Fyra-faldig ökning i Kendriya Vidyalaya studenter som väljer tyska trots nedgradering

0
609

Efter tre språkpolitik 1968, KVs erbjuda det officiella språket i den medlemsstat i vilken de är belägna i ett tredje språk, engelska och Hindi som första och andra språk. (Föreställande bild)

Ett ÅR efter att det sköts ut som tredje språk i Kendriya Vidyalaya (KV) skolor, tyska har sett en märklig väckelse som ett ytterligare alternativ, siffror som erhållits från Det Indiska Snabb visa.

Antalet studenter som valt att välja tyska som internationellt språk har sett ett fyra-faldig ökning i 2016-17 efter att ha registrerat en kraftig nedgång jämfört med föregående år i kölvattnet av HRD-och näringsministeriets beslut under 2014 för att ta bort det som ett “tredje språket” från läroplanen för KVs.

Efter Ministeriets beslut, Kendriya Vidyalaya Sangathan, som körs 500 centrala skolor över hela landet, har beslutat att erbjuda tyska som ett “främmande språk” i stället för det tredje språket från 2015-16 session.

Under det första året efter övergången, antal studenter som studerat tyska doppade med nästan en femtedel från 50,978 i 2014-15 att 11,225 i 2015-16, den lägsta nivån sedan språk introducerades i KVs för fem år sedan. Men sedan, det språk som gjorde en vass comeback förra verksamhetsåret röra 42,918 inskrivningar i 2016-17.

Efter tre språkpolitik 1968, KVs erbjuda det officiella språket i den medlemsstat i vilken de är belägna i ett tredje språk, engelska och Hindi som första och andra språk.

I Hindi-talande stater, Sanskrit erbjuds som ett tredje språk. Tyska för första gången introducerades i centrala skolor under verksamhetsåret 2012-13 efter ett samförståndsavtal mellan KVS och Goethe-Institutet den 23 September 2011. På den tiden, tyska erbjöds som ett tredje språk från klasserna VI-VIII.

Men MoU, som var giltigt för en period av tre år, har inte förnyats av HRD ministeriet inom dåvarande minister-Talet Irani på grund av att “vissa av bestämmelserna i MoU inte var förenliga med bestämmelserna i den Nationella Politiken för Utbildning (NPE), 1968, liksom bestämmelserna i den Nationella Läroplanen, 2005 gäller tre språk formel”.

Styrelsen i KVS, som leds av Irani, hade ett möte den 27 oktober 2014, beslutat sig för att sluta undervisning i tyska språket som ett alternativ till Sanskrit.

Även som Tyskland tagit upp frågan med Centrum på olika nivåer, föräldrar till drabbade studenter kontaktat domstol för lättnad. I December 2014, Högsta Domstolen godtagit förslaget diskuterats av Centrum som KV elever i klass VI-VIII kommer inte att behöva vidta undersökningar för Sanskrit i den akademiska session och tillåtas fortsätta med tyska som ett valfritt ämne.

Bänken frågade också KVS för att se till att elever, som ville fortsätta tyska eller något annat språk som valfria ämnen vara försedda med alla faciliteter.

I November 2015, Eu Skåp gav sitt klartecken till förslaget av bland annat tyska i KVs som ett extra ämne. Skåpet har beviljats för “ex-post godkännande” till ” den Gemensamma Avsiktsförklaring för främjande av den tyska som ytterligare ett främmande språk i KVs i överensstämmelse med NONYLFENOLETOXILAT och främjande av undervisning i moderna Indiska språk i Tyskland.

“För närvarande, tyska erbjuds som en extra främmande språk i Kendriya Vidyalayas, som inte är i strid med den Nationella Politiken på Utbildning. De befintliga bestämmelserna i policyn föreskriver att särskild vikt måste läggas på studier i engelska och andra internationella språk,” sade en regeringstjänsteman som deltar i övningen.