‘Aankomende software-update lost Bluetooth-problemen op M1-Macs op’

0
41

Update 11 januari 2021: De afgelopen maanden klagen meer gebruikers van een M1-Mac over problemen met Bluetooth. Volgens Ian Bogost van The Atlantic heeft Apple een software-update voor macOS in ontwikkeling die dit probleem moet oplossen. De update zou spoedig beschikbaar moeten komen, maar het is niet duidelijk om welke versie het precies gaat. Apple heeft de macOS Big Sur 11.2-beta in ontwikkeling, maar mogelijk kiest Apple voor een aanvullende update van macOS Big Sur 11.1 of een update in de vorm van macOS Big Sur 11.1.1. Zodra we meer weten, lees je dat uiteraard op iCulture.

Oorspronkelijk artikel
De nieuwe M1 Macs gooien hoge ogen bij gebruikers, vanwege de sterke prestaties en (in het geval van de MacBooks) de lange batterijduur. Toch lijkt niet alles goed te gaan. Met name de Mac mini met M1-chip heeft volgens een YouTuber en gebruikers op Reddit last van verbindingsproblemen met Bluetooth.

‘M1 Mac mini heeft problemen met Bluetooth’

Om de Mac mini überhaupt te kunnen gebruiken, moet je een losse muis, toetsenbord en scherm hebben. Gebruik je die eerste twee draadloos, dan is er volgens de YouTuber sprake van verbindingsproblemen. Bij het gebruik van een Bluetooth-muis wordt de verbinding telkens verbroken. Hij gebruikt zowel een Logitech MX Master 3 als Apple’s eigen Magic Mouse 2, maar telkens verbreekt de verbinding tijdens het gebruik.

Ook bij andere draadloze accessoires lijkt de Mac mini met M1-chip problemen te hebben. AirPods en andere draadloze accessoires verliezen de verbinding of willen helemaal geen connectie leggen. Bij een gebruiker op Reddit maken draadloze Bluetooth-accessoires geen verbinding na het opnieuw opstarten. Eenmaal ingelogd met een bedraad toetsenbord, werken de Bluetooth-accessoires wel.

Er zijn ook berichten over andere M1-Macs waarbij Bluetooth soms niet goed lijkt te werken, al lijkt het probleem zich vooral te focussen op de Mac mini.

Geen duidelijke oplossing
Uit de test blijkt ook dat het gebruik van Bluetooth-adapters, zoals die geleverd worden bij de Logitech-muizen, soms wel werkt. Een definitieve oplossing voor Apple’s eigen Bluetooth-accessoires is er niet. Het is onduidelijk of het gaat om een hardwareprobleem van de Mac mini met M1-chip of dat het een softwarefout in macOS Big Sur is. Er zijn her en der ook wat andere klachten op andere Macs. Mogelijk kan Apple het met een software-update oplossen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 – 11 januari, 11:27: Update aan het artikel toegevoegd over mogelijke toekomstige software-update met oplossing voor Bluetooth-problemen.

WhatsappFacebookTwitterTelegramLinkedinPocketGooglePinterestFlipboardRedditPrintMailBufferTumblrSkype