Kerala er 60 år: Her er hvordan staten ble dannet

0
5047

Organisert på språklige prinsipper, moderne grenser i Kerala kom inn i eksistens i 1956 da Travancore-Cochin staten ble slått sammen med Malabar-distriktet i Madras og Kasaragod taluk av Sør-Canara distriktet. (Wikimedia Commons)

November 1 er en spesiell dag for Keralites rundt om i verden som datoen markerer fødselen av den moderne staten Kerala. Organisert på språklige prinsipper, moderne grenser i Kerala kom inn i eksistens i 1956 da Travancore-Cochin staten ble slått sammen med Malabar-distriktet i Madras og Kasaragod taluk av Sør-Canara distriktet. Deler av Sør-Travancore-Cochin på den annen side gikk til Madras staten.

Staten Omorganisering Handling som dannet Kerala også resultert i re-grenser for en rekke andre Indiske stater, inkludert Andhra Pradesh, Punjab, Rajasthan og Bombay state blant andre. En føderal struktur for styring vedtatt like etter Uavhengigheten i 1947 hadde ført til dannelsen av landegrensene i tråd med historiske og politiske vurderinger. I 1956 grensene til landene måtte være tegnet på nytt sammen språklige linjer. November 1,1956 markerer dato når språket kom til å bli offisielt godkjent som grunnlag for merking av grenser av stater i India.

Den agitasjon for et språk identitet

Den Nagpur Kongressen i 1920 hadde akseptert språklige provinser og sendt til den Britiske regjeringen i India en memoranda for godkjenning av nasjonaliteter av Kannada, Odiyas, Andhras, Tamiler, Bengalis og Jharkhandis langs språklige linjer. Rapporten sendes sa følgende:

“Hvis de som snakker samme språk danner en kompakt og selv – regulert område, så ligger og begavet som å være i stand til å støtte sin eksistens som en egen provins, det er ingen tvil om at bruk av en vanlig tale er en sterk og naturlig basis for den provinsielle individualitet.”

Etter to år av eksamen, SRC anbefalt rebordering av 16 stater og 3 union territorier langs språklige linjer. (Wikimedia Commons)

Anken til språklige identiteter var en avgjørende faktor i å skape nasjonal bevissthet under frihetskampen. Gandhi hadde faktisk tatt til orde omorganiseringen av den Indiske nasjonalforsamlingen sammen språklige linjer snarere enn langs de linjer som ble trukket av den Britiske administrasjonen. Når noen provinser ble opprettet ved å dele den Bengalske Formannskapet i begynnelsen av det tjuende århundre, det var bare en blant mange slike tilfeller av territorielle omorganisering langs språklige linjer som kom til å følge siste tiårene. Den agitasjon for anerkjennelse av språklige identiteter intensivert etter Grunnloven i India trådte i kraft i 1950. Under konstant press for å reformulate områdene av stater i India, Usa Omorganisering Kommisjonen (SRC) kom inn i eksistens i 1953. Etter to år av eksamen, SRC anbefalt rebordering av 16 stater og 3 union territorier langs språklige linjer. Et nylig dannet felles territorium, Malayalam høyttalerne var et resultat av denne institusjonelle omorganiseringen.

Realiseringen av en drøm av Aikya Kerala

Ønsket om en united Kerala, eller Aikya Kerala, som består av alle Malayalam snakker territorier var en lenge lengtet etter for folk i denne regionen. Den moderne staten Kerala var delt inn i Malabar, Travancore og Cochin av Britene for administrative grunner og var den fremste hindringen på veien for å realisere drømmen om et forent Kerala.

Cochin street scene (Wikimedia Commons)

De tidligste oppløsning ber om en united Kerala var gått på Staten Folks konferanse holdt i Ernakulam i April 1928. Kampen for et united Kerala samlet et nytt momentum i 1940-årene når utsiktene til Indiske uavhengighet syntes nærmere.

Etter uavhengigheten, juli 1, 1949, native-statene av Travancore og Cochin er slått sammen av Staten Departementet av Regjeringen i India under Sardar Vallabhbhai Patel. Dette var en av de første skritt tatt mot dannelsen av en amerikansk Kerala. Faktisk er mulighetene for realisering av en united Malayali snakker territorium hadde sørget for at the Maharajas av både innfødte sier det gjerne gått med til å gi opp sine individuelle autonomies og undertegnet pakten med integrering. Den Maharaja av Travancore ble Rajapramukh mens Maharaja av Cochin var glad for å “efface seg selv helt i orden at hans folk kunne få et større liv”.

Åpningen av staten Travancore-Cochin. (Wikimedia Commons)

I Mars 1956, intern uenighet i Kongressen partiet førte til fallet av Skapet i Travancore-Cochin og President regelen ble innført. Det var i den perioden av presidentens regel som beslutningen om å omorganisere det statlige områder av India sammen språklige linjer ble tatt. Følgelig, den sørlige taluks av Travancore-Cochin ble lagt til Madras Presidentskap, mens Malabar-distriktet, og Kasaragod taluk ble lagt til Travancore-Cochin til å danne den nåværende delstaten Kerala. Med fødselen av moderne Kerala, de siste rester av fyrstelig regel i staten avsluttet og kommunismen tok solide røtter i den staten som gikk på å bli anerkjent av Venstreorienterte ideologi i India.

© The Indian Express Online Media Pvt Ltd