Wat is het Verschil Tussen Digitale en Optische Zoom?

0
433
Harry Guinness

Zoom, net als een heleboel camera specs, is een beetje ingewikkelder dan reclame campagnes willen doen geloven. Smartphone-fabrikanten zoals Samsung zijn nu met 10x 50x, of zelfs 100x zoom. Maar is dit mogelijk? Laten we eens kijken naar de verschillen tussen optische en digitale zoom.

Wat Doet Zoom Eigenlijk?

Wat is zoom, en wat betekent het om een 5x of 10x? In termen van optische fysica, niet veel, want er is niet zoiets als de zoom.

Lens vergroting (hoe veel een lens vergroot verre voorwerpen) is een functie van de brandpuntsafstand en de daaruit voortvloeiende gezichtsveld. Een lens met een langere brandpuntsafstand (in vergelijking met de grootte van de beeldsensor) heeft een kleiner gezichtsveld. Dit maakt verre objecten dichterbij dan ze zouden door een lens met een kortere brandpuntsafstand.

Er zijn genoeg factoren hierbij een rol spelen dat de lenzen niet verkocht op basis van hoeveel ze vergroten objecten; integendeel, ze worden verkocht op basis van hun brandpuntsafstand.

De marketing voor de Huawei P40 Pro ‘ s wide-angle lens stelt dat het een 0,6 x optische zoom. Huawei

Zoom, zoals wij die nu gebruiken, is eigenlijk een marketing concept gepopulariseerd door de compacte camera ‘ s. Het was oorspronkelijk de verhouding tussen de langste en kortste brandpuntsafstand van een lens. Dus, een 10mm-100mm lens was 10x zoom, terwijl een 25mm-100mm lens had een 4x zoom. Dit betekende een lens met 10x zoom niet per se te maken van de dingen er 10 keer groter.

Smartphone fabrikanten, echter, het gebruik van zoom een beetje anders. Een 1x zoom is algemeen geaccepteerd als het gezichtsveld van de camera. Smartphones zoals de iPhone 11 Pro toevoegen voor een nog groter lens en noemen het een 0,5 x zoom, eerder dan het resetten van 1x tot de nieuwe breedste hoek.

In tegenstelling tot de compact camera ‘ s, betekent dit dat u kunt verwachten dat het meestal dezelfde ruwe vergroting met verschillende 10x zoom smartphones.

De Huawei P40 Pro heeft ook een periscoop lens met 5x optische zoom. Huawei

Als je meer wilt weten, kunt u dit stuk over hoe zoom specs zijn berekend. Alles wat je echt moet weten, hoewel, is de zoom is afhankelijk van het onderliggende brandpuntsafstand van een lens en de grootte van de sensor—en dat is een beetje losgekoppeld van de werkelijkheid.

Maar wat is het verschil tussen optische en echte zoom (ik zal het blijven gebruiken dit woord voor het gemak, maar wat ik eigenlijk bedoel is een “schijnbare vergroting” of “smaller in vergelijking field of view”)?

Hoe Optische Zoom Werkt

Optische zoom is bij de fysieke eigenschappen van een lens echt vergroten verre voorwerpen. Bijvoorbeeld, een telescoop is alle optische zoom. Als u de maan door een, het lijkt groter. Er is geen verlies in kwaliteit—objecten verschijnen dichterbij.

Pavel L Foto-en Video/Shutterstock

De optische zoom komt van lenzen met een lange brandpuntsafstand, die ten minste in vergelijking met de sensor van een camera formaat. Een lange telelens voor een DSLR, zoals je die ook ziet sport fotografen gebruiken bij spellen, heeft een focale lengte van tussen 500-1,000 mm. Dat is waarom ze zo fors.

Op kleinere camera ‘ s, kan het brandpunt worden korter. Compact camera ‘ s kunnen krijgen door de optische zoom met 100mm objectieven. Ze zijn nog steeds vrij groot, maar veel kleiner dan de telescoop types gebruikt bij voetbalwedstrijden.

In smartphones, fabrikanten zijn begonnen met behulp van periscoop lenzen voor een betere optische zoom. Ze zijn in staat om met 5x zoom lenzen (die ruwweg gelijkwaardig zijn aan de vergroting van een 100mm lens op een DSLR, dus wel lekker) in hun vlaggenschip telefoons zonder dat ze een dikker. Dit is een echt spannende ontwikkeling.

Echter, 5x is nog een lange weg van 100x, dus, hoe zijn de fabrikanten krijgen er met hun claims?

