Dagen etter diwali: Et astmatisk sin side av historien, pust ved smertefulle pust

0
572

Pust i unburnt krutt rester som er flytende rundt i luften nå gjør mitt bryst føler for det fikk knust av en stein.

Diwali betyr så mye for så mange mennesker, festivalen av lysene, en natt for å kle seg i de beste Indiske klær, en sesong for å spise masse godteri, en vennlig økten av gambling. Men for meg er det en kveld i året som jeg bruke måneder på å forberede seg til. Du skjønner, jeg ble født med astma og mens år med strenge sport og rehabilitering har hjulpet meg med å få tilstanden under kontroll, en kveld hvor luften er full av giftig røyk og partikler har en tendens til å ta en alvorlig toll på meg.

Inntil for få år siden, min Diwali ble brukt i et fremmed land hvor luftkvaliteten var perfekt. Delhi forurenset luft tok nesten tre år på å venne seg til, med en betydelig økning i min avhengighet av tunge medisiner for å støtte lungene mine. Imidlertid komme Diwali og ved siden av forurensning, det er panikk i luften. Pust i unburnt krutt rester som er flytende rundt i luften nå gjør mitt bryst føler for det fikk knust av en stein. Hvert åndedrag er en innsats. Med hvert åndedrag, du inhalerer, det føles som om steinen på brystet er knusende på det vanskeligere. Det er en ubehagelig følelse. Du prøver å få det til å forsvinne av dampet bort på inhalatoren din, men det er bare pulver, går inn i lungene dine og setter seg rett ved siden av den giftige stoffer du har pustet inn tenkning eget bad.

Morgenen etter Diwali i Delhi. (Express Bildet)

Folk dette året har vært veldig aktive, bevisste om toll sine overdådige fyrverkeri vil ha på miljøet. Mange var snill nok til å si, “ingen bomber eller raketter, vil vi bare lys noen sparklers og kanskje en blomst pott eller to.” Du har den største takknemlighet av miljøvernere, men hva du sannsynligvis ikke forstå at selv sparklers og blomsterpotter frigi store mengder giftig røyk og unburnt lav-grade krutt i luften. For et par minutter, du vet ikke om øynene dine er bare lei av å brenne på grunn av røyk eller er det rom å gå fra å være klart for en grå dis. Du tar en mer pusten, og du kan smake på metallet på baksiden av halsen. Noen flere åndedrag og tyngde begynner å sette i, bihulene få rasende og før du vet ordet av det, er du følelsen andpusten. Hva som ligger foran oss er en natt med overdreven hoste, høre en ubehagelig hvese kommer fra dypt inne i ditt oksygen sekker.

Du legger ned for å sove, men kveles og den knugende følelse i brystet holde deg oppe hele natten. Det er som en knute som er innlosjert seg på innsiden av deg, og den eneste måten å få det ut er å hoste. Så du hoste. Du hoste til øynene er røde, til din hals er lacerated, til din abs føler at du bare ga dem en treningsøkt. Knuten er fortsatt, og det fortsetter å vokse. Den eneste sanne måten å bli kvitt det på er å slutte å puste inn forurenset luft. Du lurer på hvor du kan få en tank av oksygen, og en leveranse system som blokkerer ut luft utenfra, men det er ikke bærekraftig. Du er irritabel, delvis fordi kroppen ikke får riktig mengde luft det er behov for. Du er sliten, du er sløv og du kan ikke fokusere. Du trenger for å slutte å puste i denne giftige smog.

 

Du kan ikke sove med maske på og air purifier kan bare ikke holde opp.

Den eneste måten å virkelig gå rundt i denne giftige luften er å ha en latterlig innretning på ditt ansikt. Du går ut av ditt hjem, snu hver hodet som krysser du. De som er kjent for å referere til deg som Bane. Noen kaller du Darth Vader og be deg om å gjenta hans beryktede dialog. Mange bare fnise på som latterlig ting du har fått festet til ansiktet. Du får gjennom dagen uten å bli verre, men du frykter natten. Som kulda setter inn, og luften blir tyngre, forurensning legger seg i nedre del av luften så vel. Du kan ikke sove med maske på og air purifier kan bare ikke holde opp. Det er en annen søvnløs natt, en kveld full av hoste og piping i brystet og ønsker for “alt annet enn dette.”

Hvis du har aldri hatt en luftveier lidelse, er du heldig. Jeg er sikker på at du også hoste og følelsen ubehagelig med all forurensning i luften. Nå kan du forestille deg hvordan det må være for en person med Astma? Jeg er fortsatt en voksen person som har levd med tilstanden hele sitt liv, og blir brukt til ubehag, men kan du forestille deg hvordan det må være for små barn og babyer? Kan du forestille deg avgiftsfri det tar på dem som ikke har råd til medisinsk hjelp?

Filtrer etter fire dager med bruk (til venstre), og et nytt filter.

Mens dette Diwali har kommet og gått, og etterlot i kjølvannet av betydelig utilsiktet skade, la oss tar sikte på å feire neste Diwali virkelig som bare en lysfesten. La oss mål for en fullstendig forbud mot fyrverkeri, ikke bare på grunn av miljøet, men også på grunn av de som lider av luftveisproblemer.

© The Indian Express Online Media Pvt Ltd