När Kan Du Flytta en Windows-Licens på en Ny DATOR?

0
14061

Kan du överföra din Windows-licens mellan Datorer? Det beror svaret är inte så klappat och klart.

Microsoft gör detta förvirrande saker med flit. Windows-Aktivering har oklara regler för att göra piratkopiering svårare, medan System Builder-licens avtalet förbjuder saker riktiga användare gör varje dag.

Varför Kanske Du Vill Flytta en Licens

RELATERAD ARTIKELKan Du Flytta en Windows-Installation till en Annan Dator?
Om du nyligen har byggt eller köpt en ny DATOR, kanske du undrar om du bara kan överföra dina gamla… [Läs Artikeln]

Att överföra en Windows-licens (aka product key) är inte något som den genomsnittliga PC-användare kommer att behöva för att göra. De flesta människor kommer att köpa en dator med ett förinstallerat Windows-licens. När de uppgraderar till en ny dator, den nya datorn kommer med sin egen Windows-licens.

Observera att överföra en Windows-licens som är annorlunda från att faktiskt flytta en hel Windows-installation till en ny dator. Det är mycket svårare att göra, och det är oftast bättre att bara göra en ny installation på den nya datorn om det är vad du behöver.

Här är några exempel på situationer där du kanske vill flytta licensen till en ny dator:

  • Du håller på att bygga en ny dator från grunden och vill använda din befintliga Windows-licens i stället för att betala $120 för en ny.
  • Datorns moderkort misslyckats och du behövs för att ersätta det. Windows-aktivering anser att en PC med ett nytt moderkort till en helt ny DATOR.
  • Datorn dog och du vill använda dess licens för att uppgradera en dator som kör en äldre version av Windows.
  • Du har installerat Windows på Boot Camp på en Mac och du vill flytta din Windows-installation till en annan Mac.
  • Du har installerat Windows i en virtuell maskin och du vill flytta den till en annan virtuell maskin på en annan dator.

Med andra ord: om du redan har en giltig licens som ligger runt och inte vill köpa en ny, kommer du vill överföra.

En Licens Kan Endast Installeras på en DATOR i taget

RELATERAD ARTIKELHur du Avinstallerar Windows-produktnyckel Innan Du Säljer Din PC
Har du en gammal DATOR som du vill sälja, men vill också använda din Windows-licens på ditt… [Läs Artikeln]

Oavsett vilken typ av licens du har kan du bara ha den installerad på en DATOR i taget. Det är Microsoft ‘ s regel. Så, även om du kan flytta en licens till en annan DATOR, du ska ta bort det från och med den första DATORN innan du gör det. Kan du göra det genom att torka av datorns hårddisk eller ens avinstallera nyckeln från ditt Windows-system.

Stora organisationer kan få speciella “volym licenser” som tillåter dem att aktivera flera datorer med samma licens nyckel. Men, det är det enda undantaget till denna regel.

Alltid Tillåtna: att Byta ut en Moderkortet Eftersom Det är Trasigt

Du kan uppgradera en hel del hårdvara komponenter utan Windows flippar ut, inklusive grafikkort, RAM-minne och hårddisk. Men Windows inte normalt att tillåta dig att byta ut datorns moderkort. När din dator blir ett nytt moderkort, Windows anser att en helt ny dator och kommer att inaktivera sig själv.

Medan Windows inte normalt kan du uppgradera din dators moderkort, det finns ett undantag, såvitt vi känner till: Om ditt moderkort misslyckas och måste bytas ut, kan du flytta din Windows-installationen till “ny dator” med det nya moderkortet.

Detta undantag bör vara tillgängliga oavsett vilken typ av licens du använder. Det garanterar att du inte behöver köpa en ny Windows-licens för en DATOR om dess moderkort raster. Men för att dra fördel av detta undantag, måste du kontakta Microsoft via telefon aktiveringsprocessen. Du kan behöva prata med en representant och förklara vad du gör, eller automatiserade system kan bara fungera.

Aldrig Accepteras: att Flytta ett Förinstallerat Licens på en Ny DATOR

När du får en dator som kommer med Windows-systemet är förinstallerat av tillverkaren, Windows licens kommer alltid att vara bunden till datorn.

