Delhi ontploffing: College alibi, de verslagen van de vraag, hoe de case uit elkaar viel

0
247

Hussain Fazli zijn vader in Srinagar op vrijdag. (Express Foto door Shuaib Masoodi)

Mohd Hussain Fazli en Mohd Rafiq Shah, de twee mannen vrijgesproken in 2005 Delhi seriële ontploffing die beweerde 67 woont, links voor Kashmir op vrijdag — na te hebben doorgebracht in de laatste 12 jaar in de gevangenis. Acquitting de twee mannen, een rechtbank had zei op donderdag dat het openbaar ministerie had “jammerlijk mislukt” te bewijzen van hun schuld. Een kijkje in het oordeel, doorgegeven door Extra Sessies Rechter Reetesh Singh, blijkt waarom het hof kwam tot deze conclusie.

Volgens de rechtbank, één van de belangrijkste dingen die de vervolging bewezen was dat de Sjah was niet in de Vallei op 29 oktober 2005, toen hij beweerde te hebben geplaatst, een bom in een DTC-bus in Delhi. Volgens het hof drie van zijn docenten op Kashmir Universiteit hadden getuigd dat hij aanwezig was op de campus die dag, en had zelfs lessen volgde. De universiteit had ook geproduceerd zijn aanwezigheid records voor die dag.

Kijken wat anders is het maken van nieuws

Het vonnis zei de universiteit had voorzien records wanneer ze gezocht werden voor de eerste keer in 2006 — nog voor de kosten werden omlijst. Maar tijdens de argumenten na de bepaling van de kosten, het onderzoek van agentschap zei dat ze niet kon controleren of records vanwege de winter vakanties in het college. De rechter zei deze vordering “bleek vals te zijn”. Het hof merkt ook op dat een aantal passagiers op de bus niet een al te duidelijke herinnering van wat er gebeurd is die dag. De vervolging van de zaak leunde zwaar op passagiers die beweerden te hebben gezien Shah het plaatsen van een bom.

“Het is kennelijk duidelijk dat vervolging is niet in staat geweest om te bewijzen dat het Mohd Rafiq Shah, die de bom in de DTC bus… Aan de andere kant, memorie van alibi opgevoed door (Rafiq) lijkt het waarschijnlijk,” zei de rechter. De rechtbank oordeelde tevens dat noch Fazli, noch Shah werden gepresenteerd voor een magistraat in Srinagar een dag nadat ze waren gearresteerd — zo is de praktijk. Vervolging officieren niet betwist deze vordering. Het openbaar ministerie had ook gezegd dat Fazli gebruikt een SIM-kaart te praten Laten functioneren. Maar bij nadere inspectie bleek dat de SIM-kaart is geplaatst in Fazli de telefoon voor een zeer korte tijd — en het enige gesprek aan de mobiele operator in het customer care.

“De enige conclusie die men kan trekken uit het bewijs is dat de gebruiker gebruikt de SIM-kaart te lezen van de balans of de laden zijn balans,” zei de rechter, toe te voegen dat dit niet kon worden beschouwd als voldoende bewijs. Een groot deel van het bewijs tegen de verdachte was gebaseerd op twee onderschepte gesprekken tussen een satelliet-telefoon gebruikt door Abu Al Kama, een Lashkar-e-Taiba werkzaam zijn, en een gsm-nummer in de Vallei gebruikt door Tariq Ahmed Dar, de derde verdachte is veroordeeld voor het hebben van banden met de Laat.

Dar werd vrijgesproken van alle kosten gekoppeld aan de 2005 bom ontploffing. Het hof oordeelde dat het gesprek Dar had met Kama was niet genoeg om hem te koppelen aan de ontploffing. De rechtbank gewezen op de opvallende tegenstrijdigheden met betrekking tot de getuigenis van Speciale DCP Sanjeev Yadav, waarin staat dat de officier kon niet eens meer kan herinneren, of hij had opgenomen cruciale feiten met betrekking tot de Dar verklaring. Extra Sessies Rechter Singh, verwijzend naar Yadav is een kruisverhoor, zei de sonde officier was “niet bewust” van de bedrijven die Dar had gewerkt of over de bron van zijn inkomen. Het arrest vermeld dat Dar was een MSc-graad houder en een gekwalificeerd medisch vertegenwoordiger van het werken met Johnson en Johnson, toen de ontploffing plaats vond.