Allt Du Behöver för en Hög Kvalitet Röst Chattar, Inspelningar och Podcasts

0
497
Branislav Nenin/Shutterstock.kom

Oavsett om du startar en podcast, YouTube-kanal, eller ström, ljud kvalitet är nyckeln. Ingen vill lyssna till stökigt ljudet, och du vill se till att du hörs klart och tydligt. Och det finns en hel del du kan göra för att förbättra din ljud-kvalitet, även om du arbetar med begränsat utrymme eller budget.

Mikrofon Positionering och Tillbehör

Aokeo

Först och främst, din mikrofon måste vara korrekt inställt. Mikrofonen bör vara nära din mun så du kan bekvämt tala i det utan att behöva höja rösten. Detta hjälper också i att se till att mikrofonen plockar upp din röst över alla bakgrundsljud, vilket kommer väl till hands när det blir dags att redigera din inspelning.

Medan din mikrofon kan ha kommit med en liten monter som kan sitta på ditt skrivbord, bör du investera i en ordentlig mikrofon arm för ett par anledningar. Den mest uppenbara fördelen med en mic arm är att de är justerbara, så du kan ställa upp för att komma direkt till din mun. Den andra största fördelen är stötdämpning—om din mikrofon vilar på ditt skrivbord eventuella vibrationer kommer att överföra genom att stå och ljud fruktansvärda på inspelningen.

En shock mount kan också vara användbart för det här, men du måste hitta en byggd med din mikrofon storlek i åtanke. Samma sak med mic armar, som en del mikrofoner har unika kontakter som en mic arm kommer att vara avsedd för. Många mikrofon tillverkare producera sina egna tillbehör, så som vanligen är din bästa insats när det kommer till armar och fästen.

En annan bit av utrustning som du kan köpa för din mikrofon är en pop-filter. Dessa tjänar ett enkelt men viktigt syfte: De filtrerar ut klusilerna. Klusil är resultatet av snabbrörliga luft att komma i kontakt med mikrofonen, och de är en fläck på någon inspelning. När du säger ett ord med bokstaven “P” i den, du gillar att producera en klusil. Du kan höra skillnad på en pop-filter gör för dig i denna fantastiska video av YouTuber FrenchToast Phillip.

En del mikrofoner har egna pop-filter gjort för dem av tillverkaren, vilket är särskilt viktigt om mikrofonen har en unik form. Annars finns det massor av allmän pop-filter där ute som kommer att arbeta med någon mikrofon.

Köp på Amazon

Akustisk Skum

Siless

Även när mikrofonen är perfekt inställd, echo är något som du kommer sannolikt alltid att brottas med. Echo orsakar dina inspelningar till en sund rörigt och oprofessionellt, och i synnerhet dåliga fall kan göra det svårt att förstå vad du säger. Det är där akustiska skum kommer in—det är designat för att absorbera eventuella echo för att ge tydligare inspelningar (och även blockerar externa ljud från att komma in).

Många alternativ är tillgängliga när det kommer till akustisk skum, från enkla fyrkantiga paneler till mer komplexa former (som corner bitar). Du behöver inte täcka varje tum av din väggar i akustiskt skumgummi, men med några paneler framför, bakom och på sidan av din inspelning området går en lång väg.

Du kan hitta paneler i varje form, storlek och färg som du någonsin kan behöva, men en sak du bör vara medveten om är tjockleken på skummet. Ju tjockare skum är, desto mer effektiv kommer det att vara absorberande echo och blockera yttre buller. Dock tjockare skum är betydligt dyrare än tunt skum.

Du kanske behöver en viss tjocklek av skum, beroende på din situation. Om rummet du spelar in i är stort och tomt med ett mycket externt buller, du kan behöva skum i tre – till fyra-tums tjock utbud. Å andra sidan, om du spelar in någonstans tyst i ett litet rum med en massa möbler, då kan du förmodligen komma undan med en tum tjockt skum.

Köp på Amazon

Du kan också köpa en isolering sköld utformade för att sitta på ditt skrivbord och omge din mikrofon. Dessa sköldar är täckt i akustiskt skumgummi och göra ett bra jobb med att isolera din röst. Om du inte vill hänga upp något på väggarna, detta är en snabb och icke-permanent alternativ för att befria dina inspelningar av echo.