Det finns inga undantag till detta, bortsett från det undantag för att byta ut moderkortet om det inte gick, som nämnts ovan,

Tillverkarna får dessa icke-överlåtbara licenser för mindre än vad du skulle betala för en överförbar licens, därav den begränsningen.

Alltid Tillåtna: Flytta en “Full Version” eller “Retail” – Licens till en Ny DATOR

Om du köper en “retail” “fullständiga versionen” licens–detta är i allmänhet bara något du göra om du bygger din egen DATOR, installera Windows på en Mac, eller med hjälp av en virtuell maskin kan du alltid flytta, flytta det till en ny DATOR.

När du flyttar din licens flera gånger, Windows kan ge dig en aktivering fel och ber dig att ringa till Microsoft för att aktivera din dator. Microsofts representanter kommer att tillåta det. De vill bara se till att du inte installera samma licens på flera Datorer på en gång. Så länge du bara har produktnyckeln som är installerad på en DATOR i taget, du är bra.

Kanske är Tillåtna: att Flytta ett “OEM” eller “System Builder” – Licens till en Ny DATOR

RELATERAD ARTIKELVad är Skillnaden Mellan “systembyggare” och “Full Version” Utgåvor av Windows?
Någonsin försökt att köpa en Windows-licens från Amazon eller Newegg? Om det bara var så enkelt. Du kommer att stöta på billigare System… [Läs Artikeln]

Om du har byggt din egen dator och köpt en “systembyggare” eller “OEM” – licens av Windows–vilket är något billigare än full retail licens–som OEM-licens är tänkt att bli bunden till den första datorn som du installerar det på. Specifikt skall detta licensavtal blir i samband med detta moderkort.

Enligt licensavtalet, du är inte tänkt att installera detta System Builder-licens på en ny dator. Men det är bara vad licensen. Även om ditt System Builder-licens kommer sannolikt att misslyckas med att aktivera när du anger produktnyckeln på en andra dator, det kan finnas en väg runt detta.

Efter produktnyckeln inte fungerar, kan du välja att aktivera via andra metoder och använda Microsofts automatiska telefonsystem. Vi har sett rapporter om att detta system kommer ofta att aktivera Windows-installationen för att du var en normal produkt nyckel misslyckas. Detta är inte tekniskt tillåten enligt licensavtalet, så det är inte garanterat. Lita inte på att detta fungerar! Men vi har hört tillräckligt verkliga rapporter att veta att detta är en möjlighet.

Aldrig Tillåtna: Flytta en Windows-10 Uppgradera “Digitala Rätt” till en Ny DATOR

RELATERAD ARTIKELFår Windows 10 Gratis Efter 29 juli, med Lite Prep Nu
Microsoft har bekräftat att Windows 10 gratis erbjudande om uppgradering kommer att upphöra att gälla den 29 juli 2016. Efter att du måste betala för… [Läs Artikeln]

om du har tagit fördel av gratis Windows-10 erbjudande om uppgradering, Microsoft registrerat ditt PC-hårdvara som att ha en “digital rätt”. Du behöver faktiskt inte ta emot en Windows-licens nyckel. I stället, när du installerar om Windows 10 på att datorn i framtiden, kommer det automatiskt att aktiveras.

Det finns inget sätt att flytta denna “digitala rätt” licens till en ny dator. Det är förknippat med just den hårdvara du har uppgraderat till Windows 10. Ja, även om du har uppgraderat ett system som kör en Detaljhandel licens av Windows 7 eller 8.1 som får dig att flytta den till andra Datorer du kan inte flytta den resulterande Windows 10 licens på en ny DATOR. Dock bör Microsoft tillåter dig att aktivera Windows igen 10 på en PC om du var tvungen att byta ut moderkortet eftersom den var trasig. Det kommer inte att aktiveras automatiskt–du måste kontakta Microsoft och förklara du bytt ut moderkortet eftersom den var trasig.

Om du vill ha möjlighet att flytta en Windows-licens mellan Datorer som så många gånger du vill–även om det kan endast installeras på en DATOR i taget–se till att få den “Retail” eller “Full Version” licens snarare än billigare System Builder-licens. De System Builder-licens kan migrera, men det är ingen garanti, så det är värt de extra pengar för en licens som är utformad för att flyttas.

Naturligtvis, du behöver faktiskt inte en Windows-produktnyckel för att installera och använda Windows-10.