“Skrot impopulära kurser, minska säten & slap straff på IITs och NITs’

0
293

Nästan 3 000 platser blev ledig förra året trots att sex omgångar av gemensamma rådgivning för IITs, NITs och centralt finansierade tekniska institut. Snabb foto av Paul Partha

Impopulära kurser på IITs och NITs bör antingen tas bort eller har sina platser minskas, och en sanktion bör införas på kandidater för att inte gå med sin kurs, en kommitté som inrättats för att föreslå åtgärder för att få ner vakanta platserna i premier tekniska skolor har sagt i sitt betänkande till regeringen. Det HRD Ministeriet hade utgjort en tre-medlem panel under ledning av IIT-Kharagpur Direktör Partha Pratim Chakraborty tre månader sedan, efter nästan 3 000 platser blev ledig förra året trots att sex omgångar av gemensamma rådgivning för IITs, NITs och centralt finansierade tekniska institut. Av dessa är 73 platser som låg ledig på IITs och 1,518 på Rummen.

Titta på vad andra gör nyheter:

Enligt källor i HRD Ministeriet, rekommendationerna från kommittén kommer att placeras innan IIT Rådet och NIT lagrådet för övervägande och godkännande.

Rapporten, som nås via Den Indiska Snabb, står det att alla institut som deltar i gemensamma platstilldelning process kan — efter en grundlig översyn av arbetsplatser, möjlighet till anställning, krav på infrastruktur i olika kurser — se över antalet platser på varje kurs och “om det behövs, vissa ämnesområden kan vara stängt ner och nya områden införs.” Vidare föreslås nya kurser bör införas först efter att en “ordentlig behovsanalys”.

Panelen har också rekommenderat att institutionerna införa en straffavgift — minst 50 procent av sätet acceptans avgifter — på de sökande för sent uttag eller att inte gå efter den akademiska passet börjar för att få ner sitsen lediga platser. Detta straff var sjönk förra året, som IITs kände sig uppmuntrade många studenter att blockera platser och inte gå med de institut senare.

Utskottet är också positivt till att tillåta den NITs för att konvertera staten kvot platser till allmänna platser, i fall de blir lediga trots upprepade omgångar av rådgivning. För närvarande, alla NITs reserv på minst 50 procent, platser för sökande från det egna landet.

Över 1.500 platser blev ledig hela 31 NITs med ännu eftertraktade institutioner såsom NIT Surat och NIT Jalandhar med 115 110 arbetsplatser, respektive. Enligt ministeriet källor, platser till NITs i den nordöstra staterna oftast blir lediga eftersom staten kvot är fortfarande underutnyttjade.

Ytterligare panelen kände att eftersom att JEE (Main) rank är inte längre beräknas på grundval av Klass XII varumärken, den gemensamma platstilldelning kan starta tidigare. “Kan processen vara klar i början för att möjliggöra det första årets studenter att gå med i minst två veckor för tidigt. Det första året kommer eleverna att gå tidigt för en två-veckors introduktionsprogram,” enligt rapporten.

“Baserat på verkliga arbetsplatser finns på att gå och en analys att det finns platser lediga som elever kan ha ville, men fick inte (baserat på deras ursprungliga val), en ny fördelning runda kan vara klart inom en vecka, vilket kan innefatta färska registrering av nuvarande och nya intresserade studenter. Detta kan vara klar innan lektionerna börjar,” sade panelen i rapporten.

För mer utbildning nyheter, klicka här