Nackdelen med isolering sköldar är att det kan vara svårt att se runt skärmen medan du spelar in. Det är bra om du spelar in en berättarröst och kan ha manus och anteckningar på telefonen, men om du är strömmande eller podcasting och behovet av att kunna se allt på din datorskärm kan det vara besvärande.

Skum tjocklek är lika viktigt här, och tjockare isolering shields kommer att kosta mer än väggpaneler av samma tjocklek skulle. Detta är definitivt en situation, där du får betala mer för bekvämlighet (förutsatt att skölden inte komma i vägen för vad du behöver göra).

Köp på Amazon

Om du vill spara lite pengar eller vill paneler i en specifik form, kan du faktiskt skapa din egen akustiska paneler om du är villig att sätta i arbete. YouTube-kanal DIY Förmåner har en bra video om detta, som visar processen för att skapa dina egna paneler och hur att välja de bästa materialen. De har också en mer budget-vänlig version om du vill ha något enklare och billigare.

Post-Produktion

Audacity

Efter ditt rum och mikrofon sätts upp helt, post-produktion redigering är fortfarande nödvändigt för att förbättra dina inspelningar. Och det finns många verktyg för detta, vare sig du behöver för att redigera bort pauser, balansera volymen eller ta bort bakgrundsljud.

  • Audacity (Windows/Mac, Gratis): Audacity är perfekt för nybörjare: Det är helt gratis, open-source (vilket innebär att vem som helst kan ändra i källkoden för att lägga till i nya funktioner), och den är kraftfull nog för att vara värt att investera tid i att lära. Du kan spela in ljud i programmet själv, då redigera det men du tycker passar. ANVÄNDARGRÄNSSNITTET är lite otymplig, men det finns en mängd tutorials på nätet om hur man använder programmet på rätt sätt.
  • Adobe Audition (Windows/Mac, $19.99/månad): Audition är Adobes avancerade professionella audio editor avsedd för berättarröster, podsändningar, musik och mycket mer. Det är ett extremt kraftfullt redigeringsprogram för ljud, men det kommer med nackdelen av att vara svårare att lära sig. Om du har ambitiösa planer och vill dyka i djupa rätt utanför bat, sedan Audition är ett utmärkt val. Audition är också tillgängliga i Adobe Creative Cloud Suite (som inkluderar alla Adobes program) för $52.99 en månad.
  • GarageBand (Mac/iOS, Gratis): För Mac-och iOS-användare, GarageBand kommer att vara ett bekant namn. Här är Apples gratis ljudredigering app som är mestadels utformade för musik produktion men kan arbeta för röstinspelningar också. Det är en relativt enkel editor, men det fungerar bra för vad det är. Apple har också Logic Pro X, som är en high-end audio-editor med en hel del fler verktyg och funktioner, men det kostar $199.99.
  • Sodaphonic (Webb, Gratis): Detta är en webb-baserade audio editor och det är ett bra alternativ om du inte kan inte vill (eller kan inte) installera en mer traditionell redaktör på ditt system. Du kan klippa ut och lägga till effekter till din ljud, tillsammans med inspelning av ljud direkt på hemsidan. De funktioner som inte är så djup som den andra program som nämns, men för enkla projekt, det kan definitivt fungera.
  • Alitu (Webb, $28/månad): Alitu är lite annorlunda från resten av programmen här. Istället för att ge dig verktyg för att finjustera din ljud, Alitu syftar till att göra allt arbete för dig. När du ger Alitu dina inspelade ljudspår, det kommer att balansera ut ljud, ta bort bakgrundsbrus, och se till att du hörs klart och tydligt. Alitu är utformad för podcasting och har flera funktioner publicering centrerad runt det, men du kan fortfarande ladda ner den redigerade ljud som vanliga filer om du vill göra något annat med det. Alitu kostar $28 en månad eller $280 för ett år.

Röstinspelningar är mer komplicerat än att bara prata i en mikrofon. Men du kan få bra ljudkvalitet även om du är begränsad till ett litet sovrum. Och när du är klar med din provisorisk studio, dina inspelningar är säker på att låta bättre än någonsin tidigare.