Chinese robotische telescoop op de maan houdt het langer uit dan verwacht

0
269

De eerste robotische telescoop op de maan houdt het langer uit dan verwacht. De Lunar-based Ultraviolet
Telescope
heeft het de eerste achttien maanden op het voor telescopen vijandige maanlandschap goed uitgehouden en functioneert nog altijd naar behoren.

De omgeving van de maan, vol met geladen deeltjes en eroderend maanstof dat de apparatuur kan beschadigen en de elektronica kan vernielen, zorgde ervoor dat de verwachtingen voor de telescoop niet al te hoog gespannen waren. De telescoop zit op de Chang’e 3-maanlander. Het meegenomen wagentje dat bodemmonsters moest verzamelen, de Yutu-rover of ‘jaden konijn’, stopte in maart dit jaar met functioneren.

Om schade te voorkomen, zorgden de Chinezen ervoor dat de telescoop zich tussen zonsopgang en zonsondergang op de maan, terugtrekt in de Chang’e 3. Wetenschappers publiceerden deze week een paper van de activiteit gedurende de eerste achttien maanden dat de telescoop actief was. De telescoop vergaarde in die tijd 2000 uur aan data en volgde veertig sterren.

De robot-telescoop op de lander is een vijftien centimeter grote Ritchey-Chrétien-telescoop en legt ultraviolet licht vast om sterrenstelsels, sterren, quasars en andere galactische verschijnselen die alleen zichtbaar zijn in het ultraviolette spectrum van 245 tot 340nm. Door de dunne atmosfeer en de trage rotatie van de maan, kunnen extreem lange, ononderbroken observaties van hemellichamen gemaakt worden.