Vad Är UEFI, och Hur Skiljer Den sig från BIOS?

0
7541

Nya datorer använder UEFI firmware istället för den traditionella BIOS. Båda är låg programvara som startar när du startar upp din DATOR innan du kan starta ditt operativsystem, men UEFI är en mer modern lösning, stödja större hårddisk, snabbare uppstart gånger, mer säkerhet-funktioner och—bekvämt—grafik och musmarkörer.

Vi har sett nyare Datorer som levereras med UEFI fortfarande hänvisa till det som “BIOS” för att undvika att förvirra folk som är vana vid en traditionell PC BIOS. Även om din DATOR använder termen “BIOS”, moderna Datorer man köper idag nästan säkert fartyg med UEFI firmware istället för en BIOS.

Vad Är en BIOS?

RELATERAD ARTIKELVad Gör en PC BIOS Göra, och När Ska jag Använda Den?

BIOS är en förkortning för Basic Input Output system. Det är låg nivå av programvara som är bosatt i ett chip på datorns moderkort. BIOS laddas när datorn startar upp, och BIOS är ansvarig för att vakna upp datorns maskinvarukomponenter, ser till att de är väl fungerande, och sedan körs den starthanterare som stövlar Windows eller något annat operativsystem du har installerat.

Du kan konfigurera olika inställningar i BIOS setup skärmen. Inställningar som din dators hårdvara, system tid, och boot order är den här. Du kan få tillgång till denna skärm genom att trycka på en viss knapp—olika på olika datorer, men ofta Esc, F2, F10 eller ta Bort—medan datorn startar. När du sparar en inställning, den sparas till minnet på moderkortet själv. När du startar upp din dator, BIOS för att konfigurera din PC med de sparade inställningarna.

BIOS går igenom ett INLÄGG, eller Power-On Self-Test, innan du starta ditt operativsystem. Det kontroller för att säkerställa din hårdvara är giltig och fungerar. Om något är fel, kommer du att se ett felmeddelande eller höra en kryptisk serie av pip-koder. Du måste leta upp vad olika sekvenser av ljudsignaler betyder i datorns handbok.

När datorn startar och efter INLÄGG utföranden—BIOS söker efter en Master Boot Record, eller MBR, och som lagras på boot device och använder den för att starta bootloader.

Du kan också se acronym CMOS, som står för Complementary Metal-Oxide-Semiconductor. Detta hänvisar till batteriet med bakomliggande minne där BIOS lagrar olika inställningar på moderkortet. Det är faktiskt inte exakt längre, eftersom denna metod har ersatts med flash-minne (kallas också EEPROM) i moderna system.

Varför BIOS Är Föråldrad

BIOS har funnits under en lång tid, och har inte utvecklats mycket. Även MS-DOS-Datorer släpps på 1980-talet hade en BIOS!

Naturligtvis, BIOS har utvecklats och förbättrats över tid. Vissa tillägg har utvecklats, bland annat ACPI, Advanced Configuration and Power Interface. Detta gör BIOS för att lättare kunna konfigurera enheter och utföra advanced power management funktionerna, som att sova. Men BIOS inte har avancerade och förbättrade nästan lika mycket som andra PC-teknik har sedan dagarna i MS-DOS.

Den traditionella BIOS fortfarande har allvarliga begränsningar. Det kan bara starta från enheter 2,1 TB eller mindre. 3 TB-diskar är numera vanliga, och en dator med en BIOS inte kan starta upp från dem. Denna begränsning är på grund av det sätt BIOS Master Boot Record system fungerar.

BIOS måste köra i 16-bitars processor, och har bara 1 MB utrymme att köra på. Den har problem med att initiera flera maskinvaruenheter på en gång, vilket leder till en långsammare start processen när initiering av all maskin-gränssnitt och utrustning på en modern PC.

BIOS har behövt ersättning för en lång tid. Intel börjat arbeta på Extensible Firmware Interface (EFI) specifikation tillbaka i 1998. Apple valde EFI när det bytte till Intel-arkitektur på sina Mac-datorer under 2006, men andra PC-tillverkare inte följa.

2007, Intel, AMD, Microsoft och PC-tillverkare har enats om en ny Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) specifikation. Detta är en branschgemensam standard som förvaltas av Enhetlig Utökade Firmware Interface Forum, och inte enbart drivs av Intel. UEFI stöd introducerades i Windows med Windows Vista Service Pack 1 och Windows 7. Den stora majoriteten av datorer som du kan köpa idag nu använder UEFI snarare än en traditionell BIOS.