Hoe De Digitale Zoom Werkt

Zoals we eerder vermeld, de zoom is een vaag concept. Digitale zoom maakt volledig gebruik van die vaagheid. In essentie, digitale zoom is net de foto bijsnijden zodat de objecten in het groter lijken—geen extra informatie is vastgelegd.

De foto hieronder van een iPhone Xs, bijvoorbeeld. Deze telefoon heeft een 2x optische zoom, maar een 10x digitale zoom. De gezoomde opname heeft een aanzienlijk lagere resolutie.

Dat is het probleem met de digitale zoom. Terwijl optische zoom vergroot zonder verlies van beeldkwaliteit, digitale zoom verlaagt. En hoe meer je inzoomt, hoe slechter de kwaliteit van de afbeelding krijgt.

Verbeteren!

Digitale zoom is, echter, is het hebben van een beetje van een moment. Optische zoom is duur, zowel in termen van productie kosten en de afwegingen nodig zijn om het toe te voegen aan een smartphone. Periscoop lenzen zijn een relatief nieuwe ontwikkeling is (althans in smartphones), dus er is nog wat uitzoeken om te doen.

Dus, smartphone fabrikanten gebruik de volgende trucs om de digitale zoom beter en het minimaliseren van verlies van kwaliteit:

  • Met behulp van ongelooflijk hoge resolutie sensoren: de Samsung Galaxy S20 heeft een 64 tele MP camera. Een dergelijke hoge resolutie sensor betekent dat er meer beeld bij te snijden en er dus meer digitale zoom worden.
  • Pixel binning: door het Combineren van meerdere pixels in een enkele super-pixel biedt een betere kwaliteit op digitaal ingezoomde beelden, in plaats van alleen bijsnijden daarna.
  • AI en machine learning: Deze zijn met veel belofte in het gebied van de fotografie. Fabrikanten van Camera ‘ s in staat zijn geweest om het te gebruiken voor het automatisch verhogen van de kwaliteit van een digitaal gezoomde-in beelden.

De hoge niveaus van de digitale zoom, zal echter niet mogelijk zijn zonder optische zoom. Deze gekke 50x en 100x zoomt alleen mogelijk omdat ze een combinatie van optische en digitale zoom. Een echte optische lens is een aantal van de zware lasten, terwijl de digitale technieken bieden meer duidelijk zoom.

Samsung kan oppompen van de zoom van getallen, maar er zijn ook echte verbeteringen in de lens van de onderliggende technologie van sommige van de hype.

Het maken van de Meeste van de Zoom

De huidige focus op de camera inzoomen smartphones is interessant. Op een bepaald punt echter, het wordt gewoon dom.

Een 5x of zelfs een 10x optische zoom lens opent een heleboel interessante opnameopties voor mensen. Het maakt ook speciale camera ‘ s nog meer een niche verwennerij. Met dat soort van zoom, kunt u een foto van uw kinderen spelen van sporten, de natuur in uw achtertuin, en niets anders kan je je niet fysiek dichter bij.

Wanneer de digitale zoomfunctie is niet automatisch een slechte zaak is (vooral als het niet te veel gebruikt), er zijn een aantal nadelen aan het inzoomen te veel. Er is het verlies in beeldkwaliteit, natuurlijk, maar ook foto ‘ s gewoon harder te nemen.

Op 20 x of 30 x zoom (die is ongeveer gelijk aan 1000 mm bij een DSLR is), houd je de telefoon nog steeds ongelooflijk om een goed schot. De geringste twitch zal resulteren in een onscherpe foto, en wat je probeert te fotograferen verhuizen uit het frame.

Dat is ook de veronderstelling dat je aan het fotograferen bent in een goede verlichting. Bij weinig licht is, moet je een statief voor uw smartphone te krijgen van iets dat lijkt op een scherpe foto te maken.

Het lijkt smartphone fabrikanten zijn van plan om te blijven concurreren met de steeds toenemende zoom nummers. Zorg ervoor dat u altijd controleren wat de onderliggende optische zoom is—dat is wat echt telt.

LEES VERDER

  • “Wat is het Verschil Tussen Digitale en Optische Zoom?
  • “PSA: Annuleren kan Gratis Proeven Onmiddellijk Na het aanmelden
  • “Hoe je Emoji op Je Mac met een Sneltoets op het Toetsenbord
  • “Het opzeggen van de CBS All Access-Abonnement
  • “5 Foto’ s Bewerken Tips om Uw Foto ‘ s Pop