tweesnijdend zwaard.

“Volkeren’ controle over het parlement en de politieke partijen is nu op zijn zwakst is. Progressieve wijziging kan alleen gebeuren wanneer alle of veel van de 60 tot 80 lakh gebruikers bij het proces betrokken worden,” zij zegt.

Voor al het laatste India Nieuws, download Indian Express App