Hur UEFI Ersätter och Förbättrar på BIOS

UEFI ersätter den traditionella BIOS på Datorer. Det finns inget sätt att växla från BIOS till UEFI på en befintlig DATOR. Du måste köpa ny hårdvara som stöder och omfattar UEFI, som de flesta nya datorer att göra. De flesta UEFI implementationer tillhandahålla BIOS-emulering så att du kan välja att installera och starta upp gamla operativsystem, som förväntar sig en BIOS istället för UEFI, så de är bakåtkompatibel.

RELATERAD ARTIKELVad är Skillnaden Mellan GPT och MBR Vid Partitionering av en Hårddisk?

Denna nya standard undviker begränsningar av BIOS. UEFI firmware kan starta från enheter på 2,2 TB eller större—i själva verket är den teoretiska gränsen är 9,4 zettabytes. Det är ungefär tre gånger den uppskattade storleken på alla data på Internet. Det beror på att UEFI använder GPT-partitioner system istället för MBR. Det är också stövlar på ett mer standardiserat sätt, lanserar EFI körbara filer i stället för att köra kod från en enhet som är master boot record.

UEFI kan köra i 32-bitars eller 64-bitars läge och har mer påverkbar adress utrymme än BIOS, vilket innebär att din boot-processen är snabbare. Det innebär också att BIOS-inställningarna kan vara halare än BIOS-inställningar skärmar, inklusive grafik och mus markören stöd. Detta är dock inte obligatoriskt. Många Datorer fortfarande fartyg med text-mode-inställningarna UEFI-gränssnitt som ser ut och fungerar som en gammal BIOS setup-skärmen.

UEFI är packad med andra funktioner. Det stöder Secure Boot, vilket innebär att operativsystemet kan kontrolleras för giltighet att se till att inga skadliga program har manipulerats med startprocessen. Det kan stödja nätverk har rätt i UEFI fasta programvaran i sig, som kan hjälpa till att avlägsna felsökning och konfiguration. Med en traditionell BIOS, du har att sitta framför en fysisk dator för att konfigurera den.

Det är inte bara en BIOS-ersättning, antingen. UEFI är i huvudsak en liten operativsystem som körs på toppen av datorns firmware, och det kan göra mycket mer än ett BIOS. Det kan vara lagrade i flash-minnet på moderkortet, eller det kan läsas in från en hårddisk eller i ett nätverk dela på boot.

Olika Datorer med UEFI kommer att ha olika gränssnitt och funktioner. Det är upp till din PC tillverkare, men grunderna kommer att vara samma på varje DATOR.

Hur du kommer Åt BIOS-Inställningarna på Moderna Datorer

Om du är en normal PC-användare, byta till en dator med UEFI kommer inte att vara en märkbar förändring. Den nya datorn kommer att starta upp och stänga ner snabbare än det skulle ha med en BIOS, och du kan använda enheter på 2,2 TB eller mer i storlek.

RELATERADE ARTIKELNpå Tre Sätt att få Åtkomst till Windows 8-eller 10 uppstartsalternativ

Om du behöver tillgång låg nivå inställningar, kan det finnas en liten skillnad. Du kan behöva få tillgång till UEFI settings (diskinställningar) via Windows boot-alternativ-menyn snarare än att trycka på en tangent medan datorn startar. Med Datorer nu startar upp så snabbt, PC-tillverkarna inte vill sakta ner startprocessen genom att vänta för att se om du trycker på en knapp. Men vi har också sett till pc-Datorer med BIOS som gör att du kan komma åt BIOS på samma sätt, genom att trycka på en knapp vid boot-up-process.

Medan UEFI är en stor uppgradering, det är till stor del i bakgrunden. De flesta PC-användare kommer aldrig märker—eller behöver vård—och att deras nya Datorer använder UEFI istället för en traditionell BIOS. De kommer bara att fungera bättre stöd och mer moderna hårdvara och funktioner.

För mer detaljerad information, läs Adam Williamson av Red Hat: s förklaring av hur UEFI boot-processen är olika. Du kan också läsa den officiella UEFI FAQ.

Image Credit: Wikimedia Commons